Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

AO2020 Halve finales vrouwen - Facts & Figures WTA

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 29/01/2020 om 15:23 GMT+1

Het vrouwentennis anno 2020 wordt gekenmerkt door de vele kanshebbers op de belangrijkste prijzen en de grote groep jonge talenten.

Barty

Foto: Eurosport

De laatste vier speelsters bij de Australian Open illustreren de huidige stand van zaken in het vrouwentennis dan ook treffend: de huidige nummer één van de wereld (Ashleigh Barty), twee voormalig nummers één van de wereld en meervoudig Grand Slamkampioenen (Simona Halep & Garbine Muguruza) en een gretige 21-jarige op weg naar de top10 en op jacht naar een eerste grote finale (Sofia Kenin). Letterlijk en figuurlijk zal er een hete strijd volgen om een finaleticket. De temperatuur in Melbourne gaat naar verwachting stijgen tot boven de 35 graden Celsius op donderdag.

Nieuwe kampioene

Door de nederlaag van Angelique Kerber in de vierde ronde raakte de Australian Open 2020 de enige overgebleven ex-winnares kwijt. Barty, Muguruza en Halep wonnen hun titels op Roland Garros en Wimbledon. Kenin is het enige ‘groentje’ van het gezelschap. In lijn met de genoemde brede groep aan kanshebbers op grote titels op de WTA Tour is het feit dat bij maar liefst 7 van de laatste 11 Grand Slamtoernooien een gloednieuwe kampioene werd gekroond:
2019 - US Open: Bianca Andreescu
2019 - Roland Garros: Ashleigh Barty
2018 - US Open: Naomi Osaka
2018 - Roland Garros: Simona Halep
2018 - Australian Open: Caroline Wozniacki
2017 - US Open: Sloane Stephens
2017 - Roland Garros: Jelena Ostapenko

Barty-Kenin

Ranking —> Barty: 1 / Kenin: 15
Leeftijd —> Barty: 23 / Kenin: 21
Prijzengeld —> Barty: $16.706.617,- / Kenin: $2.959.382,-
Titels —> Barty: 8 / Kenin: 3
Beste Grand Slamresultaat —> Barty: Winst Roland Garros 2019 / Kenin: Halve finale Australian Open 2020
  • Voor Kenin is het halen van de halve finale op een major een primeur. Het 14e reekshoofd gaat proberen de eerste Amerikaanse te worden buiten de zussen Williams om de finale te halen in Melbourne sinds 2005. In elk jaar sinds 2013 heeft de Australian Open overigens een debuterend halve finaliste mogen verwelkomen. Verspreid over alle Grand Slamtoernooien sindsdien hebben 25 van de 29 gespeelde Grand Slamtoernooien een debutante in de halve finale gehad.
  • Barty is de eerste Australische die de halve finale haalt in Melbourne sinds 1984 en werd vorig jaar de eerste Australische nummer één van de wereld in 43 jaar tijd. De laatste Australische vrouw in de eindstrijd op de Australian Open was Wendy Turnbull in 1980.
  • Barty leidt met 4-1 in onderlinge ontmoetingen met Kenin en heeft ook het laatste treffen (Wuhan, september 2019) gewonnen. De enige zege van Kenin dateert van augustus 2019 (Cincinnati). Beide wedstrijden werden gespeeld op hardcourt.
  • Voor de vijfde keer in haar carrière gaat Kenin spelen tegen een actieve nummer één van de wereld. Van haar vier eerdere ontmoetingen wist ze er twee te winnen.
  • Barty heeft haar laatste vijf partijen tegen top15-oppositie gewonnen. Pas één keer eerder slaagde ze erin voorbij de kwartfinale de geraken op een major. Dat gebeurde op Roland Garros vorig jaar, waar Barty uiteindelijk de titel won.
  • Kenin heeft de halve finale bereikt zonder een geplaatste speelster tegen te komen.
  • Barty is ongeacht haar het eindresultaat verzekerd van behoud van de nummer één-ranking. Kenin zal door het behalen van de halve finale in ieder geval de nieuwe nummer 11 van de wereld worden. Een finaleplaats zou de 9e plek tot gevolg hebben. De titel brengt haar tot de 7e stek in de rankings.

Halep-Muguruza

Ranking —> Halep: 4 / Muguruza: 32
Leeftijd —> Halep: 28 / Muguruza: 26
Prijzengeld —> Halep: $35.132.271,- / Muguruza: $19.270.804,-
Titels —> Halep: 19 / Muguruza: 7
Beste Grand Slamresultaat —> Halep: Winst Roland Garros 2018 & Wimbledon 2019 / Muguruza: Winst Roland Garros 2016 + Wimbledon 2017
  • Muguruza leidt met 3-2 in onderlinge ontmoetingen tegen Halep. Het laatste treffen werd gewonnen door Halep, op Roland Garros in 2018. Bij de drie partijen die het duo op hardcourt speelde kwam Muguruza als winnares uit de bus. De laatste keer dat ze op die ondergrond oog in oog stonden was in augustus 2017 (Cincinnati).
  • De laatste vier halve finales waar Halep in uitkwam op Grand Slamniveau wist ze winnend af te sluiten. Muguruza stond vier keer in de halve finale op een Grand Slamtoernooi. Haar enige nederlaag in dit stadium is de genoemde ontmoeting met Halep op Roland Garros in 2018.
  • Het beste resultaat van Halep op de Australian Open is een finaleplaats in 2018 (verlies tegen Wozniacki). Muguruza had voorheen één keer de kwartfinale gehaald in Melbourne.
  • Halep heeft het hele toernooi nog geen set verloren. Voor Muguruza geldt dat ze in haar eerste twee rondes steeds een set moest inleveren. Sindsdien heeft de Spaanse geen set meer afgestaan. Ook Kiki Bertens werd in straight sets verslagen.
  • De winnares van de wedstrijd gaat in de finale spelen om een derde Grand Slamtitel te bemachtigen. Mocht Halep of Muguruza het toernooi daadwerkelijk winnen ontbreekt alleen nog een eindzege op de US Open om een Career Grand Slam te vervolmaken.
  • Wat er verder ook gebeurt in Melbourne, Halep heeft zich verzekerd van de tweede positie op de wereldranglijst. Muguruza zal in elk geval terugkeren in de top20. Een finaleplaats betekent dat ze de nieuwe nummer 16 zal worden. Bij toernooiwinst stijgt ze naar plek 11.
Kijk de halve finales van de Australian Open live op Eurosport en de Eurosport Player!
Barty-Kenin vanaf 04:00 uur
Halep-Muguruza vanaf 05:30 uur
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie