Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

US Open | “Ik had het onwijs zwaar in de tweede set” - Djokovic over finale tegen Medvedev

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 12/09/2023 om 20:51 GMT+2

Novak Djokovic verloor op de gehele US Open slechts twee sets. Dat overkwam hem tegen Laslo Djere, die zelfs 2-0 voorkwam. Die statistiek vertelt echter niet hoe zwaar Djokovic het had in de finale. Daniil Medvedev dreef hem met name in de tweede set tot het uiterste. Diverse keren moest Djokovic tussen de rally’s door uithijgen. Maar hij pakte de tweede set en ook zijn 24ste major.

US Open | “Ik had het onwijs zwaar in de tweede set” - Djokovic over finale tegen Medvedev

De tweede set nam maar liefst twee uur in beslag en had zelfs iets korter kunnen duren als Medvedev had toegeslagen op ‘zijn’ setpoint. Even later in de tiebreak kwam de zeldzame klasse van Djokovic weer eens boven, waarmee hij zijn voorsprong uitbreidde en een voorschot nam op winst van de US Open.
“Ik was zo opgelucht toen Medvedev op matchpoint die forehand miste en ik deze partij had gewonnen. Ik was ook helemaal niet bezig met een juichgebaar. Ik zat stuk. Net als in de tweede set”, erkent Djokovic kort na de finale voor de camera van Eurosport.
picture

US Open | Djokovic brengt na finale eerbetoon aan Kobe Bryant - “Hij was een vriend”

Uithijgen

Er was ook geen ontkennen aan, want de Serviër moest zo soms echt even zijn rust nemen tussen de punten. Medvedev dreef hem tot het uiterste van zijn capaciteiten en dat hakte erin op 36-jarige leeftijd. Dus nam Djokovic net even iets meer tijd of stond hij voorovergebogen uit te hijgen.
“Die tweede set was één van de langste sets die ik ooit heb gespeeld. Ik weet dat Medvedev zich niet zonder strijd gewonnen geeft. De eerste set was goed, mijn start was goed, ik voelde me goed en raakte de bal lekker. Maar daarna ging ik minder serveren en kwam hij er beter in, begon goede hoeken te maken.”
picture

US Open | Medvedev tegen Djokovic - “Je hebt zoveel Grand Slams gewonnen, wat doe je hier nog?”

Strijd met Medvedev

De tweede set was echt een kwestie van overleven voor Djokovic, maar zoals zo vaak trok hij in de tiebreak aan het langste eind. Dat is geen toeval meer. Djokovic wint zoveel tiebreaks dat het een serieuze kwaliteit is geworden. “Ik heb geen idee hoe ik die set won”, blijft hij echter bescheiden.
Daarna hervond Djokovic zijn energie. En hoewel de derde set gemakkelijker werd binnen gehengeld, ging ook dat niet vanzelf. “Ik dacht telkens maar: sla een goede eerste service, sla ‘m in. Het was erg stressvol, maar ik heb gewonnen. Ongelooflijk. Ik ben hier trots op. 2023 is een droomjaar. Drie van de vier Grand Slams gewonnen en een finale gespeeld. Dat had ik niet verwacht.”
picture

US Open | Djokovic glorieus naar 24e titel na straight sets zege op Medvedev in finale

Dochtertje Tara

Djokovic vertelt dat hij tijdens de finale veel steun had aan zijn zesjarige dochter Tara, die tijdens change-overs precies tegenover haar vader zat. “Ik heb de hele wedstrijd naar haar zitten kijken”, vertelt de man van 24 gewonnen Grand Slams. “Ze zat vooraan en we konden samen lachen. Ze balde ook een paar keer haar vuist om me aan te moedigen.”
“Misschien geloven mensen me niet, maar op de momenten dat ik het echt nodig had, gaf zij me de energie. Daarom ging ik na afloop ook direct naar haar toe. Omdat ze mijn dochter is, maar ook omdat ze me echt heeft geholpen. Er was niet veel familie in het stadion, dus mijn dochter was deze finale extra belangrijk.”
picture

US Open | Djokovic reageert op 24e titel - "Ik leef nog steeds een jongensdroom"

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie