Euro 2024 | Puik keepende Verbruggen weet nederlaag Oranje tegen Duitsland niet te voorkomen

Yannick Wezenbeek

Geupdate 26/03/2024 om 22:52 GMT+1

Nederland heeft de oefenwedstrijd tegen Duitsland met 2-1 verloren. Oranje kwam al vroeg op voorsprong in Frankfurt maar die Mannschaft gaf al snel een antwoord via Mittelstadt. In de slotfase was het Füllkrug die met een kopbal de Duisers naar de winst schoot. Het doelpunt werd pas na inmenging van de doellijntechnologie goedgekeurd.

Bart Verbruggen

Een enerverend begin in Frankfurt. Waar Duitsland zaterdag nog binnen zeven seconden op voorsprong kwam tegen Frankrijk, was het nu Nederland met een vroege openingstreffer. Binnen vier minuten was het al raak. Maximilian Mittelstadt verloor de bal en daar profiteerde Oranje optimaal van. Memphis Depay wist de bal goed bij zich te houden en vond Joey Veerman. De middenvelder van PSV schoot beheerst de bal achter Marc-Andre ter Stegen.
Een droomstart voor het Nederlands Elftal dat flink gewijzigd begon tegen Duitsland ten opzichte van de oefeninterland tegen Schotland van afgelopen vrijdag (4-0).

Veel wijzigingen

In plaats van een 433-formatie koos Ronald Koeman nu voor een vijfmans achterhoede. Met plek voor onder andere Matthijs de Ligt, Denzel Dumfries en Daley Blind. Op het middenveld was er een PSV-koppeltje met Joey Veerman en Jerdy Schouten. Voorin had Donyell Malen een basisplaats gekregen.
Ondanks de vroege openingstreffer kon Oranje niet lang genieten van de voorsprong. Na 10 minuten was het Mittelstadt die zijn fout goedmaakte. Met een geweldige afstandsknal wist hij Bart Verbruggen, die deze wedstrijd de voorkeur kreeg boven Mark Flekken, te passeren. De Brighton-goalie was kansloos op het schot van de linksachter.

Kansen over en weer

Daarna leek Duitsland even vleugels te krijgen en combineerde het er aardig op los. Ilkay Gundogan kreeg de grootste kans maar stuitte op Verbruggen. Het was het enige écht gevaarlijke moment van die Mannschaft. Nederland loerde op de omschakeling.
In de tweede helft werd Oranje sterker en kreeg het de grootse kansen. Zowel Reijnders als Memphis waren dicht bij de nieuwe voorsprong voor Nederland, maar beiden schoten, mede door toedoen van het dramatische veld in Frankfurt over.

Verbruggen onderscheidt zich

Het tweede deel van de tweede helft was weer voor de Duitsers. Maar het was Bart Verbruggen die zijn visitekaartje afgaf aan de bondscoach met twee keurige reddingen op schoten van Mittelstadt en Jamal Musiala.
De mooiste redding van de Bredase doelman moest toen nog volgen want acht minuten voor tijd had Thomas Müller de 2-1 moeten maken maar Verbruggen wist zeer stijlvol te keren. In de corner die daarna volgde moest de doelman weer redding brengen op een kopbal van Füllkrug. Dat leek hij tijdig te doen maar het horloge van de scheidsrechter ging toch af waardoor het doelpunt werd toegekend.
In de herhaling leek het lange tijd dat de bal voor de lijn werd gestopt, maar de doellijntechnologie liet toch een ander beeld zien waardoor het een geldig doelpunt was. Nederland wist in de slotminuten geen gelijkmaker meer te produceren waardoor het met 2-1 onderuitgaat tegen Duitsland.