Nadat Matteo Berrettini afgelopen weekend de eerste editie van de Ultimate Tennis Showdown op zijn naam schreef en Andrey Rublev in Kitzbühel de beste was bij THIEMs 7, worden de ogen deze week gericht op Berlijn. Onder normale omstandigheden had de Duitse hoofdstad dit jaar het podium moeten zijn van een gloednieuw WTA-toernooi op gras, maar het coronavirus gooide naar vast gebruik roet in het eten. Toch hebben de organisatoren met een demonstratietoernooi, waar prijzengeld aan is verbonden (100.000 euro per schema), iets bijzonders neer kunnen zetten ter vervanging en een fraai deelnemersveld verzorgd, zowel bij de vrouwen als bij de mannen.
Er zal in Berlijn door zes mannen en zes vrouwen gespeeld worden op twee locaties. Ten eerste van 13-15 juli op gras in het Steffi Graf Stadium. Vervolgens verhuist het circus van 17-19 juli naar het voormalige vliegveld Tempelhof, waar een hardcourtbaan is aangelegd in één van de hangars. Bertens is als nummer zeven van de wereld als tweede geplaatst achter Elina Svitolina, die op de wereldranglijst de vijfde positie bekleedt. Het veld bij de vrouwen bestaat verder uit tweevoudig Wimbledonkampioene Petra Kvitova, thuisspeelsters Julia Goerges - met Raemon Sluiter als coach - en Andrea Petkovic, en de talentvolle Letse Anastasija Sevastova.

Comeback Bertens

US Open
Hoogtepunten Pablo Carreno Busta - Dominic Thiem - US Open
30/08/2022 OM 00:40
Bertens, die als tweede reekshoofd pas op dinsdag in actie zal komen, staat na vier maanden voor haar rentree op de wedstrijdbaan. In gesprek met de KNLTB (tennis.nl) sprak de Wateringse afgelopen week over haar deelname aan het toernooi.
‘Toen de organisatie mij benaderde, heb ik niet heel lang hoeven nadenken. Het format sprak mij meteen aan en de veiligheidsmaatregelen die worden genomen zijn goed. Wij gaan met onze eigen auto naar Berlijn, zodat we flexibel zijn en niet met andere mensen in aanraking hoeven te komen. Bij aankomst worden we direct getest op het coronavirus. We mogen vervolgens alleen op de speellocatie en in het hotel komen. Douchen mag bijvoorbeeld uitsluitend op onze eigen kamer en in het hotel worden we helemaal afgeschermd. We hebben een aparte lift en het eetgedeelte is afgesloten van de andere gasten. We mogen ook niet de stad in. We blijven met zijn allen in onze eigen bubbel die bestaat uit toernooi en hotel. Dat is wat mij betreft veilig.’

Toeschouwers

De aanwezigheid van (een beperkt aantal) toeschouwers heeft Bertens niet afgeschrikt. ‘De spelers komen niet in aanraking met het publiek. Dat is wel waar ik nog even extra navraag over heb gedaan. Omdat de eerste dagen buiten wordt gespeeld mogen er achthonderd mensen bij zijn. Later in de hangar zijn dat nog maar tweehonderd toeschouwers. De organisatie houdt zich aan die richtlijnen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen’, aldus de voormalig nummer vier van de wereld, die — anders dan sommige andere deelnemers — aan beide delen van het evenement zal deelnemen.
‘Beginnen op gras, dat wordt een nieuwe uitdaging. Het maakt het ook wel een gaaf concept om te spelen. Eerst op gras en dan snel schakelen naar hardcourt. Het is iets nieuws. De organisatie heeft er veel werk van gemaakt.’

24 wedstrijden

Bertens speelt op dinsdag tegen de winnares van het duel tussen Kvitova en Petkovic.
Ook bij de mannen staan er zes spelers in het schema, met Dominic Thiem als topseed en Matteo Berrettini als nummer twee. Roberto Bautista Agut, Jannik Sinner, Jan-Lennard Struff en de reeds gepensioneerde Tommy Haas maken het veld compleet. In totaal zullen er 24 wedstrijden gespeeld worden om twee gewonnen sets, met een eventuele match tiebreak tot de tien punten in plaats van een reguliere derde set.

Het programma van maandag 13 juli — speeldag 1:

Vanaf 12:00 uur:
Roberto Bautista-Agut vs Jan-Lennard Struff
Julia Goerges vs Anastasija Sevastova
Vanaf 16:00 uur:
Tommy Haas vs Jannik Sinner
Petra Kvitova vs Andrea Petkovic
Roland-Garros
Hoogtepunten Petkovic - Dodin - Roland-Garros Hoogtepunten
23/05/2022 OM 13:07
Roland-Garros
Roland Garros | Worstelende Thiem weet ook in Parijs het tij niet te keren
22/05/2022 OM 12:25