Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Clubs | Wat mogen we verwachten van het WK voor clubteams dat volgende week begint?

Sander Grasman

Geupdate 06/12/2023 om 15:13 GMT+1

Manchester City hoopt voor de tiende keer op rij de wereldbeker voor clubteams mee terug te nemen naar Europa, terwijl onder andere het Braziliaanse Fluminense, het Japanse Urawa Red Diamonds en gastheer Al-Ittihad daar een stokje voor hopen te zetten.

FIFA Wereldbeker voor clubteams

Foto: Getty Images

In de laatste editie voordat het toernooi overgaat naar een groot, vierjaarlijks evenement, strijden zeven continentale kampioenen in Saoedi-Arabië van 12 tot en met 22 december om de wereldbeker voor clubteams.
Nadat zij afgelopen seizoen de Champions League wonnen, mag Manchester City de komende weken voor het eerst Europa vertegenwoordigen op dit mondiale eindtoernooi. De Engelsen stromen net als Zuid-Amerikaans kampioen Fluminense pas in tijden de halve finales.

DROOMFINALE

Daarvoor strijden in de eerste ronde thuisclub Al-Ittihad en het Nieuw-Zeelandse Auckland City om een plek in de kwartfinale, waarin de winnaar van dat duel het moet opnemen tegen de Afrikaanse kampioen uit Egypte, Al Ahly. In de andere kwartfinale treffen het Mexicaanse Club León en de Japanse kampioen van Azië, Urawa Red Diamonds, elkaar.
Als drie van deze vijf clubs dus al hun koffers hebben mogen pakken, stromen Manchester City en Fluminense pas in. In die halve finales ontlopen de twee topteams elkaar, waardoor we mogen hopen op een finale tussen de 'Braziliaanse Guardiola', Fernando Diniz, en de originele Catalaanse versie.
Door het korte combinatiespel van de ploeg van Diniz doen zij inderdaad denken aan het tiki-taka-voetbal van weleer van Barcelona, maar waar Guardiola net als zijn leermeester Johan Cruijff zijn spelers opdraagt te zoeken naar ruimte, laat de Braziliaan zijn ploeg juist uiterst compact spelen in balbezit. Een finale tussen Fluminense en Manchester City zou dus een botsing zijn van stijlen en waarschijnlijk de droom van FIFA-baas Gianni Infantino.

BEKENDE NAMEN

Bij de Braziliaanse ploeg mogen we uitkijken naar oud-Real Madrid-back Marcelo en mannetjesputter Felipe Melo, terwijl de voetbalromantici waarschijnlijk niet kunnen wachten om gewezen wonderkind Ganso weer eens aan het werk te zien. De middenvelder vormde bij Santos ooit een geweldig tandem met Neymar, maar waar zijn kompaan furore maakte in Europa, kende Ganso veelal ongelukkige dienstverbanden bij Sevilla en Amiens.
Ook de thuisclub herbergt de nodige grote namen. Karim Benzema won dit toernooi al veelvuldig met Real Madrid en zal hopen op een stunt. Zijn ploeggenoot N'Golo Kante mocht ook al eens deze beker omhoog houden en datzelfde geldt voor Fabinho, die werd opgeleid bij Fluminense. De vierde oud-winnaar in de selectie is Romarinho, destijds uitkomend voor Corinthians, de laatste niet-Europese ploeg die het toernooi wist te winnen.
picture

Karim Benzema won de vorige editie van het WK voor clubteams met Real Madrid, maar komt tegenwoordig uit voor Al-Ittihad.

Foto: Getty Images

Bij de Japanse ploeg staan twee Nederlanders onder contract: oud-Feyenoorder Bryan Linssen en Bredanaar Alex Schalk. Een andere speler die bekend kan zijn bij het Europese publiek is voormalig Borussia Dortmund-spits Anthony Modeste (Al Ahly).

SPEELSCHEMA

Ronde 1
Al-Ittihad - Auckland City (dinsdag 12 december, 19:00 uur Nederlandse tijd)
Ronde 2
Club León - Urawa Red Diamonds (vrijdag 15 december, 15:30 uur Nederlandse tijd)
Al Ahly - Al-Ittihad of Auckland City (vrijdag 15 december, 19:00 uur Nederlandse tijd)
Halve finale
Fluminense - Al Ahly of Al-Ittihad of Auckland City (maandag 18 december, 19:00 uur Nederlandse tijd)
Manchester City - Club León of Urawa Red Diamonds (dinsdag 19 december, 19:00 uur Nederlandse tijd)
Troostfinale (vrijdag 22 december, 15:30 uur Nederlandse tijd)
Finale (vrijdag 22 december, 19:00 uur Nederlandse tijd)

2025

Aan de nieuwe opzet van het WK voor clubteams doen vanaf 2025 maar liefst 32 ploegen mee. Als opwarmertje voor het WK voor landenteams van een jaar later, zal de eerste editie ergens in juni en juli 2025 gehouden worden in Amerika.
De continentale kampioenen van de afgelopen drie jaar weten zich al verzekerd van kwalificatie en de winnaars van dit lopende seizoen zullen zich bij hen voegen. Daarnaast hebben Europa (8) en Zuid-Amerika ook nog eens extra tickets te vergeven voor de clubs die op een ranglijst over die laatste vier jaar als beste uit de bus komen.
Feyenoord, dat voorlopig met Napoli op een gedeelde 22e plek staat over die vier seizoenen, Ajax, dat een plekje lager staat, en PSV - op plek 29, maar na de winterstop nog wel actief in de Champions League - lijken nog slechts een theoretische kans te hebben op een van die laatste negen tickets.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie