Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Libema Open | Griekspoor gaat voor nieuw Nederlands succes na winst in kwartfinale op De Minaur

Maurits ten Kate

Geupdate 16/06/2023 om 17:34 GMT+2

Voor de tweede keer in twee jaar staat er een Nederlander in de halve finale van de Libema Open. Tallon Griekspoor won in drie sets van Alex de Minaur en bereikte daarmee voor het eerst de laatste vier op het grastoernooi van Rosmalen. De Nederlander is nog twee zeges verwijderd van nieuw Nederlands succes nadat Tim van Rijthoven vorig jaar uit het niets het toernooi wist te winnen.

Tallon Griekspoor viert een punt op de Libema Open.

Foto: Getty Images

Het is een denderende eerste helft van het jaar voor de 26-jarige Griekspoor. De Nederlander won zijn eerste zeven wedstrijden van 2023 allemaal en schreef bovendien het ATP-toernooi in het Indiase Pune op zijn naam.
Nadat hij op de Australian Open door wereldtopper Stefanos Tsitsipas in de derde ronde gestopt werd en tevens de halve finale bereikte op het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam, figureerde Griekspoor ietwat tijdens het gravelseizoen, maar de vorm van de eerste maanden van het jaar lijkt nu weer terug te zijn.
Alex De Minaur werd het volgende slachtoffer van Griekspoor, die op het gras in Rosmalen enorm goed uit de voeten lijkt te kunnen. Met zijn sterke opslag, harde groundstrokes en uitstekende netspel verschalkte hij de als vierde geplaatste Australiër in drie lange sets: 4-6 6-3 6-4.

Nieuw Nederlands sprookje

En met de halvefinaleplek van Griekspoor is er ook dit jaar goede kans op nieuw Nederlands succes in Rosmalen. Vorig jaar won qualifier Tim van Rijthoven uit het niets het toernooi door onder meer grote namen als Taylor Fritz, Felix Auger-Aliassime en Daniil Medvedev uit te schakelen.
Griekspoor, sinds kort de beste Nederlandse speler met zijn 38e plek op de wereldranglijst, hoopt het kunstje van zijn landgenoot te herhalen. Zijn dominante spel op gras, gecombineerd met een effectieve slice en goede volleys, beloven veel voor Wimbledon. Mocht de Nederlander zondag met de beker in handen staan, dan zal hij voor het eerst in zijn loopbaan als geplaatste speler een Grand Slam beginnen.
Maar laten we de huid nog niet verkopen voordat de beer geschoten is. In de halve finale treft Griekspoor de winnaar van het duel tussen Emil Ruusuvuori en Jannik Sinner, de nummer negen van de wereld. Mocht de Nederlander de finale halen, dan wacht daar de winnaar van het Australische onderonsje Jordan Thompson vs Riji Hijikata.

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie