Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Voetbal | Heel Duitsland verbolgen om breuk met Adidas - “Duitse voetbalgeschiedenis verkocht”

Yannick Wezenbeek

Geupdate 22/03/2024 om 14:07 GMT+1

Na 70 jaar ruilt het Duitse voetbalelftal kledingsponsor Adidas in voor Nike. Nike heeft een hoger bod gedaan dan de grootste concurrent waardoor vanaf 2027 de drie strepen op het shirt van die Mannschaft zullen verdwijnen. Het zorgt voor een hoop commotie in ons buurland waar zelfs de politiek bij aan te pas komt.

Adidas rüstete den DFB mehr als 70 Jahre aus

Foto: SID

Al bijna sinds mensenheugenis speelt het Duitse voetbalelftal in shirts van Adidas, maar daar komt vanaf 2027 verandering in. De DFB maakte bekend de overstap te gaan maken naar Nike. “Nike heeft veruit het beste bod gedaan”, zei DFB-directeur Holger Blask.
“Daarnaast overtuigden ze met een inhoudelijke visie die aandacht heeft voor de ontwikkeling van het amateur- en vrouwenvoetbal in Duitsland.”

Bild

De overstap maakt de tongen los in ons buurland. Zo schreef Bild een kritisch stuk over de overstap. “De DFB zit zonder partner Adidas, dat is geen utopie maar de trieste waarheid. Een essentieel stukje Duitse voetbalgeschiedenis is verkocht. Wat zou het ‘Wonder van Bern’ zijn zonder Adi Dassler’s ingenieuze uitvinding van schroefbouten.”
Duitsland won in 1954 de WK-finale mede door het beter schoeisel van topfavoriet Hongarije.

Duitse politiek

Maar niet alleen de media springen op de gevoelige overstap. Zelfs de Duitse politiek laat van zich horen. “Ik kan het Duitse shirt zonder de drie strepen nauwelijks voorstellen”, zei Robert Habeck, minister van Economische zaken. “Ik had zeker in deze moeilijke economische tijden meer patriottisme verwacht van de Duitse voetbalbond.”
De minister van volksgezondheid, Karl Lauterbach, reageerde via X: “Het is een verkeerde beslissing. Commercie vernietigt een traditie.”
De DFB reageerde naar aanleiding van alle commotie ook op het medium X. “We begrijpen de emoties en voor ons is het ook een ingrijpende gebeurtenis dat een samenwerking vol bijzondere momenten na ruim zeventig jaar wordt beëindigd. Dat laat ons niet koud.”

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport. Volg ook ons kanaal op Whatsapp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie