Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Euro 2024 | Deze landen zijn zeker van ticket naar Duitsland - Mogelijk zware groep Oranje

Friso Moison

Geupdate 28/11/2023 om 14:50 GMT+1

Het deelnemersveld van Euro 2024 in Duitsland is bijna compleet. Van de 24 landen die meedoen zijn er twintig, plus natuurlijk het gastland, zeker van een ticket. Ook Nederland is verzekerd van toernooivoetbal aankomende zomer. Tijd om de balans op te maken en alvast vooruit te blikken op de loting, die nog best eens pittig kan worden voor Oranje.

Il logo della fase finale degli Europei 2024

Foto: Getty Images

Naast gastland Duitsland gaan alle groepswinnaars en nummers twee uit de kwalificatie naar het eindtoernooi. Hierna zijn er nog drie tickets te verdienen in de play-offs, die in maart 2024 worden afgewerkt, om het deelnemersveld compleet te maken.
De loting voor Euro 2024 vindt al voor de play-offs plaats, namelijk op zaterdag 2 december van dit jaar. Er worden voor de loting vier potten gemaakt met daarin ieder zes landen. De landen worden geplaatst in de potten op basis van de resultaten in de kwalificatie. Gastland Duitsland zit automatisch in pot 1 met alle andere groepshoofden. De drie winnaars van de play-offs, die dus later bekend worden, komen in pot 4.
Uiteindelijk komen er zes groepen voort uit de loting met daarin vier landen, groep A tot en met groep F. De nummers 1 en 2 uit iedere groep gaan samen met de vier beste nummers 3 door naar de achtste finales. Het wordt de derde keer dat er maar liefst 24 landen van de partij zijn op het eindtoernooi.

Zware groep voor Nederland?

Voor het Nederlands elftal verliep de kwalificatie voor het EK op het begin stroef, maar de ploeg sloot de reeks uiteindelijk toch positief af. Na een desastreus begin tegen Frankrijk (0-4) en een zwak optreden tegen Gibraltar, was veel vertrouwen verdwenen. Het elftal van aanvoerder Virgil van Dijk herstelde zich op het einde met drie zeges op rij.
Hierdoor is Oranje beland in pot 3, wat betekent dat het op het EK weleens in een taaie groep terecht kan komen. Bij het bepalen van de potten maakt de UEFA een ranglijst van alle teams, waarbij eerst de groepswinnaars en daarna de nummers twee van de kwalificatie aan bod komen.

Virtuele potindeling loting groepsfase Euro 2024

Pot 1
Duitsland*
Portugal*
Frankrijk*
Spanje*
België*
Engeland*
Pot 2
Hongarije*
Turkije*
Denemarken*
Albanië*
Roemenië*
Oostenrijk*
Pot 3
Schotland*
Slovenië*
Slowakije*
Tsjechië*
Nederland*
Kroatie*
Pot 4
Servië*
Italië*
Zwitserland*
Winnaar play-off
Winnaar play-off
Winnaar play-off
*Zeker van het EK

Deze landen zijn zeker

Groep A
Spanje en het verrassende Schotland hebben zich in een groep met verder Noorwegen, Georgië en Cyprus geplaatst voor Het EK. De Schotten maakte deze kwalificatiereeks veel indruk door onder meer thuis de Spanjaarden te verslaan.
Groep B
Na de winst op de Ieren is Nederland ook zeker van het eindtoernooi komende zomer. Het team van bondscoach Ronald Koeman plaatste zich als tweede achter Frankrijk, die in hun laatste wedstrijd tegen de Grieken nalieten de kwalificatie met een perfecte score af te sluiten.
Groep C
Engeland speelde een overtuigende kwalificatiereeks en plaatste zich zonder al te veel moeite. Voor regerend Europees kampioen Italië was het tot het laatste duel spannend, maar uiteindelijk was een 0-0 gelijkspel tegen directe concurrent Oekraïne voldoende voor directe kwalificatie.
Groep D
Turkije was al even zeker van een ticket naar Duitsland. Het team van voormalig Italiaans international Vincenzo Montella eindigt als eerste in de groep. Kroatië heeft geprofiteerd van de misstappen van Wales en gaat met de Turken mee richting de Duitsland.
Groep E
Voor de tweede keer in de geschiedenis, nadat ze in 2016 er voor het eerst bij waren, heeft Albanië zich geplaatst voor het EK. Het onderlinge duel om de tweede plek tussen Tsjechië en Moldavië was uiteindelijk een makkelijke prooi voor de Tsjechen ,die voor de achtste keer op rij naar het EK gaan.

Cristiano Ronaldo op dreef

Groep F
België en Oostenrijk hebben zich beide verzekerd van een plaatsje bij de beste 24 landen van Europa. De Belgen, met topscorer van de kwalificatie Romelu Lukaku, bleven de hele kwalificatie campagne ongeslagen.
Groep G
Servië heeft zich zondagavond na een moeizaam 2-2 gelijkspel tegen Bulgarije voor het eerst sinds 2000 geplaatst voor het EK. Het land van aanvoerder Dusan Tadic eindigde als tweede achter het reeds gekwalificeerde Hongarije.
Groep H
Denemarken zegevierde vrijdag op Slovenië, waarmee het land de eerste plek in de groep veilig stelde. De Slovenen verzekerde zich op hun beurt maandag van directe kwalificatie, door in de slotfase met 2-1 te winnen van directe concurrent Kazachstan.
Groep I
Roemenie en Zwitserland hebben zich beide vrij gemakkelijk geplaatst. Het onderlinge duel voor de eerste plek besliste de Roemenen in hun voordeel.
Groep J
Portugal heeft zich met overmacht gekwalificeerd. De Europees kampioen van 2016 won al zijn wedstrijden in de groep met een indrukwekkend doelsaldo van 36 voor en 2 tegen. Ook Cristiano Ronaldo was goed op dreef met tien goals deze kwalificatie. De Portugese legende kan komende zomer de eerste speler worden met zes EK-deelnames. Op gepaste afstand volgt nummer twee Slowakije, dat na drie overwinningen op rij zich ook verzekerde van deelname aan het EK.

Data en speelsteden Euro 2024

Het EK in Duitsland gaat van start op 14 juni 2024 en is verspreid over tien speelsteden. De Allianz Arena in München is gastheer van de openingswedstrijd en de finale wordt gespeeld op 14 juli in het Olympiastadion in Berlijn.
De overige speelsteden zijn Düsseldorf, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Dortmund, Gelsenkirchen en Frankfurt. Opvallend is dat van vier stadions de clubs niet uitkomen op het hoogste niveau. Hertha BSC (Berlijn), Fortuna Düsseldorf, Hamburger SV en Schalke 04 (Gelsenkirchen) spelen allemaal in de Tweede Bundesliga.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van judo tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie