Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

US Open | Preview vrouwen - Grote drie onder leiding van Swiatek of Amerikaans succes via Gauff en Pegula?

David Avakian

Geupdate 28/08/2023 om 09:26 GMT+2

Bewijst de US Open een podium te zijn voor het dominante drietal van Iga Swiatek, Aryna Sabalenka en Elena Rybakina of is er – zoals op Wimbledon – opnieuw ruimte voor een outsider? Het Amerikaanse publiek heeft met Coco Gauff en Jessica Pegula alvast twee hoopgevende troeven in handen… Een preview op het toernooi bij de vrouwen.

US Open | Geslepen Swiatek wint haar derde Grand Slam ten koste van Jabeur

Hoewel in de tennissport in het (recente) verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst, mag het thuispubliek enthousiast zijn over mogelijk Amerikaans succes bij de dames op Flushing Meadows. De twee grote voorbereidingstoernooien op de US Open – Montreal en Cincinnati – werden namelijk gewonnen door respectievelijk Jessica Pegula en Coco Gauff.
Pegula is reeds een paar seizoenen de constantheid zelve en zit de top2 – Swiatek en Sabalenka – op de hielen op de wereldranglijst. In New York is ze dit jaar als derde geplaatst achter genoemd tweetal en voor nummer vier Rybakina. De 29-jarige speelster lijkt er klaar voor te zijn om na zes kwartfinales door te dringen tot de laatste vier op een major. Een zege op nummer één van de wereld Swiatek in Montreal zal de flegmatieke Pegula mogelijk extra vertrouwen geven.
picture

Cincinnati | Coco Gauff wint ten koste van Muchova haar eerste WTA Masters 1000-toernooi

Gauff

Gauff beleefde op haar beurt de meeste successen van iedereen tijdens het hardcourtseizoen, door de toernooien van Washington DC en Cincinnati op haar naam te schrijven. Het waren de grootste titels die de nog altijd pas 19-jarige speelster claimde. Bovendien lukte het in Cincinnati om eindelijk te winnen van Swiatek, na zeven nederlagen in straight sets tegen de Poolse.
In aanloop naar Wimbledon, waar ze in de eerste ronde verrassend sneuvelde, leek Gauff zoekende. De tiener worstelde met technische mankementen, maar leek vooral niet zeker te zijn van welke speelstijl het beste aansluit bij haar grote atletische vermogen en mokerslagen.
Met behulp van het nieuwe coachingsduo Pere Riba en Brad Gilbert (voormalig top5-speler en ex-coach van Andre Agassi en Andy Roddick) kreeg de als zesde geplaatste publiekslieveling haar spel de afgelopen maand razendsnel op de rit op het Noord-Amerikaanse hardcourt.
Gauff haalde al eens een Grand Slam-finale, op Roland Garros in 2022. Zolang de enorme hype in New York niet verstikkend werkt, kan ze hoge ogen gooien naar een nieuwe Grand Slam-run.
picture

Roland Garros | Swiatek soeverein naar halve finales ondanks kranig verweer Gauff

Jabeur & ’Tsjechische muur’

Pegula en Gauff, die overigens samen één van de beste dubbelkoppels ter wereld vormen, zijn op zoek naar wat Swiatek, Sabalenka, Rybakina en negen andere collega’s in het speelschema al bezitten: één of meer eindzeges op een major.
Op Wimbledon was het Marketa Vondrousova die zich meldde als kersverse Grand Slam-winnares. De ontspannen lefty is op de wereldranglijst onderdeel van de zogenoemde ‘Tsjechische muur’. Rankingplekken 9 tot en met 12 worden exclusief bezet door Tsjechische speelsters: Voundrousova, Karolina Muchova, Petra Kvitova en Barbora Krejcikova.
picture

Wimbledon | Vondrousova schrijft geschiedenis - wint als eerste ongeplaatste speelster in open era

Ondertussen voert niemand een wanhopigere jacht op majors dan Ons Jabeur. De Tunesische, als vijfde gerangschikt, heeft tot op heden in drie Grand Slam-finales aan het kortste eind getrokken: de laatste twee finales op Wimbledon én de eindstrijd op de US Open. In New York vorig jaar was Swiatek te sterk.
Tot driemaal toe kon Jabeur niet haar beste spel tonen op het moment suprême. Kan de alom geliefde balkunstenares de vloek opheffen en in de VS de laatste stap zetten?
picture

Wimbledon | “Ik kom terug om te winnen, dat beloof ik” - Jabeur na tweede verloren finale

Nieuwe nummer 1?

De US Open markeert het derde Grand Slam-toernooi op rij waar de nummer één-positie op het spel staat. De formule is ditmaal simpel: Om haar koppositie te behouden ten opzichte van Sabalenka, dient Swiatek één ronde verder te komen dan de gretige hardhitter uit Minsk.
Terwijl Swiatek inmiddels vier Grand Slam-titels heeft gewonnen, waaronder de US Open vorig jaar, kraakte Sabalenka op de Australian Open in januari voor het eerst de code en pakte ze eindelijk een major. Op de US Open haalde ze de afgelopen twee seizoenen de halve finale.
picture

Wimbledon | Jabeur buigt opnieuw achterstand om tegen Sabalenka en gaat op voor derde finale

Arantxa Rus

De Nederlandse inbreng komt geheel voor rekening van Arantxa Rus. De lefty beleefde dit seizoen twee primeurs. In Hamburg won de 32-jarige speelster voor het eerst een WTA-titel en vlak na dat succes bereikte ze haar hoogste notering ooit (WTA-41). Geduld is een schone zaak gebleken.
Op de US Open stond Rus acht keer eerder in het hoofdschema, maar wist ze maar één keer de eerste ronde te overleven (2011). Ook dit jaar staat ze voor een lastige opgave in haar openingspartij, aangezien een ontmoeting wacht met niemand minder dan voormalig finaliste Madison Keys. De Amerikaanse is als 17e geplaatst en won het enige eerdere onderlinge duel.
Toch liggen er kansen voor Rus als Keys een mindere dag beleeft. De voormalig nummer zeven van de wereld staat erom bekend soms een foutenfestival op te voeren. Mits Rus zich vastbijt in rally’s en veel ballen terug weet te brengen, kan Keys door onrustigheid uit de bocht vliegen.
picture

Roland Garros | Arantxa Rus verliest voor zesde keer op rij openingsronde in Parijs

Heerlijke openingspartijen

Hoewel in voorbeschouwingen als deze vooral gekeken wordt naar het grotere plaatje, de vooruitzichten van de wereldtoppers en Nederlandse troeven, is het minstens zo leuk om een blik te werpen op de vroege rondes en her en der cirkels te zetten om pareltjes in het speelschema. Wat te denken van de volgende affiches in de eerste ronde:
Beatriz Haddad Maia (19) vs Sloane Stephens (ex-kampioene)
Jessica Pegula (3) vs Camila Giorgi
Tatiana Prozorova (Q) vs Caroline Wozniacki (WC, Grand Slam-comeback)
Greet Minnen (Q) vs Venus Williams (WC, ex-kampioene)
Arantxa Rus vs Madison Keys (17)
picture

Montreal | ‘Cotton Eye Joe’ schalt plots uit de speakers tijdens rally tussen Pegula en Swiatek

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie