Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Rome | Djokovic over rivaliteit met Federer, Nadal en Murray - "Zij hebben me sterker gemaakt"

Maurits ten Kate

Gepubliceerd 15/05/2023 om 09:03 GMT+2

Novak Djokovic bereikte de laatste 16 in Rome na een lange driesetter tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov. De 22-voudig Grand Slam-winnaar sprak na afloop over zijn rivaliteit met Roger Federer, Rafael Nadal en Andy Murray, en hoe hij tevreden was met zijn optreden ondanks dat hij hevig werd getest door Dimitrov.

Novak Djokovic of Serbia celebrates his second victory against Tomas Martin Etcheverry of Argentina in the men's singles second round during day five of the Internazionali BNL D'Italia 2023 at Foro Italico

Foto: Getty Images

Het kwartet, in de tenniswereld ook wel bekend als de 'Big Four,' hebben de afgelopen twintig jaar bij elkaar maar liefst 67 Grand Slams gewonnen.Bovendien was er niemand die de vier van de nummer 1-positie kon stoten tussen 2004 en 2022.
Na zijn overwinning op Grigor Dimitrov in de tweede ronde in Rome, sprak Djokovic over hoe zijn langdurige rivaliteit hem heeft geholpen om zijn beste tennis onder druk te spelen.
"Ik mag me gelukkig prijzen dat ik meer wedstrijden onder druk heb gewonnen dan verloren. Ik verloor ook veel wedstrijden, vooral in het begin van mijn carrière. Een paar jaar lang, wanneer ik die laatste stap moest zetten of een Slam moest winnen, lukte het me niet, dus ik heb veel geleerd."
“Ik ben sterker geworden door de rivaliteit, vooral met Federer, Nadal en Murray. Gewoon op koers blijven, geduldig blijven en geloven in het proces en de reis...begrijpen wat voor jou het beste werkt, wat je winnende formule is, zowel mentaal als fysiek en emotioneel, en daar dan aan vasthouden.”
Ondanks een vormdipje in de tweede set wist Djokovic voor de zoveelste keer in zijn loopbaan iets te vinden waardoor hij de wedstrijd zijn kant op kon trekken. "Ik liet mijn niveau een beetje zakken, maar gelukkig slaagde ik erin dat meteen te hervinden aan het begin van de derde set. Ik maakte een cruciale break en kreeg het momentum weer aan mijn kant."
Met een overwinning in de achtste finale op de Brit Cameron Norrie kan de Servier voor de zeventiende keer in even zoveel optredens de kwartfinale in de Italiaanse hoofdstad bereiken. Hij is na dit toernooi echter wel zijn plek als leider op de wereldranglijst kwijt aan Carlos Alcaraz, die alleen maar hoefde mee te doen om die eer te behalen.

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie