Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Bundesliga | Mainz 05 ontslaat Anwar el Ghazi in reactie op uitlatingen over oorlog in Gaza

Kevin van Nunen

Gepubliceerd 04/11/2023 om 10:38 GMT+1

De twee partijen leken het al een tijdje niet eens met elkaar en nu is het hoge woord eruit: FSV Mainz 05 ontslaat Anwar el Ghazi. Het dienstverband van de aanvaller bij de club uit de Bundesliga komt al na enkele maanden ten einde. Aanleiding voor het ontslag zijn uitingen van El Ghazi over de oorlog in Gaza.

De kracht van het geloof | Hoe PSV-speler Anwar El Ghazi omgaat met de Ramadan

De oorlog tussen Israël en Hamas houdt ook in de voetbalwereld de gemoederen bezig en met name in Duitsland komen spelers in problemen door pro-Palestijnse posts op social media. Noussair Mazraoui moest tekst en uitleg komen geven bij Bayern München, tussen Mainz en El Ghazi komt het zelfs niet meer goed.
De club maakte vrijdag bekend dat El Ghazi is ontslagen. Eerder werd El Ghazi op non-actief gezet na het plaatsen van een pro-Palestijnse post. Dit leek te zijn uitgesproken, maar vervolgens ging het mis toen de club een statement uitbracht waarvan El Ghazi zei niet op de hoogte te zijn geweest.

Mainz mede opgericht door Salomon van Joodse afkomst

Een tweede golf – inclusief nieuwe posts van El Ghazi – was voor Mainz reden definitief met zijn speler te breken. Eén van de redenen dat Mainz, momenteel hekkensluiter in de Bundesliga, zo fel reageert is dat de club in 1905 mede is opgericht door Eugen Salomon. Salomon was Joods van geboorte en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord in concentratiekamp Auschwitz.
Los van zijn ontslag bij Mainz is er door het Duitse Openbaar Ministerie een onderzoek gestart naar El Ghazi, wegens ‘het verstoren van de publiek rust’, ‘het aanzetten tot haat’ en ‘goedkeuren van misdaden’.

Reactie El Ghazi op ontslag

“Sta voor wat juist is, ook al betekent het dat je alleen staat”, reageerde El Ghazi op zijn ontslag. “Het kwijtraken van mijn werk en inkomen staat in het niets vergeleken met de hel die wordt losgelaten op onschuldige en kwetsbare mensen in Gaza.”
El Ghazi speelde in het verleden voor Ajax, Lille OSC, Aston Villa, Everton en PSV. De aanvaller vertrok deze zomer bij PSV omdat een rol op het zijspoor dreigde onder nieuwe trainer Peter Bosz. Bosz en El Ghazi konden het eerder niet bepaald goed vinden tijdens hun gezamenlijke tijd bij Ajax, wat toen de aanleiding vormde voor een transfer.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot tennis en van wielrennen tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie