Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Champions League | Verlosser Joselu schiet Real naar Wembley, ‘VAR-doelpunt’ brengt de beslissing in knettergekke pot

Douwe de Vries

Geupdate 08/05/2024 om 23:38 GMT+2

Real Madrid staat in de finale van de Champions League tegen Dortmund op 1 juni in Wembley. Dat is de droge conclusie na een knettergekke wedstrijd in Madrid. Lang leek Bayern het te redden via een prachttreffer van Alphonso Davies in de 68e minuut. Uitgerekend kind van de club Joselu (34 jaar) zorgt ervoor dat Real in de finale staat. Een ‘VAR-doelpunt’ betekende de beslissende 2-1.

Joselu en zijn teamgenoten juichen 'definitief' als de 2-1 is goedgekeurd door de VAR

Foto: Getty Images

De kleine finale. Of: voorfinale. Zo voelde het wel toen grootmachten Bayern München en Real Madrid tegenover elkaar kwamen te staan. Uit de koker kwam de ‘klassieke Champions League-wedstrijd’. Al 27 keer eerder stonden de Zuid-Duitsers en Spaanse hoofdstedelingen tegenover elkaar. Bayern won de Champions League/Europacup I zes keer. Real deed dat maar liefst veertien keer. Ook in dit seizoen golden de miljoenen(miljarden)teams als absolute kanshebbers voor de eindzege. Real Madrid kende nationaal succes: het werd afgelopen weekend definitief kampioen van Spanje. Bayern daarentegen moest de titel na 11 jaar afstaan aan Bayer Leverkusen. Toch werd door beide teams deze terugwedstrijd bestempeld als de clash van het seizoen.
Feitelijk kon alleen de Champions League-eindzege nog iets positiefs betekenen voor Thomas Tuchel. De markante, op de zenuwen werkende Duitser wordt al maandenlang dwars gezeten door de pers. En door zijn eigen spelersgroep bovendien. Het ongelukkige huwelijk zou de ultieme ‘apotheose’ krijgen in Wembley.
picture

Thomas Tuchel van Bayern München kon zijn emoties weer vaak niet in bedwang houden

Foto: Getty Images

"Wij zijn Real Madrid"

Collega Carlo Ancelotti zit juist in een compleet tegenovergestelde situatie. Hij wordt op handen gedragen door de Madrid-supporters en maakt dus een uitstekend seizoen door. “Wij zijn Real Madrid”, was zijn overtuigende antwoord op de vraag wat de finalekansen zijn. Met andere woorden: wij zijn er meer dan klaar voor.
En dat bleek ook wel in de eerste helft. Real Madrid nam, zoals we dat niet vaak zien bij de ploeg, het initiatief om te voetballen. Het stond hoog op het veld en kwam via Carvajal (scherpe voorzet miste op een haar na aanvallers) en Vinicius (schot op de paal) tot de eerste kansen. Eigenlijk bevond Real zich constant rondom het zestienmetergebied van Bayern. De rollen waren nu omgedraaid: de ploeg van Tuchel loerde op de counter.

Davies schiet Bayern op 0-1

En die counteromschakelingen moesten dan met name via de zijkanten worden gezocht. Tot tweemaal toe kon zo Harry Kane in stelling worden gebracht. Eerste miste hij op een haar na een voorzet van Gnabry. Later in de eerste helft vuurde hij een knappe volley af op het doel van Andrij Lunin.
De Bayerische muur leek alsmaar verder te scheuren. In de tweede helft kon Manuel Neuer weer eens excelleren met geweldige reflexen. De onmacht begon in de ploeg van Carlo Ancelotti te sluipen, en juist op dat moment sloeg de ingevallen Alphonso Davies toe. De held van de kwartfinale, Antonio Rüdiger, werd door de Canadees pijnlijk uitgekapt. Dit nadat Davies was gelanceerd door Harry Kane. De vervanger van de geblesseerd uitgevallen Serge Gnabry schoot de bal heerlijk achter Lunin.

De VAR

Werkelijk niemand had hier rekening mee gehouden. Waarschijnlijk Bayern zelf ook niet. De miraculeuze 0-1 moest simpelweg vast worden gehouden in het restant. Zelfs man van de avond Manuel Neur leek dan toch te kunnen worden gepasseerd. Luttele minuten na de openingstreffer van Bayern viel de bal via meerdere omwegen achter Neuer uit een vrije trap. De VAR corrigeerde arbiter Szymon Marciniak: Nacho had Joshua Kimmich vol in het gezicht geduwd.
picture

De afgekeurde treffer nadat Nacho Kimmich in het gezicht had geduwd

Foto: Getty Images

Alles wat voetbal zo mooi en extreem maakt, volgde in de laatste 15 minuten. Manuel Neuer werd van ‘man van de avond’ ‘schlemiel van avond’. Uitgerekend kind van de club Joselu was er als de kippen bij, om gelost schot van Vinicius binnen te werken.
Manuel Neur verkeek zich onbegrijpelijk op de poging van de Braziliaan die makkelijk te vangen leek. Real Madrid had het momentum en Joselu dacht de treffer richting Wembley te hebben gemaakt. De voorzet van Rüdiger werd daarna net niet in buitenspelpositie binnengeschoten door Joselu.

Vijftiende Champions League voor Real?

Maar opnieuw moest de VAR definitief uitsluitsel geven. Het Bernabéu kon voor de tweede keer ontploffen. In de aller-, allerlaatste minuten had Bayern er simpelweg ook de kracht niet meer voor. Toch pompte het er nog een moment uit met notabene Matthijs de Ligt, maar zijn treffer vond plaats nadat er was afgeloten.
Dit keer werd niet naar de VAR gekeken. Real Madrid kan zijn vijftiende Champions League gaan pakken. Dit als absolutie topfavoriet tegen Dortmund. Maar de wedstrijd van vanavond wees weer uit: voetbal kan zo genadeloos onvoorspelbaar zijn.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport. Volg je ons kanaal op WhatsApp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie