Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Bundesliga | Opstand supporters Bayern succesvol, contract Qatar Airways niet verlengd

Wian Slendebroek

Geupdate 28/06/2023 om 19:01 GMT+2

Bayern München gaat de sponsordeal met Qatar Airways niet verlengen. De deal die Bayern naar verluidt ieder jaar 25 miljoen euro oplevert, stond onder druk na kritiek van supporters. ‘Na vijf zeer spannende jaren samen, beëindigen we samenwerking in goed overleg’, meldt de club op haar website.

Het shirt van Bayern München met het logo van Qatar Airways op de mouw

Foto: AFP

Fans van de club lieten al langer weten niet blij te zijn met een nieuwe sponsorovereenkomst met de vliegtuigmaatschappij uit het Midden-Oosterse land. Supporters hekelen de mensenrechtenschendingen en het gebrek aan persvrijheid. Dat lieten de supporters weten met spandoeken.

Uit de hand gelopen

In 2021 liep een aandeelhoudersvergadering van de club volledig uit de hand. Supporters wilden voortzetting van de deal ter stemming brengen op de vergadering. Het bestuur zag dat echter niet zitten en wees op de financiële gevolgen als het contract verbroken zou worden.
De aanwezigen schreeuwden om het vertrek van de voorzitter van de Raad van Toezicht Herbert Hainer. Ook werd hij uitgefloten. Ook op andere momenten kwam het onderwerp ter sprake. Zo zei clubicoon Uli Hoeness vorig jaar over een vergadering: “Dit is FC Bayern München en niet de algemene vergadering van Amnesty International.”
Ook spelers van de club schaarden zich in bedekte termen achter de woorden van de supporters. International Leon Goretzka gaf bijvoorbeeld aan dat hij het persoonlijk ‘niet erg’ zou vinden als het contract zou stoppen.

Trainingskamp

De club vertrok sinds 2011 iedere winter naar Qatar om daar een trainingskamp te houden. Sinds 2018 staat Qatar Airways op de mouwtjes van de club.
Bayern geeft aan dat de club verbonden blijft met de Arabische wereld. “Er is door beide kanten cultuur uitgewisseld en zijn er vriendschappen ontstaan. Deze vriendschappen blijven bestaan”, schrijft de club.
Welk bedrijf straks op de mouwtjes van de shirts komt te staan is nog niet bekend.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie