Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Bundesliga | Investeerders bij clubs weer toegelaten als het aan Bayern-voorzitter ligt

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 17/02/2023 om 20:05 GMT+1

Als het aan Bayern München-voorzitter Uli Hoeness ligt, worden er in de Bundesliga weer investeerders toegelaten. In Duitsland geldt nu nog de regel dat clubs niet voor een meerderheid in handen van één iemand mogen vallen.

Bayern vindt het blijkbaar steeds moeilijker om clubs als PSG bij te benen

Foto: Getty Images

Tekst: Douwe de Vries
Dit is de zogenaamde ‘50+1 regel’. De club moet hiermee het aantal stemmen in eigen beheer houden zodat niet één investeerder het voor het zeggen krijgt. Dus: de helft van het aantal stemmen plus één.
Uitzonderingen zijn personen of bedrijven die zich al langer bij de club bevinden. Neem Dietmar Hopp bij 1899 Hoffenheim. Of de bedrijven Bayer bij Bayer Leverkussen en Volkswagen bij VfL Wolfsburg.

50+1 regel

In Duitsland is het een langgekoesterde cultuur dat leden de democratische zeggenschap hebben over de club. Rond de eeuwwisseling werden daar al enige wijzingen in ingebracht, en zo werden bovengenoemde constructies bij clubs dus mogelijk.
Nu pleit Hoeness dus voor een totale afschaffing van de regel. Dit terwijl toezichtraadshouder DFL afgelopen zomer nog te kennen gaf tegenover BILD: “Daar hoeven we het niet over te hebben. Zolang ik voorzitter ben van de toezichtraad, zal het niet veranderen. Dat is honderd procent zeker.”

Democratie

Een meerderheid van de Bundesliga-clubs sprak zich eerder al negatief uit, over het meer invloed krijgen van externe investeerders bij verenigingen. In 2018 sprak de directeur van St. Pauli: “Deze regel is een van de grondbeginselen die het Duitse voetbal sterk heeft gemaakt en de sport heeft verankerd in de samenleving.”
Hoeness zal met zijn uitspraken in Neu Presse de discussie weer op gang brengen in Duitsland. De preses van Der Rekordmeister nuanceert zijn uitspraken wel enigszins in het verdere verloop van het interview.

Internationaal achterop

“Ik ben er helemaal voor om 50+1 af te schaffen, want internationaal raken we op dit moment totaal achterop. Wat mij betreft kan iedere club gewoon zijn aandelen verkopen aan wie ze maar willen, dat boeit me niets.”
“Wij bij Bayern zouden dat niet doen, en dat weten onze fans. Die garantie geef ik ze voor honderd procent. Maar laat de beslissing over 50+1 maar aan de leden van de club over, dat is democratie.”

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie