Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Eredivisie | Ajax neemt na vijf jaar definitief afscheid van aanvoerder Dusan Tadic

Menno Waebeke

Geupdate 15/07/2023 om 11:26 GMT+2

Dusan Tadic gaat Ajax na vijf seizoenen verlaten. De aanvoerder heeft met de directie een overeenstemming bereikt over een contractontbinding. Tadic was naar verluidt ontevreden over de kwaliteit van de selectie en stuurde daarom al een aantal dagen aan op een vertrek. Ajax wilde een Daley Blind-scenario voorkomen en stemde daarom in met zijn wensen. "We hadden hem graag willen behouden."

Dusan Tadic.

Foto: Getty Images

Tadic liet zich in april tegenover de directie al eens uit over de selectie. De Serviër kende een rampjaar met zijn club en wilde dat in het nieuwe seizoen voorkomen. De afgelopen dagen weigerde Tadic om met de groep te trainen, in plaats daarvan trainde hij individueel en voerde hij gesprekken met de nieuwe directeur voetbalzaken Sven Mislintat.
Uit die gesprekken kwamen voor Tadic echter niet voldoende aanknopingspunten en dus besloot de Servisch international zijn vertrekwens door te drukken. "Dusan vertelde ons dat hij zijn contract hier wilde beëindigen. Sinds zijn komst heeft hij laten zien wat voor leider hij is. Het is een ongelooflijk verlies, we hadden hem graag willen behouden, maar we respecteren zijn verzoek en wensen hem het allerbeste", legt Mislintat uit.

Blind-scenario

Ajax verliest met Tadic een belangrijke speler, maar wilde graag een Daley Blind-scenario voorkomen. De linksback belandde vorig seizoen onder Alfred Schreuder op de bank en vertrok na veel commotie in de media uiteindelijk transfervrij naar Bayern München.
Tadic kwam in de zomer van 2018 voor 14 miljoen euro over van Southampton. In 241 wedstrijden was de aanvaller goed voor 105 goals en 112 assists, waarmee hij meerdere seizoenen de 'MVP' was bij de Amsterdammers. Bovendien was Tadic onderdeel van het team dat in 2019 verrassend de halve finale van de Champions League bereikte.

Timber vertrokken

Het vertrek van Tadic maakt de transferzomer voor Ajax niet bepaald eenvoudiger. De nummer drie van de Eredivisie nam afscheid van Lorenzo Lucca en Florian Grillitsch en zag deze week sterkhouder Jurriën Timber voor 40 miljoen euro naar Arsenal vertrekken.
Mislintat haalde met Benjamin Tahirovic en Branco van den Boomen al vroeg twee middenvelders binnen, maar daarna bleef het voorlopig stil. Vooral achterin zijn er zorgen bij de 36-voudig landskampioen. Aanwinsten Calvin Bassey, Owen Wijndal en Jorge Sánchez kenden geen overtuigend eerste seizoen, Jorrel Hato is nog steeds slechts zeventien en aan de ervaren Edson Álvarez wordt flink getrokken door West Ham United.
picture

Jurriën Timber tekende deze week bij Arsenal.

Foto: Getty Images

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van atletiek tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie