Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EK-Kwalificatie | Europees kampioen Italië moet aan de bak - Ook Kroatië en Polen nog onzeker

Friso Moison

Gepubliceerd 20/11/2023 om 18:00 GMT+1

Italië moet nog flink aan de bak om zich te verzekeren van EURO 2024, volgend jaar zomer in Duitsland. De ploeg van bondscoach Luciano Spalletti heeft in de EK-kwalificatie nog twee wedstrijden voor de boeg, thuis tegen Noord-Macedonië en uit tegen Oekraïne. Zeker het laatste duel belooft een kraker te worden.

A dejected Alessandro Bastoni and Nicolò Barella of Italy after Harry Kane of England scores a goal to make it 3-1 during the UEFA EURO 2024 European qualifier match between England and Italy at Wembley Stadium.

Foto: Getty Images

De huidig Europees Kampioen, die nu derde staat achter Engeland en Oekraïne in groep C, moet tegen het al uitgeschakelde Noord-Macedonië een resultaat halen om een goede uitgangspositie te creëren voor het duel met Oekraïne. Bij een gelijkspel is winst in de laatste wedstrijd, die vanwege de oorlog in Duitsland wordt gespeeld, noodzakelijk voor de Italianen.
Aan de laatste ontmoetingen met de Noord-Macedonië bewaart Gli Azzuri in ieder geval geen goede herinneringen. Twee maanden geleden in de uitwedstrijd verspeelde Italië in de slotfase drie belangrijke punten en vorig jaar was het land de sta-in-de-weg tijdens de play-offs voor het WK in Qatar. Nu volgt dus weer een belangrijke ontmoeting in de jacht op de tweede plek en directe kwalificatie voor EURO 2024.

Moeizaam

De kwalificatiereeks van de Italianen verloopt tot nu toe allesbehalve soepel. Naast het gelijkspel tegen Noord-Macedonië (1-1) werd er twee keer verloren van Engeland (1-2 en 3-1) en met moeite thuis gewonnen van Oekraïne (2-1). Ook stapte bondscoach Roberto Mancini afgelopen zomer onverwachts op na een conflict met bondsvoorzitter Gabriele Gravina (en een zeer lucratief aanbod uit Saoedi-Arabië).
Zijn opvolger Spalletti wilde nadat hij vorig seizoen Napoli voor het eerst in 33 jaar weer kampioen had gemaakt even afstand nemen van het voetbal, maar veranderde na het plotselinge vertrek van Mancini toch van gedachten. Zijn taak nu om Italië na het debacle van vorig jaar wel naar een eindtoernooi te brengen.
En dan speelt er naast het moeizame sportieve aspect ook nog een gokschandaal in de Italiaanse selectie. De internationals Sandro Tonali en Nicolò Zaniolo werden vorig maand weggestuurd uit het Italiaanse trainingskamp, nadat bekend was geworden dat zij worden verdacht van illegaal gokken. Tonali is inmiddels voor tien maanden geschorst en loopt vrijwel zeker het EK mis.

Vangnet voor toplanden

Mocht het fout gaan in de reguliere kwalificatie dan kunnen de Italianen zich in maart nog plaatsen via de play-offs. De beste twaalf landen van de laatste editie van de Nations League spelen via deze weg nog om drie tickets voor het EK. Italië is op basis van zijn prestaties in de Nations League verzekerd van een plek in de play-offs.
Het is goed mogelijk dat ook Kroatië en Polen uiteindelijk afhankelijk zijn van dit vangnet voor plaatsing. De Kroaten, die momenteel derde staan in groep D achter Turkije en Wales, moeten de komende kwalificatieronde twee keer winnen en zijn zelfs dan nog niet zeker van het EK, omdat ze in onderling resultaat het onderspit delven tegen de Welshman.
Polen speelt nog een duel tegen naaste concurrent Tsjechië, dat een punt meer heeft in groep E (met aan kop Albanië), maar daarna moet de ploeg van topspits Robert Lewandowski afwachten wat de Tsjechen doen in de laatste wedstrijd thuis tegen Moldavië.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie