Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wimbledon | Andy Murray beëindigde tien jaar geleden 76 jaar droogte zonder Britse winnaar

Wesley Schreurs

Geupdate 20/06/2023 om 15:46 GMT+2

Het is alweer tien jaar geleden dat Andy Murray zijn lang gehoopte Wimbledon-titel won. Murray leed een jaar eerder nog een emotionele nederlaag in de finale tegen Roger Federer, maar 76 jaar Britse droogte eindigde in 2013 eindelijk dankzij een geweldige overwinning van Murray op Novak Djokovic. Wij blikken terug op dit historische moment.

Wimbledon | Murray laat zien dat hij het grastennis nog altijd niet is verleerd

Allereerst lijkt de 36-jarige Murray vandaag de dag weer in uitstekende vorm te verkeren in aanloop naar zijn geliefde grastoernooi in London. De tweevoudig Wimbledon-winnaar won namelijk achter elkaar de Challengers in Surbiton en Nottingham. Murray verloor slechts twee sets in zijn tien overwinningen achter elkaar en hij is geklommen naar een 38e plaats op de wereldranglijst.
Murray onderging begin 2019 een zware operatie, want de tennisser liet een metalen heup plaatsen. Het einde van zijn carrière leek nabij, maar Murray verraste vriend en vijand door weer terug te keren op het hoogste podium. De Britse publiekslieveling speelt voor een derde week op rij grastennis en hoopt op de Queen’s Club die belangrijke geplaatste status af te dwingen voor Wimbledon.
picture

Roland Garros | “Ik ben teleurgesteld in Rune en het is niet sportief” - Henman over dubbele stuit

Henman Hill

Fred Perry was in 1936 de laatste Britse tennisser die een Wimbledon-titel op zijn naam wist te schrijven. Tim Henman haalde vier keer in vijf jaar de halve finales in 1998, 1999, 2001 en 2002, maar tot een finale kwam het nooit. De grote grasvlakte buiten het stadion werd uiteindelijk de ‘Henman Hill’ genoemd, terwijl sommige tennisliefhebbers deze tegenwoordig liever Murray Mound willen noemen.
picture

Wimbledon | Bekijk in samenvatting hoe Djokovic zijn zevende kroon verovert

Big Three

De hoop werd na Henman op Murray gevestigd om de ontzettend lange droogte eindelijk te beëindigen. De geboren Schot werd al snel benoemd tot een ware Brit, maar natuurlijk was er enorme concurrentie voor de eindzege met Djokovic, Federer en Rafael Nadal in het deelnemersveld. Vanaf 2003 zegevierde namelijk iedere keer een lid van de Big Three en precies twintig jaar later is het alleen Murray gelukt om het Grand Slam te winnen buiten de drie heren.
picture

Wimbledon | Hoogtepunten Federer - Gasquet

2012

Murray stond al een paar jaar lang op de vierde plaats van de mondiale ranking en de druk tijdens Wimbledon werd steeds groter. Nadal verloor zeer verrassend in de tweede ronde van Lukáš Rosol en daardoor lagen er kansen voor Murray in de onderste speelhelft. Hij versloeg Jo-Wilfried Tsonga in de halve finale en Federer klopte Djokovic in de andere, daar was dan die gedroomde finale.
Federer had al 2,5 jaar geen Grand Slam gewonnen, maar zijn sterke optreden tegen Djokovic baarde de Murray-fans zorgen. Murray kwam echter goed uit de startblokken in zijn eerste Wimbledon-finale en hij greep de openingsset met 6-4. Een spannende tweede set leek af te stevenen naar een tiebreak, maar dankzij een magistrale volley werd het 7-5 voor Federer. De Zwitser stoomde in het vervolg van de wedstrijd door naar 4-6 7-5 6-3 6-4 zege en zijn zevende Wimbledon-titel.
Murray kon het verlies moeilijk verwerken en tijdens zijn speech vloeiden tranen. De Britse held kreeg een staande ovatie en ook zijn vrouw en moeder konden het niet meer droog houden. Murray revancheerde zich vervolgens twee maanden later tegen Federer op de banen van Wimbledon in de olympische finale van London 2012. Hij was vastbesloten om het jaar erop nog sterker terug te komen.

Verrassingen

De Wimbledon-editie van 2013 was er eentje vol verrassingen. Nadal werd in de eerste ronde opnieuw vroegtijdig uitgeschakeld en deze keer was Steve Darcis de reuzendoder, de nummer 135 van de wereld destijds. Dit was niet eens de meest verrassende nederlaag, want Federer verloor in de tweede ronde van Sergiy Stakhovsky (ATP-116). De tenniswereld stond op zijn kop en opnieuw lagen er kansen voor Murray.
picture

AusOpen | Murray redt werkelijk iedere bal van Kokkinakis en maakt wereldpunt

Vijfsetters

Murray bereikte probleemloos de kwartfinale, maar daarin stond hij uit het niets met 2-0 in sets achter tegen Fernando Verdasco. Het zou dan toch niet weer misgaan? Murray rechtte zijn rug en dwong een vijfde set af tegen de Spanjaard. Het was vechten tot het eind, maar de thuisspeler won toch nog de partij met 4-6 3-6 6-1 6-4 7-5. In de halve finale versloeg hij de Pool Jerzy Janowicz en een finale tegen Djokovic was een feit.
Djokovic en Juan Martin del Potro speelden in de halve finale een van de mooiste wedstrijden ooit op Wimbledon. De Serviër won het affiche na bijna vijf uur spelen en de toeschouwers waren getrakteerd op magistraal tennis van de bovenste plank. Djokovic was op voorhand dan ook de favoriet, want hij zegevierde al eens op het heilige gras in 2011.

Historie

Het stadion was gevuld met Londense fans en celebrities die zich luidkeels lieten horen. Er hing een geweldige sfeer rond de wedstrijd en Murray speelde misschien wel zijn beste finale ooit. Hij maakte nauwelijks onnodige fouten en winner na winner kwam van zijn racket af. Na drie uur spelen leidde Murray met 6-4 7-5 5-4 en 40-0 op zijn eigen service, maar het was nog niet gedaan.
Djokovic staat bekend als een geweldige knokker en dat liet hij ook zien tegen Murray. Murray en het Britse publiek zagen drie wedstrijdpunten in rook opgaan en het was Djokovic die ineens een breakpunt kreeg. Een game van een kwartier lang volgde en Murray overleefde drie breakpunten, waarna hij zelf op een vierde matchpoint kwam. De toeschouwers moedigden Murray nog één keer flink aan.
Murray serveerde goed naar buiten en een aantal mensen begon al te gillen toen de return van Djokovic leek uit te gaan. De bal plofte echter nog net voor de baseline, maar daarna sloeg Djokovic zijn backhand in het net. Murray schreeuwde het uit, balde zijn vuisten en iedereen begon te klappen. De 76-jarige droogte was voorbij en geschiedenis werd geschreven. Hij won in 2016 voor een tweede keer Wimbledon door Milos Raonic in de finale te verslaan.

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie