Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Roland Garros | Djokovic schrijft historie met winst 23ste Grand Slam - lost Nadal af als recordhouder

Kevin van Nunen

Geupdate 11/06/2023 om 18:59 GMT+2

Novak Djokovic heeft een extra argument om aan te voeren dat hij de tennis-GOAT is. De Serviër won als eerste een 23ste Grand Slam, door in de finale van Roland Garros af te rekenen met Casper Ruud. Het werd 7-6(1) 6-3 7-5. Dat Djokovic toesloeg in het paleis van gravelkoning Rafael Nadal, afwezig wegens een heupblessure, maakte het verbreken van het record des te fraaier.

Roland Garros | Djokovic schrijft historie met winst Grand Slam 23 - lost Nadal af als recordhouder

De titel ‘gravelkoning’ is waarschijnlijk de enige prijs die Djokovic nooit kan winnen, omdat hij niet in de buurt komt van de veertien overwinningen van Nadal op Roland Garros, maar dat is dan ook de enige prijs die buiten zijn bereik blijft. Na 2016 en 2021 was het desondanks alweer de derde keer dat hij in Parijs de beste was op gravel.
Los van 3 keer Roland Garros won Djokovic liefst 10 maal de Australian Open, was hij 7 keer de beste op het heilige gras van Wimbledon en was hij ook 3 keer de beste bij de US Open. De nieuwe optelsom brengt het totaal van Djokovic op 23, een ongeëvenaarde verzameling Grand Slams voor de eeuwigheid. Bovendien won hij alle majors minimaal 3 keer, wat zijn allround-capaciteiten alleen maar verder onderschrijft.
picture

Roland Garros | Djokovic viert als 23-voudig kampioen feest met familie op de tribune

Djokovic schrijft geschiedenis

Djokovic versloeg in de finale Ruud, die net als vorig jaar tegen een lid van de Grote Drie ten onder ging. ‘Nole’ maakte in de openingsfase een wat onzekere, wellicht zelfs zenuwachtige indruk, en kwam snel op een break achterstand, maar als hij al even kraakte, barstte hij zeker niet.
Langzaam maar zeker begon ook Djokovic punten te maken en richting het einde van de set, was de partij weer in evenwicht. In de tiebreak bleek als zo vaak de mentale kracht van de 36-jarige, die slechts één punt afstond en de belangrijke eerste set zo naar zich toetrok.

Fitheid geeft doorslag

In feite speelde Djokovic vanaf dat moment een gewonnen wedstrijd, al helemaal gesteund door een vroege break voorsprong in de tweede set. Ruud was het duidelijk even kwijt en ook al stribbelde hij nog even tegen, Djokovic maakte er 2-0 in sets van en kon vanaf dat moment gaan aftellen naar het schrijven van tennishistorie. Een late break in de derde set was voldoende om het te beslissen.
Waar het tijdens de US Open-finale van 2021 niet lukte om een Calendar Grand Slam te winnen, verlegt hij nu wel de grenzen op het gebied van gewonnen majors. Niet al te lang geleden was de stand 20-20-20 tussen Roger Federer, Nadal en Djokovic, daarna werd het 22-22 tussen Nadal en Djokovic en nu staat de nog altijd topfitte ‘Nole’ voor het eerst op eenzame hoogte, wat al die jaren een belangrijke drijfveer voor hem is geweest.

Alcaraz mentaal gebroken

Djokovic koos op jacht naar meer succes niet altijd voor de gemakkelijk weg – zo koos hij ervoor om toernooien en zelfs Grand Slams te missen als gevolg van het weigeren van een coronaprik – en ervoer hij tegenslag in de vorm van een diskwalificatie op de US Open 2020, toen hij een bal boos wegsloeg en een lijnrechter raakte.
In al die jaren lijkt nog geen tegenstander vat op hem te krijgen. Als zich al eens iemand aandient die goed genoeg lijkt, zoals Carlos Alcaraz, dan wint Djokovic het mentale spel wel, waardoor de opponent alsnog knakt. Precies dat overkwam de verkrampte Alcaraz in de halve finale aan het begin van de derde set, waarmee de partij in feite was beslist.
picture

Roland Garros | Was kramp Alcaraz de ‘schuld’ van Novak Djokovic? – “Carlos rende te veel”

Ruud verliest derde finale

Het zette de deur naar winst van Grand Slam nummer 23 wagenwijd open en, ondanks enkele wiebelige openingsgames, sloeg Djokovic natuurlijk toe. Om het helemaal af te maken, is Djokovic vanaf maandag niet alleen recordhouder qua Grand Slams, maar ook weer nummer één van de ATP-ranglijst.
Voor de 24-jarige Ruud zijn de druiven ondertussen zuur. Hij verloor de afgelopen dertien maanden drie Grand Slam-finales, waarvan twee op Roland Garros. Hij ging ten onder tegen niet de minsten, namelijk Nadal, Alcaraz en Djokovic.

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie