Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

ATP Finals | "Ik weet niet of ik topniveau weer kan bereiken" - Rafael Nadal heeft twijfels

Mathieu Hilgersom

Geupdate 16/11/2022 om 11:03 GMT+1

Rafael Nadal verloor dinsdag voor de eerste keer van Felix Auger Aliassime (6-3, 6-4) en is daardoor uitgeschakeld in de ATP Finals. Het betekende de vierde nederlaag op rij van de 36-jarige Spanjaard, iets dat sinds 2009 niet meer is voorgekomen. De 22-voudig Grand Slam-winnaar is onzeker over de toekomst, maar is wel bereid om er alles voor te doen en laten om zijn oude vorm weer te evenaren.

Rafael Nadal moest zijn vierde nederlaag op rij slikken

Foto: Getty Images

Het ging dit seizoen op en af met Nadal. De Spanjaard won de Australian Open en Roland Garros en zette tot maart een reeks neer van twintig zeges op rij. Daar staat tegenover dat hij kampte met diverse blessures. Zo kende hij problemen met zijn rib, voet en buik.
Dit zorgde ervoor dat Nadal zich nooit optimaal kon voorbereiden op een toernooi. "Het is moeilijk om tegen de jonge jongens te spelen. Ze zijn niet alleen erg goed, maar ze kunnen ook zoveel toernooien spelen als ze zelf willen. Zij zitten in dezelfde situatie als ik vijftien jaar geleden."

Fitheid

De laatste nederlagen zijn ook te wijten aan zijn fitheid. Hierdoor heeft hij twijfels. "Ik weet niet of ik mijn topniveau weer kan bereiken. Maar ik weet wel dat ik bereid ben om te sterven om weer zover te komen."
De voormalig nummer één van de wereld zoekt daarom naar positieve gevoelens. "Ik ben niet vergeten hoe ik moet tennissen en ik weet ook hoe ik ervoor moet zorgen om mentaal sterk genoeg te zijn. Dit alles moet ik bundelen om weer terug te komen op het niveau waar ik wil zijn."

Positief blijven

Tot besluit kijkt Nadal vooruit op volgend jaar. "Om een sterk seizoen te hebben, moet ik mij zoals altijd nederig opstellen. Ik moet accepteren dat de afgelopen maanden moeilijk zijn geweest, maar dat ik daardoor een uitdaging voor me heb. Het wordt hard werken om de dingen terug te krijgen die ik verloor, omdat ik niet op de juiste manier kon trainen."
"Ik besef dat ik nog een beetje meer zal moeten lijden. Als ik klaar ben om door dit hele proces te gaan, zullen we over een paar maanden weten of ik vastberaden genoeg ben geweest om hier doorheen te komen."

Waar kijk je?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie