Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Australian Open | Het bijzondere verhaal van Franse YouTuber Jules Marie - bereikt tweede voorronde

Friso Moison

Geupdate 09/01/2024 om 15:10 GMT+1

Hij gaf zijn droom in 2015 op. De Fransman Jules Marie bereikte in dat jaar zijn hoogste ranking ooit (ATP-228) en mocht in mei kwalificatie spelen voor Roland Garros. Maar in september, na een reeks verliespartijen, hield de destijds 24-jarige Marie het voor gezien op het profcircuit. Nu, bijna negen jaar later, staat de YouTuber in de tweede voorronde van de Australian Open.

Jules Marie

Foto: Getty Images

Hoewel Marie in 2015 zijn profdroom had opgegeven, bleef hij in Frankrijk nog wel lokale toernooien spelen om nog een beetje rond te komen. Toen de coronapandemie toesloeg, had Marie’s broer een goed idee. Hij stelde voor dat de Fransman een YouTube-kanaal zou beginnen om tennistips te geven. Even later begon Marie zichzelf ook op toernooien te filmen en kreeg hij langzamerhand steeds meer volgers.
En in 2021 gebeurde er iets bijzonders. Op het demonstratietoernooi van Caen, zijn thuisstad, versloeg Marie de profspelers Lucas Pouille, David Goffin en Ugo Humbert op weg naar een bijzondere titel. Dit gaf de toen 30-jarige Marie een boost om zijn carrière opnieuw een kans te geven. Hij wilde, geholpen door sponsoren en ondertussen zijn avontuur filmend, opnieuw het kwalificatietoernooi van Roland Garros bereiken.

Reis

In maart 2022 begon zijn reis op een ITF-toernooi in Portugal. In het begin was het ploeteren, maar toch eindigde hij het jaar net binnen de top-500. Marie gaf niet op en financieel gesteund door zijn volgers gaf hij zichzelf nog een jaar. Het begon beter te lopen en begin 2023 won hij zowaar zijn eerste toernooi. Toch was zijn ranking van 317 (rond positie 230 is vereist om de voorronde van een Slam te halen) voorafgaand aan Roland Garros nog niet genoeg om in de kwalificatie te komen.
Marie verplaatste zijn focus naar de Australian Open. Nu had hij nog zes maanden om zo’n negentig plaatsen te stijgen. Maar de Fransman kreeg de wind in de zeilen. Hij veroverde titels op de ITF-toernooien van Nottingham, Ajaccio en Porto, en begin augustus stond Marie in de top-250 van de wereldranglijst.

Alles op alles

Maar in het najaar van 2023 begon Marie punten van het jaar daarvoor te verliezen en kampte hij ook nog met een enkelblessure die hem zes weken aan de kant hield. Het betekende dat hij vanaf midden november hard zijn best moest doen om zijn Australian Open-droom levend te houden. De Fransman zette alles op alles, bereikte nog twee finales en in zijn laatste toernooi van het jaar pakte hij nog een titel. Het was gelukt!
Met zijn hoogste ranking ooit (ATP-224) stond Marie in Melbourne in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi van de Australian Open. En het avontuur is nog niet ten einde, want de Fransman won (7-6(6) 6-4) in de eerste ronde van zijn landgenoot Benoit Paire, voormalig nummer 18 van de wereld. De inmiddels 32-jarige Marie neemt het in de tweede ronde op tegen de Zwitser Alexander Ritschard.
Ondertussen ontving Marie een zilver YouTube-plakkaat voor het bereiken van meer dan 100.000 abonnees. De Fransman blijft zijn tennisavontuur delen met zijn volgers. Al vloggend klimt Marie verder op de ATP-ladder.

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie