Monte Carlo | Na Novak Djokovic en Casper Ruud nu ook titelverdediger Stefanos Tsitsipas naar huis

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 14/04/2023 om 22:51 GMT+2

In het Masters-toernooi van Monte Carlo heeft Stefanos Tsitsipas zijn kwartfinalewedstrijd verloren van Taylor Fritz. De Griekse winnaar van de laatste twee edities van het prestigieuze Monegaskische graveltoernooi was kansloos tegen de Amerikaan. Het betekent dat we in Monaco in ieder geval een winnaar krijgen die nog nooit eerder het Masters-toernooi in de dwergstaat won.

Stefanos Tsitsipas verloor al heel lang geen partij meer in Monte Carlo, maar was nu zelf geen partij voor Taylor Fritz

Op donderdag waren er tijdens de achtste finales al twee verrassingen te bespeuren in Monte Carlo. Novak Djokovic, nummer 1 van de wereld en in 2013 en 2015 al winnaar van het graveltoernooi in aanloop naar Roland Garros, werd op zijn nummer gezet door het Italiaanse talent Lorenzo Musetti.
Ook gravelspecialist Casper Ruud, vorig jaar nog verliezend finalist in het Franse Grand Slam-toernooi, mocht zijn biezen pakken. De Noor die eerder deze week Botic van der Zandschulp versloeg, ging onderuit tegen de Duitser Jan-Lennard Struff.

Grieks gemis

Een uitgelezen mogelijkheid dus voor Stefanos Tsitsipas om voor een Monegaskische hattrick te gaan. In de kwartfinale nam de Griek het op tegen Taylor Fritz. De 25-jarige Amerikaan, vorig jaar nog kwartfinalist op Wimbledon, won in 2022 het Masters-toernooi van Indian Wells maar is met zijn lange lijf nu niet de eerste speler die je linkt aan foutloos gravelspel.
Toch was de Amerikaan feilloos tegen de tweevoudig titelwinnaar. Tsitsipas werd met 6-2 en 6-4 weer terug de catacomben ingestuurd, waardoor Fritz de nummer twee van de plaatsingslijst eruit mikte.

Talentenpoel

In de halve finale neemt Fritz het op tegen de Rus Alexander Rublev. Die rekende in de kwartfinale af met Ruuds eindstation Struff. Ook Rublev had maar twee sets nodig om zijn partij te winnen, het werd 6-1 en 7-6.
De andere halve finale gaat tussen twee talenten die we de komende jaren nog vaak tegen elkaar gaan zien spelen. Musetti vond zijn Monegaskische Waterloo tegen landgenoot Jannik Sinner. De speler uit Zuid-Tirol kon twee setstanden van 6-2 noteren om door te stoten naar de halve finales.
Daar wacht Holger Rune. De explosieve en temperamentvolle Deen nam de maat van Daniil Medvedev met 6-3 en 6-4. Medvedev had in de achtste finales er nog alles aan gedaan om de Duitser Alexander Zverev – met succes – uit zijn spel te halen, maar had niets in te brengen tegen de klasse van Rune.
Deze vier halvefinalisten zorgen voor de wetenschap dat er een nieuwe winnaar zal zijn van het Masters-toernooi van Monte Carlo. Rublev zal de meeste ervaring hebben: niet alleen was de Rus twee jaar geleden op hetzelfde toernooi verliezend finalist tegen Tsitsipas, ook is hij de enige speler met twee – weliswaar verloren – Masters-finales op zijn palmares.
Sinner verloor zijn enige Masters-finale tot nu toe, terwijl zowel Fritz als Rune hun enige Masters-finale wonnen. Voor zowel de Amerikaan als de Deen gebeurde dat wel op hardcourt. Sinner zal in ieder geval het publiek op zijn hand hebben: de Noord-Italiaan wordt al de hele week luid toegejuicht door de Monegasken.