De Asian Swing, zoals de reeks toernooien in het najaar in Azië vaak wordt aangeduid, heeft het afgelopen decennium een belangrijke positie in het mondiale tennis veroverd. Met name het vrouwentennis (WTA) heeft grote financiële belangen in het Verre Oosten, waarbij China een sleutelrol vervult. De WTA Finals, het eindejaarstoernooi voor de beste acht vrouwen van het seizoen, wordt sinds vorig jaar in Shenzhen gehouden en verdeelt een gigantische prijzenpot van 14 miljoen dollar over de deelneemsters. Het mannentennis is minder wijdverspreid in China.
Terwijl de ATP Tour vier toernooien verliest, waaronder het prestigieuze ATP Masters 1000-toernooi in Shanghai, ziet de WTA Tour verspreid over oktober en november maar liefst zeven evenementen geannuleerd worden, als gevolg van een beslissing van de Chinese overheid om geen internationale sportevenementen te houden in 2020.

Nummer één van de wereld Ashleigh Barty na het winnen van de WTA Finals 2019

Foto: Getty Images

Roland-Garros
Hoogtepunten Gilles Simon - Steve Johnson - Roland-Garros Hoogtepunten
26/05/2022 OM 18:30
‘Onze benadering gedurende deze pandemie is altijd geweest om lokale sturing aangaande evenementen te volgen. We respecteren de beslissing van de Chinese overheid om te doen wat het beste is voor het land, in reactie op de ongekende globale situatie’, aldus ATP-voorzitter Andrea Gaudenzi in een persverklaring. ‘Met pijn in het hart moeten we aankondigen dat er geen ATP-toernooien gespeeld zullen worden in China dit jaar. Deze belangrijke evenementen zijn een hoeksteen van de aanwezigheid van de tour in Azië en ik wil alle organisatoren bedanken voor hun toewijding en medewerking. Chinese fans behoren tot de meest gepassioneerde fans ter wereld en ik weet dat de spelers uitkijken naar een volgende kans om voor hen te kunnen spelen.’

WTA

Uiteraard kon ook WTA voorzitter en CEO Steve Simon niet uitblijven met een soortgelijker reactie.
‘We zijn extreem teleurgesteld dat onze Chinese evenementen van wereldklasse niet plaats kunnen hebben dit jaar. Helaas geldt de beslissing ook voor de WTA Finals in Shenzhen. We respecteren echter het genomen besluit en kijken er naar uit om zo snel mogelijk terug te keren in China volgend seizoen. We zijn de toernooien in de regio en de Chinese tennisbond dankbaar. We delen in de teleurstelling van velen over de wereld die uitkeken naar de Asian Swing en waarderen de aanhoudende support van de fans, partners en de hele regio in de voortzetting van het restant van het seizoen 2020.’
Het Chinese gedeelte van de WTA Tour was in 2019 goed voor dertig miljoen dollar aan prijzengeld. Simon heeft aan The New York Times bevestigd dat er geen annuleringsverzekering bestaat om de grote financiële klap op te vangen. ‘Het is een onfortuinlijke situatie’, aldus het hoofd van het vrouwentennis.
De hervatting van het vrouwentennis staat gepland op 3 augustus op gravel in Palermo, terwijl de mannen op 22 augustus voor het eerst in actie komen op het hardcourt van de Western & Southern Open in New York, gevolgd door de US Open op dezelfde locatie.
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van Barty onderweg naar triomf in eigen huis
31/01/2022 OM 13:26
Australian Open
AusOpen | Dit zijn de vijf mooiste punten van Barty onderweg naar triomf in eigen huis
31/01/2022 OM 13:25