Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Australian Open 2020 - Ins & Outs Dag 4 | Bertens trotseert Earth, Wind & Fire

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 23/01/2020 om 16:01 GMT+1

Op een gegeven moment moeten de klimatologische fenomenen toch opraken in Australië? Vooralsnog komt het land elke dag met een nieuwe verrassing. Op dag 4 was dat… modder?

Kiki

Foto: Eurosport

Een combinatie van regen en stofstormen leverde in ieder geval een rode puinhoop op, waardoor de buitenbanen van Melbourne Park in de ochtend en vroege middag grondig gereinigd moesten worden. Tijdens dat proces kwamen er nieuwe buien bij, wat een serieuze vertraging van het programma tot gevolg had. Ook Kiki Bertens werd getroffen door de situatie en startte haar tweede ronde tegen de Australische wildcardspeler Arina Rodionova vele uren later dan verwacht. Wel goed nieuws voor Eurosport-kijkers thuis, aangezien het van een nachtwedstrijd veranderde in een ontbijtpartij.
Reporter David Avakian volgt op de Australian Open letterlijk en figuurlijk alle Ins & Outs en selecteert elke dag voor Eurosport het spraakmakende nieuws uit Melbourne.
Bertens liet zich niet uit het veld slaan door het grillige weer. De nummer tien van de wereld kan tegenwoordig leunen op een bak ervaring als het om omstandigheden gaat. Op het knusse Court 8 was het klasseverschil met de onorthodoxe Rodionova simpelweg te groot: 6-3 7-5. De nummer één van Nederland plaatste zich zonder een al te hoog niveau te halen voor de tweede keer in haar loopbaan voor de derde ronde in Melbourne. Rodionova kreeg het tijdens de wedstrijd nog meerdere malen aan de stok met de umpire en lijnrechters en vertelde de officials dat ze video’s en huiswerk gaat opsturen.
Om voor de eerste keer ooit de laatste 16 te bereiken, zal Bertens moeten winnen van Zarina Diyas uit Kazachstan. Een te nemen vesting voor een speelster van het kaliber Bertens, ook al heeft ze de enige eerdere ontmoeting (in 2015) verloren.

Muguruza & Svitolina in de buurt

In hetzelfde gedeelte van het schema zwerft tweevoudig Grand Slamkampioene Garbine Muguruza rond. De op de ranglijst afgezakte en daarom ongeplaatste Spaanse klopte eveneens een thuisspeelster en deed dat op Rod Laver Arena. Ajla Tomljanovic werd in drie sets verslagen en volgde het slechte voorbeeld van haar vriend Matteo Berrettini. De Italiaan was als achtste geplaatst, maar verloor een dag eerder ook in de tweede ronde. Hij had dus alle tijd om zijn vriendin aan te moedigen in de box:
Muguruza lijkt een opleving mee te maken onder begeleiding van haar legendarische landgenote Conchita Martinez. In haar vrije tijd na het vorige seizoen week de voormalig nummer één van de wereld af van de gebruikelijke strandvakanties en beklom ze de Kilimanjaro, op zoek naar een uitdaging buiten tennis. Hoewel ze er zelf voldoening uit heeft gehaald kan ze de trip niet aanraden blijkbaar:
Een andere kandidate om het in een later stadium op te nemen tegen Bertens is vijfde reekshoofd Elina Svitolina. De Oekraïense staat bekend om haar helpende hand en actieve social mediagebruik. Die twee eigenschappen kwamen vandaag op een mooie manier samen toen een groot fan een verkeerd ticket bleek te hebben:

Griekse chaos

Ook Griekse spelers kunnen altijd op veel steun rekenen in Australië. Het probleem is echter wel dat het collectief wel eens over de schreef wil gaan. De Griekse troeven Maria Sakkari en Stefanos Tsitsipas hebben enerzijds veel baat bij de aanmoedigingen, maar zijn ook kritisch waar nodig. Zo verzocht Tsitsipas zijn fans om minder als voetbalsupporters op te treden. Toch werd een groep Grieken vriendelijk verzocht het park te verlaten vanwege overlast:

Thiem getest

Thiem wordt getipt als een belangrijke kandidaat om in 2020 een grote prijs in de wacht te slepen. Zijn verblijf in Australië was echter in de tweede ronde al in gevaar. een 6-2 5-3 voorsprong veranderde in een 2-6 7-5 7-6 achterstand tegen Alex Bolt, die voor zijn eigen publiek speelde in de Melbourne Arena. De wildcardspeler verloor uiteindelijk in vijf sets maar sloeg wel de winner van de dag:
picture

Australian Open | Fantastische bal van Alex Bolt tegen Dominic Thiem

Het was niet de enige vijfsetter van de dag. Ook David Goffin en Pierre-Hugues Herbert namen de tijd. De Belg nam een 1-0 voorsprong, maar zag zijn goede vriend terugkomen in de wedstrijd direct na die van Bertens op Court 8. Na 3 uur en 6 minuten kon Goffin het alsnog af te ronden: 6-1 6-4 4-6 1-6 6-3.
Ook Stan Wawrinka werd op de proef gesteld in zijn tweede rondewedstrijd. De toernooiwinnaar van 2014 had vijf sets nodig om Andreas Seppi van zich af te houden. De Italiaan schakelde al eens Roger Federer vroegtijdig uit in Melbourne (derde ronde 2015) en de link met landgenoot Wawrinka was om die reden snel gelegd. Anders dan Federer redde Wawrinka het wel: 4-6 7-5 6-3 3-6 6-4.
Karen Khachanov werd zelfs tot 10-8 in de matchtiebreak gedwongen in de vijfde set van zijn wedstrijd tegen de Zweed Mikael Ymer. Het duel op Court 3 nam 4 uur en 34 minuten in beslag: 6-2 2-6 6-4 3-6 7-6. De Rus bleef na afloop - ogenschijnlijk fysiek gesloopt - enige tijd liggen op de baan om bij te komen van de slijtageslag. Zijn volgende tegenstander: Nick Kyrgios.

Kyrgios vloert Simon

Op ‘zijn’ Melbourne Arena, het stadion dat hij altijd aanvraagt bij de toernooileiding, ging Nick Kyrgios het gevecht aan met veteraan Gilles Simon. De voormalig top10-speler uit Frankrijk heeft in zijn lange carrière menig wereldtopper tot waanzin gedreven met zijn metronomische spel en gezien de wisselvalligheid van Kyrgios waren zorgen bij de thuisfans niet onterecht. Het werd een relatief efficiënt optreden van de man uit Canberra: 6-2 6-4 4-6 7-5. Beide spelers deden opmerkelijk genoeg nog een imitatie van Rafael Nadal, waar Kyrgios in het verleden de nodige akkefietjes mee heeft gehad:
picture

Australian Open | Kyrgios immiteert Nadal

picture

Simon en Kyrgios maken lol met umpire

Bellis

De naam CiCi Bellis zal nog niet veel bellen doen rinkelen in Nederland, maar de 20-jarige speelster uit de Verenigde Staten staat bekend als één van de meest begaafde jonge speelsters op de tour. Bellis, bijgestaan door de Nederlandse agent Marijn Bal, is terug van weggeweest en staat in de derde ronde. Dat terwijl ze van medici te horen kreeg nooit meer te kunnen tennissen:

Federer & Medvedev maken indruk op Osaka

Naomi Osaka had een vrije dag, maar de titelhoudster hield haar favorieten in de gaten:

Nadal mist breakkansen maar raakt ballenmeisje

Nummer één van de wereld Rafael Nadal is doorgaans vrij koelbloedig als het gaat om het verzilveren van breakkansen. In zijn wedstrijd tegen de Argentijn Federico Delbonis had de Spanjaard met 3 uit 20 het vizier niet op scherp staan. Cijfers waar vreemd genoeg Roger Federer bekend om staat. Aangezien zijn tegenstander helemaal geen breakkansen afdwong had Nadal aan drie sets genoeg op Rod Laver Arena: 6-3 7-6 6-1.
Het meest memorabele moment van de wedstrijd was een snoeiharde forehand van Nadal op het hoofd van een ballenmeisje. Gelukkig liep het goed af en eindigde het voorval met een brede glimlach op het gezicht van het kleine slachtoffer:
picture

Australian Open | Rafael Nadal raakt ballenmeisje

Opvallende statistiek dag 4

Voor het eerst sinds Wimbledon 2009 is de volledige top10 aan geplaatste speelsters op een Grand Slamtoernooi door naar de derde ronde.
Kijk alles van de Australian Open LIVE op Eurosport en de Eurosport Player.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie