Monte Carlo | Slechte start gravelseizoen voor Djokovic na nederlaag tegen Musetti

Maurits ten Kate

Gepubliceerd 14/04/2023 om 08:29 GMT+2

Novak Djokovic leek dit seizoen ongenaakbaar, maar in een maand tijd is het twee spelers toch gelukt om de huidige nummer een van de wereld te verslaan. Bij zijn terugkeer op het toernooi van Monte Carlo verloor de Servier in drie sets van de jonge Italiaan Lorenzo Musetti. Ook vorig jaar vond Djokovic vroeg in het toernooi zijn Waterloo.

MONTE-CARLO, MONACO - APRIL 13: Novak Djokovic of Serbia shows his dejection against Lorenzo Musetti of Italy in their third round match during day five of the Rolex Monte-Carlo Masters at Monte-Carlo Country Club on April 13, 2023 in Monte-Carlo, Monaco.

Alles leek in de eerste set op rolletjes te lopen voor de 22-voudig Grand Slam-winnaar. Djokovic kwam met 5-2 voor, maar werd op 5-3 teruggebroken. Doordat hij zelf direct de game daarna terugbrak, ging de set alsnog naar hem.
Musetti maakte vanaf de tweede set goed gebruik van de kleine zwakheden van de nummer één van de wereld. In de elfde game bij een stand van 5-5 plaatste de jonge Italiaan een beslissende break om de set een game later uit te serveren en zo een belissende set af te dwingen.
Na een korte regenonderbreking kwamen beide heren weer op de baan voor het restant van de wedstrijd. Musetti bleef zijn goede spel dorzetten en brak de Servier bij een 3-3 stand. Hij kreeg bij een 5-4 voorsprong nog een breakpunt tegen, maar wist die weg te werken. Op het vierde matchpunt was het eindelijk raak voor de nummer 21 van de wereld.

Intens

"Het is moeilijk voor mij om nu niet te huilen", zo openbaarde Muestti na de wedstrijd. "Het is een emotionele overwinning omdat het een heel lange wedstrijd was. Ik ben echt trots, het is een droom voor mij."
"De rally's aan het einde van de wedstrijd waren erg intens en lang, het was een zwaar gevecht. Novak verslaan is iets ongelofelijks voor mij", zei Musetti.
Djokovic, die tijdens de wedstrijd ook nog een discussie had met de scheidsrechter, was niet tevreden met zijn prestatie. "Om eerlijk te zijn is het een verschrikkelijk gevoel om zo te spelen. Maar mijn felicitaties gaan naar hem, want hij bleef stabiel op de belangrijke momenten", aldus Djokovic.

Wereldranglijst

Doordat Djokovic vorig jaar in de tweede ronde al verloor van Alejandro Davidovich Fokina, gaat hij er niet op achteruit in de rankings. De Servier kan 80 punten bijschrijven en 'verstevigt' daarmee zijn voorsprong op Carlos Alcaraz.
De Spanjaard stond vorige maand heel even op de nummer 1-positie, maar moest die ook snel weer uit handen geven na een nederlaag in de kwartfinale van het ATP Masters-toernooi van Miami tegen Jannik Sinner.
Voor Djokovic was dit het eerste Masters-toernooi van het jaar. Vanwege zijn vaccinatiestatus - Djokovic heeft zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus - was hij niet welkom bij de toernooien in Indian Wells en Miami. Vanaf medio mei mag de Australian Open-winnaar weer afreizen naar de VS.