Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Eredivisie | Simons en Cerný strijden met Feyenoorders om titel Speler van het Jaar

Menno Waebeke

Geupdate 03/08/2023 om 16:36 GMT+2

Václav Cerný, Santiago Giménez, Dávid Hancko, Orkun Kökcü en Xavi Simons zijn door de aanvoerders van alle clubs genomineerd voor de titel Eredivisie Speler van het Jaar 2022/23. De prijs wordt op maandag 4 september uitgereikt tijdens de Eredivisie Awards. Bij de vrouwen maken Daphne van Domselaar, Tiny Hoekstra, Fenna Kalma, Marisa Olislagers en Liz Rijsbergen kans op de trofee.

Uitblinkers Xavi Simons en Orkun Kökcü.

Foto: Getty Images

Landskampioen Feyenoord is hofleverancier bij de nominaties voor de uitverkiezing. Aanvoerder Orkun Kökcü ontwikkelde zich als echte leider op het middenveld bij de Rotterdammers. De 22-jarige controleur maakte deze zomer voor maximaal 30 miljoen euro de overstap naar het Portugese Benfica.
De andere twee genomineerden uit De Kuip kwamen pas in de zomer van 2022 over naar Rotterdam. Dávid Hancko zorgde ervoor dat achterin het vertrek van Marcos Senesi naar Bournemouth gauw werd vergeten. De Slowaak groeide in korte tijd uit tot een rots in de branding en staat er bovendien goed op bij de Europese topclubs.

Mexicaanse doelpuntenmaker

Santiago Giménez had iets langer de tijd nodig om zich aan te passen aan Nederland. De Mexicaanse spits begon op de bank achter Danilo, maar knokte zich in de tweede seizoenshelft in de basis. Giménez was in de laatste 10 competitieduels goed voor 9 doelpunten en staat op de radar van Napoli en Benfica.

Doorbraak Simons

2023 was ook het jaar van de definitieve doorbraak van Xavi Simons. De twintigjarige middenvelder maakte als toptalent de overstap van Paris Saint-Germain naar PSV en groeide daar uit tot de absolute spaakmaker. Simons was goed voor 19 goals en 8 assists in de Eredivisie.
Lang leek het erop dat Simons ook dit seizoen in Eindhoven zou blijven, maar de jongeling besloot toch in te gaan op de clausule van PSG, die ervoor zorgde dat de Fransen hem voor 6 miljoen euro konden terughalen. PSG leende Simons voor dit seizoen direct weer uit aan RB Leipzig.

Twente-revelatie

De laatste kanshebber op de prijs is FC Twente-aanvaller Václa Cerný. De 25-jarige Tsjech kende een uitzonderlijk sterk seizoen met 14 goals en 13 assists. Mede door de bevliegingen van de rechteraanvaller kreeg menig topclub in Nederland het ook afgelopen seizoen weer Spaans benauwd van Twente.
Cerný heeft met zijn goede spel ook de aandacht getrokken van Bundesliga-club Wolfsburg. De Duitsers waren er vroeg bij en namen de aanvaller op 1 juli voor 8 miljoen over van FC Twente. De international van Tsjechië tekende een contract tot medio 2027 in Duitsland.

Azerion Vrouwen Eredivisie

Bij de vrouwen zijn eveneens vijf spelers genomineerd, waaronder Aston Villa-aanwinst en eerste doelvrouw van Oranje, Daphne van Domselaar. Daarnaast maken ook Tiny Hoekstra (Ajax), Liz Rijsbergen (ADO Den Haag), Fenna Kalma (FC Twente) en Marisa Olislagers (FC Twente) kans op de prijs.
De Eredivisie Awards staat op maandag 4 september op het programma in DeFabrique in Utrecht. De awardshow wordt gepresenteerd door Jan Joost van Gangelen en en Fresia Cousiño Arias en is om 20.30 uur live te zien op ESPN. De winnaars van de Speler van het Jaar-trofee worden in samenwerking met spelersvakbond VVCS gekozen door de aanvoerders van de Eredivisieclubs.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie