Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

AusOpen | Liveblog en speelschema dag 5 - Griekspoor verliest van Tsitsipas, Swiatek en Gauff winnen, Medvedev eruit

Kevin van Nunen

Geupdate 20/01/2023 om 16:03 GMT+1

De vierde dag duurde lang en dag 5 van de Australian Open begint al vroeg, zeker voor de Nederlandse tennisfan. Tallon Griekspoor neemt het in de Rod Laver Arena op tegen Stefanos Tsitsipas, maar staat wel al vroeg ingepland. Griekspoor speelt waarschijnlijk rond de klok van 03:00 uur, later is het de beurt aan Swiatek, Gauff en Medvedev. Volg ons liveblog!

Daniil Medvedev plays a forehand during the third round singles match against Sebastian Korda of the United States during day five of the 2023 Australian Open at Melbourne Park on January 20, 2023 in Melbourne

Foto: Getty Images

Welkom in het liveblog van Eurosport waarin we de Australian Open dagelijks op de voet volgen. We plaatsen met name updates tijdens de partijen van de Nederlanders, maar volgen ook alle andere verhaallijnen in Melbourne. Je vindt hier ook updates van de toppers. We garanderen niet dat we ’s nachts livebloggen. Mis geen enkele rally via discovery+.

Sakkari onderuit tegen Zhu

Het is Sakkari weer niet gelukt om haar status waar te maken op een Grand Slam. De Griekse vliegt er al een tijdje vroeg uit en de Australian Open was helaas voor haar geen uitzondering. Lin Zhu legde haar en de Griekse fans het zwijgen op door te profiteren van de vele afzwaaiers en zelf veel constanter spel te laten zien: 7-6(3) 1-6 6-4.

Sakkari slaat terug in de tweede set

Van de eerste set verloren naar 1-6 winnen en de stand gelijk trekken. Sakkari is een bijter en laat niet zomaar los, ook niet als ze op achterstand komt. Weet ze Zhu ook in de beslissende derde set te overtreffen?

Korda schakelt Medvedev uit

In drie sets is het gedaan met de verliezend finalist van 2022! En dat is de schuld van Sebastian Korda. De nummer 29 geplaatst boekt zijn eerste grote zege op een toptienspeler en doet het in drie sets: 7-6(7) 6-3 7(6). Hoewel het misschien nog close voelt, zegt het genoeg dat het in drie sets gedaan was. Korda was simpelweg de betere speler.

Minimaal overwerk voor Sakkari

Er zijn op dit moment nog twee partijen bezig en in een van die partijen staat Sakkari op achterstand. Ze verloor de eerste set na een tiebreak van Zhu. Dit betekent opnieuw overwerk voor de Griekse. Sterker nog, Sakkari moet eerst maar eens op gelijke hoogte zien te komen.

Medvedev op achterstand

Medvedev heeft het moeilijk tegen Korda, heel moeilijk. De Rus verloor de tiebreak met 9-7 en kijkt nu ook in de tweede set tegen een achterstand aan. De finalist van vorig jaar zit duidelijk in de problemen.

Hurkacz maakt het af in vijfde set

Er leek lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor Hurkacz, maar toen was daar de vrije val en wist Shapovalov het toch weer lastig te maken. Heel lastig. Er was een vijfde set nodig om een winnaar aan te wijzen, maar daarin stelde Hurkacz alsnog orde op zaken.

Khachanov houdt Tiafoe onder de duim

Tiafoe leek de wedstrijd te kantelen, maar zijn wederopstanding komt te laat. De Amerikaan bespeelde het publiek na ieder binnen gehaald punt, maar Khachanov houdt het hoofd koel genoeg om toe te slaan en het af te maken. Dit doet hij in de tiebreak, met setpoints en matchpoints over en weer. Uiteindelijk maakt hij het af en is het einde verhaal voor Tiafoe.

Korda versus Medvedev

Terwijl er twee spannende partijen bezig zijn, is ook Daniil Medvedev op de baan verschenen. Hij heeft in Sebastian Korda een lastige tegenstander en dat blijkt ook wel, want de Rus stond al een break achter. Dat is ongedaan gemaakt en inmiddels gaat het weer gelijk op in de eerste set, maar van een leien dakje gaat het zeker niet voor Medvedev.

Vijfde set bij Hurkacz - Shapovalov

De aantrekkelijke partij in de derde ronde tussen Hurkacz en Shapovalov krijgt het enige juiste einde: een vijfsetter. Het kan niet anders of die gaat ook gelijk op. De Pool won de eerste twee sets, maar de Canadees is terug op gelijke hoogte. Op naar het kookpunt!

Norrie uitgeschakeld

De Australian Open is opnieuw een geplaatste speler kwijtgeraakt. Iets wat bij de mannen toch echt niet altijd massaal gebeurt. Dit keer is het einde verhaal voor Cameron Norrie. De als elfde geplaatste Brit blijkt niet opgewassen tegen Jiri Lehecka, die de vijfde set met 6-4 naar zich toetrekt. Het is voor het eerst dat de Tsjech tot de laatste zestien behoort.

Tiafoe in mooiste outfit

Als je eens goed wakker wilt worden deze vrijdagochtend, schakel dan in bij Tiafoe versus Khachanov. De eerste game duurde slechts een minuut of acht, na diverse keren terug richting deuce, dus dit kan wel eens een spannende partij worden!

Alarm, vijfde set bij Norrie - Lehecka!

Na die ene Brit speelt nu een andere Brit, Cameron Norrie, een vijfsetter. Hij moet zien af te rekenen met Jiri Lehecka, maar dat wil nog niet echt lukken. Norrie staat een vroege break achter en moet dus aan een remontada beginnen. Net als Murray.

Gauff rekent af met Perda

Coco Gauff heeft slechts twee sets nodig gehad om zich te plaatsen voor de vierde ronde. Gauff was duidelijk de betere tijdens een Amerikaans onderonsje met Bernarda Pera: 6-3 6-2. Zoals wel vaker tijdens de eerste week was het on-court interview van Gauff misschien nog wel leuker dan het tennis, al ligt dit ook aan de sublieme gesprekjes die Gauff altijd weer voert.

Swiatek binnen het uur klaar

Iga Swiatek heeft haar derderondepartij binnen het uur afgeraffeld. De Poolse stond tegenover Cristina Bucsa, al kreeg de Spaanse in feite iedere hoek van de baan te zien. Swiatek produceerde weer eens een bagel en won met de pijnlijke cijfers 6-0 6-1. De partij duurde slechts 55 minuten.
picture

Australian Open | Iga Swiatek is binnen het uur klaar met Cristina Bucsa

Griekspoor verliest in drie sets

Het is Tallon Griekspoor niet gelukt om het Stefanos Tsitsipas serieus moeilijk te maken in de derde ronde van de Australian Open. De Nederlander speelde zijn beste tennis in de tweede set en kreeg zelfs een breakpoint in de vorm van een setpoint, maar kon die bal niet maken waarna Tsitsipas er definitief korte metten mee maakte. Desondanks kan Griekspoor met twee overwinningen terugkijken op een positieve Happy Slam, die hem weer iets hoger op de ATP-ranglijst brengt.
picture

AusOpen | Griekspoor ondanks setpoint in drie sets onderuit tegen Tsitsipas

Achtergrond

Griekspoor wilde graag eens in een groot stadion spelen en krijgt zijn zin; de ontmoeting met Tsitsipas vindt plaats op het centre court. Voor de tv-kijkers is het vooruitzicht iets slechter, want Griekspoor speelt niet in de ochtend, maar al ’s nachts tegen de Griek, die als derde is geplaatst.
Tsitsipas leverde tijdens zijn tweederondepartij slechts vijf games in en speelde zeer solide. De Griek is dan ook duidelijk favoriet voor de ontmoeting met Griekspoor en ook trainingsmaatje Botic van de Zandschulp verwacht niet dat Griekspoor in staat is om voor een verrassing te zorgen.
picture

AusOpen | Wilander blikt vooruit op Tsitsipas tegen Griekspoor

Swiatek en Gauff

Het voordeel is dat Griekspoor vrijuit kan spelen en blaak van het zelfvertrouwen na zijn overwinning in Pune en het voor he teerst bereiken van de derde ronde. Wie weet krijgt hij hier wel vleugels van!
Na Griekspoor is het de beurt aan een heel rijtje van grote namen en leuke spelers om in actie te zien. Wat te denken van Coco Gauff, Iga Swiatek en Daniil Medvedev? Dan hebben we Pegula, Sakkari en Tiafoe nog niet eens genoemd. Kortom, ook iets verderop in het speelschema verwachten we genoeg leuk tennis!
picture

AusOpen | Gauff wint van Raducanu in tweede ronde

Speelschema en tijden dag 5 Australian Open

De eerste partijen op een baan starten om 01:00 uur Nederlandse tijd, tenzij anders aangegeven. Het tijdsverschil met Melbourne bedraagt overigens maar liefst 10 uur.
Rod Laver Arena
Krejcikova (20) - Kalinina
Tsitsipas (3) - Griekspoor
Pera - Gauff (7)
Keys (10) - Azarenka (24) - niet voor 09:00 uur
Korda (29) - Medvedev (7)
Margaret Court Arena
Fucsovics - Sinner (15)
Pegula (3) - Kostyuk - niet voor 03:00 uur
Swiatek (1) - Bucsa
Hurkacz (10) - Shapovalov (20) - niet voor 09:00 uur
Zhu - Sakkari (6)
John Cain Arena
Purcell/Thompson - Duran/Oswald
Hunter/Mertens (4) - Kudermetova/Samsonova
Cerundolo (28) - Auger-Aliassime (6)
Khachanov (18) - Tiafoe (16) - niet voor 09:00 uur
Kia Arena
Melichar-Martinez (9) - Alexandrova/Heisen
Coria/Schwartzman - Bolt/Saville
Rybakina (22) - Collins (13) - niet voor 04:00 uur
Norrie (11) - Lehecka - niet voor 05:30 uur
1573 Arena
Begu/Rogers - Dabrowski/Olmos (3)
Fruhvirtova/Riske-Amritjaj - Dzalamidze/Panova
Baindl - Ostapenko (17) - niet voor 04:00 uur
Bonzi/Rinderknech - Millman/Vukic
Chan/Venus - Ostapenko/Vega Hernandez
Court 3
Lammons/Withrow - Glasspool/Heliovaara (6)
Erier/Miedler - Bopanna/Ebden (10)
McDonald - Nishioka (31) - niet voor 04:30 uur
Cabrera/Smith - Zimmermann/Puetz
Court 6
Muhammad/Townsend (12) - Podoroska/Sherif - niet voor 02:30 uur
Fernandez/Mattek-Sands - Hadda Maia/Zhang (7)
Bencic/Teichmann - Brengle/Marino - niet voor 05:30 uur
Krawczyk/Skupski (3) - Hunter/Peers
Court 7
Linette/Wang - Aoyama/Shibahara (10)
Flipkens/Siegemund (13) - Potapova/Sizikova
Fourlis/Sharma - Liu/Santamaria - niet voor 05:00 uur
Halys/Mannarino - Goransson/Hüsler
Mattek-Sands/Pavic - Pegula/Krajicek (2)
Court 8
Hidalgo/Ruusuvuori - Arevalo/Rojer (3)
Bolelli/Fognini (9) - Doumbia/Reboul
Murray/Venus (11) - Brkic/Escobar
Polmans/Popyrin - Bagnis-Galloway
Flipkens/Roger-Vasselin - Townsend/Murray
Court 14
Haase/Middelkoop (16) - Cash/Patten
Rosolska/Rojer (7) - Inglis/Kubler
Birrell/Hijikata - Kichenok/Escobar
Bucsa/Ninomiya - Kenin-Putintseva
Court 15
Han/Zhang - Stefani/Matos
Cressy/Olivetti - Chardy/Martin - niet voor 06:00 uur
Golubev/Nedovyesov - Cabal/Farah (12)
Court 17
Kato/Sutijadi (16) - Bouzkova/Osorio
Golubic/Niculescu - Bondar/Minnen
Dabrowski/Purcell (8) - Yang/Zielinski
Barnett/Nicholis - Kolodziejova/Vandrousova

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie