Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Euro 2024 | Bondscoach Oostenrijk verbant drie selectiespelers na rel rondom homofobe spreekkoren

Douwe de Vries

Geupdate 12/03/2024 om 21:07 GMT+1

De Oostenrijkse spelers Guido Burgstaller, Marco Grüll en Niklas Hedl (Rapid Wien) zijn door hun bondscoach Ralf Rangnick uit de selectie gezet. Eerder deze maand dook een video op met het trio na de 3-0 overwinning op Austria Wien. Hierop is te zien hoe Burgstaller, Grüll en Hedl meedoen aan het scanderen van homofobe spreekkoren. De voetbalrel is groot in het land van de Nederlandse EK-opponent.

De Oostenrijkse bondscoach schorst drie spelers van Rapid Wien na homofobe spreekkoren

Foto: Getty Images

Het voetbaldrietal uit de Oostenrijkse hoofdstad was vorig jaar nog van vaste waarde tijdens de EK-kwalificatiereeks. Het toernooi waarvoor het kleine voetballand zich plaatste en tijdens de loting werd gekoppeld aan Oranje. Op 25 juni spelen deze twee teams tegen elkaar in Berlijn. Ter voorbereiding op het toernooi speelt Oostenrijk deze maand twee oefenwedstrijden tegen Slowakije en Turkije.
picture

Guido Burgstaller van Rapid Wien scoorde nog eind februari in de derby met Austria

Foto: Getty Images

De bekende kier

Tegenover Sportschau heeft bondscoach Rangnick zijn keuze voor de straf verder toegelicht. Hij stelt dat de Oostenrijkse selectie zich ferm distantieert van de gepleegde acties: "Alles waar wij voor staan met het nationale team, staat diametraal tegenover de andere kant van de waardeschaal. De spelers moeten serieus omgaan met dit probleem. Zij moeten begrijpen wat het betekent voor mensen wanneer zij publiekelijk worden beledigd en gediscrimineerd."


Of deze straf definitieve uitsluiting voor het EK 2024 betekent is niet duidelijk. Terugkeer van het Weense drietal wordt door Rangnick op de bekende kier gezet. "Het hangt ervan af hoe de jongens laten zien hoe zij echt denken. Daarnaast waar zij staan in termen van houding. Ze kunnen wel veel zeggen, maar wat uitmaakt is hoe het gedrag er uitziet."

Flinke sancties

Het incident na de eerste derbyoverwinning op Austria Wien sinds 2019, heeft meer betrokkenen al flinke sancties opgeleverd. De algemeen directeur van Rapid werd voor twee maanden geschorst.

Naast Burgstaller, Grüll en Hedl zijn er nog twee spelers geschorst. Ook legde de Oostenrijkse voetbalbond Rapid Wien een voorwaardelijke straf op. De club kreeg drie punten in mindering onder voorbehoud.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie