Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Vrouwen | Wat kan Oranje zonder Miedema, wie zijn de favorieten op WK vrouwenvoetbal? - Preview

Yannick Wezenbeek

Geupdate 20/07/2023 om 12:41 GMT+2

Het WK vrouwenvoetbal 2023 staat voor de deur en Nederland is erbij! Helaas zonder topspits Vivianne Miedema die geblesseerd is, maar wel als gevaarlijke outsider voor de titel. In de poule wacht een herhaling van de vorige WK-finale. Naast Oranje is er ook Nederlandse inbreng bij Engeland met Sarina Wiegman. Hoe staan zij ervoor en wie zijn de favorieten?

Lieke Martens en Dominique Janssen

Foto: Getty Images

In de Oranje-selectie dit WK één grote afwezige in de vorm van Vivianne Miedema. Voor de spits van Arsenal was het al vrij snel duidelijk dit jaar dat het wereldkampioenschap niet haalbaar was. Dertig speelsters mochten lang hopen op een plek in de selectie van bondscoach Andries Jonker, maar stap voor stap vielen er meer af.
In een eerder stadium waren het Alieke Tuin, Romée Leuchter, Tiny Hoekstra en Kika van Es die afvielen. Laatstgenoemde hoopte haar carrière af te sluiten op het WK, maar haar loopbaan kwam op deze manier toch abrupt ten einde. De laatste afvallers waren topscorer van de Eredivisie Fenna Kalma, doelvrouw Barbara Lorsheijd en 95-voudig international Shanice van de Sanden.

Stevige poule

Nederland zit tijdens het WK in een poule met Portugal, de Verenigde Staten en Vietnam. De VS is de eerste naam die gelijk opvalt. De Amerikanen zijn de regerend wereldkampioen. Zij versloegen vier jaar geleden Nederland met 2-0 in de finale. Ook op de Olympische Spelen van Tokio 2020 stonden Nederland en Amerika tegenover elkaar. Toen moesten strafschoppen het verschil maken. De VS was toen weer de sterkste.
Vietnam is een debutant op het wereldkampioenschap. Portugal wist zich te plaatsen via de play-offs door Kameroen en Thailand te verslaan. Met Portugal en de regerend wereldkampioen in één poule mag er gesproken worden van een lastige poule. De eerste twee plaatsen zich voor de achtste finale.
picture

Tokyo 2020 | Hele penaltyserie Nederland - USA

Speelschema Oranje Leeuwinnen

23 juli (09:30 uur): Nederland - Portugal
27 juli (03:00 uur): Nederland - Verenigde Staten
1 augustus (09:00 uur): Nederland - Vietnam

Onrustige voorbereiding

De voorbereiding van de Oranje Leeuwinnen verliep niet geheel vlekkeloos. De oefenwedstrijden richting het WK gaan allemaal nog niet zonder slag of stoot. Sportief gaat het allemaal nog prima, maar er is genoeg ophef rondom de wedstrijden heen.
Nederland oefende namelijk tegen De Volewijckers onder 18. Jongens dus. Voor Jonker was het geen probleem om media toe te laten, maar dat leek de KNVB geen goed idee. De wedstrijd werd achter gesloten deuren gespeeld. Er werd met 2-1 gewonnen. Vlak voor de aftrap van het WK werd ook 'in het geheim' geoefend tegen Zuid-Korea. De uitslag is nog altijd niet bekend.

Haka

Een aantal dagen later zou er bij EGS’20 geoefend worden tegen Oranje onder 19. Maar bij aankomst stond er een onaangename verrassing te wachten. Er lagen stenen en glas op het veld. Na een tijdje speuren werd de wedstrijd verplaatst omdat het niet veilig genoeg was. Overigens won Nederland ook die wedstrijd met 4-1.
Om het helemaal af te maken, ontstond er ook nog ophef toen de KNVB een video plaatste waarin de Oranje-selectie een haka uitvoerde. Dit leverde zoveel kritiek op dat het filmpje snel weer offline werd gehaald, maar toen was het kwaad al geschied. Er zou sprake zijn geweest van een gebrek aan respeect voor plaatselijke tradities. Merel van Dongen zou ook nog persoonlijk excuses aanbieden. Spanje beging een soortgelijke fout.

Blessures bij Engeland

Natuurlijk is er in Nederland ook altijd oog voor Sarina Wiegman. De bondscoach die Nederland Europees kampioen maakte. Dat kunstje herhaalde ze met Engeland waarmee ze nu ook naar het WK gaat. Maar ook die voorbereiding was niet optimaal.
Bij de Engelsen valt de één na de ander uit met een blessure en dus was de WK-selectie puzzelen voor Wiegman. Sterkhouders als Beth Mead, Leah Williamson (aanvoerder op het EK) en Fran Kirby moeten het WK verstek laten gaan.
Williamson, Mead en Miedema missen het WK vanwege een kruisbandblessure. Zij zijn niet de enigen. Dit seizoen liepen er steeds meer vrouwen tegen een kruisbandblessure aan. Want ook Cascarine (Frankrijk), Katoto (Frankrijk), Janine Beck (Canada) en Katie Rood (Nieuw-Zeeland) zijn er op zeker niet bij. En dan is er nog een lijst met twijfelgevallen.
picture

Fran Kirby of Chelsea holds her knee during the FA Women's Continental Tyres League Cup Semi Final match between West Ham United Women and Chelsea Women at Chigwell Construction Stadium on February 09, 2023.

Foto: Getty Images

Speelschema Wiegman met Engeland

22 juli (11:30 uur): Engeland - Haïti
28 juli (10:30 uur): Engeland - Denemarken
1 augustus (13:00 uur): China - Engeland
picture

Tokyo 2020 | bekijk hier alle doelpunten van Vivianne Miedema in de groepsfase

Favorieten

De Verenigde Staten kan voor de derde keer op rij de wereldtitel pakken. Bij de bookmakers zijn ze de torenhoge favoriet. Maar toch wat veranderingen. Megan Rapinoe en Alex Morgan zijn er bij maar meer dan de helft van de selectie maakt haar debuut op het WK. Zorgt dat ervoor dat we toch een andere wereldkampioen krijgen.
De grootste uitdager lijkt toch ondanks de blessures Engeland te zijn. De Europees kampioen kan nog steeds bouwen op een selectie met ervaring. Van de 23 speelsters waren er 16 bij toen Engeland in eigen lang de Europese titel pakte.
Na Engeland volgt een grote groep met (Europese) outsiders. Spanje, Duitsland en Frankrijk worden getipt als de grootste uitdagers. Ook thuisland Australië mag nog niet afgevlakt worden. Overigens wordt het ook interessant om Vera Pauw te volgen. Zij plaatste zich als bondscoach met Ierland voor het WK.
En wat kan Nederland dan? Dat is nog de grote onbekende, ook voor Jonker zelf. Maar misschien maakt Oranje dat wel één van de gevaarlijkste ploegen op het WK. 23 juli wacht de eerste wedstrijd tegen de Portugezen. De WK-finale is op 20 augustus.

Poule-indeling WK vrouwenvoetbal 2023

Groep A
Nieuw-Zeeland
Filipijnen
Zwitserland
Noorwegen
Groep B
Australië
Ierland (met Vera Pauw)
Nigeria
Canada
Groep C
Spanje
Costa Rica
Zambia
Japan
Groep D
Engeland (met Sarina Wiegman)
Haïti
Denemarken
China
Groep E
Verenigde Staten
Vietnam
Nederland
Portugal
Groep F
Frankrijk
Jamaïca
Brazilië
Panama
Groep G
Zweden
Zuid-Afrika
Italië
Argentinië
Groep H
Duitsland
Marokko
Colombia
Zuid-Korea

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie