Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK vrouwen | Rel in Spanje - Voorzitter voetbalbond zoent wereldkampioene Hermoso op haar mond

Kevin van Nunen

Gepubliceerd 21/08/2023 om 12:46 GMT+2

Kort na de gewonnen WK-finale is in Spanje sprake van een grote rel. Dit heeft alles te maken met wat er gebeurde tijdens de prijsuitreiking. De voorzitter van de Spaanse voetbalbond, Luis Rubiales, waagde het om kersvers wereldkampioene Jennifer Hermoso op haar mond te zoenen. Rubiales is niet bepaald van onbesproken gedrag en snapt ook de ophef niet, terwijl Hermoso aangeeft het niet leuk te vin

Jenni Hermoso e Luis Rubiales

Foto: Eurosport

Hermoso was basisspeelster in de gewonnen WK-finale en wil niets liever dan genieten van de pas veroverde wereldtitel, maar ze is onbedoeld hoofdrolspeelster geworden van een enorme rel. Dit allemaal dankzij een vreemde actie van de bondsvoorzitter, in het bijzijn van leden van de Spaanse koninklijke familie en FIFA-voorzitter Gianni Infantino.
Rubiales besloot Hermoso bij de prijsuitreiking op haar mond te zoenen. Zo snel al ze kon, maakte Hermoso dat ze wegkwam bij de functionaris van de RFEF, maar toen was het kwaad allang geschied. “Wat kan ik eraan doen? Ik vond het niet leuk hè…”, zo reageerde topscorer aller tijden van FC Barcelona en de Spaanse nationale ploeg even later.

Moment tussen twee vrienden?

“De voorzitter en ik hebben een heel fijne relatie. Zijn gedrag tegenover ons al speelsters was prima en het was vooral een gebaar van genegenheid en dankbaarheid. Laten we niet te veel aandacht besteden aan dit gebaar. We zijn wereldkampioen geworden en moeten ons niet laten afleiden”, voegde Hermoso nog toe.
Het incident laten rusten, is niet bepaald gelukt. Dit heeft alles te maken met de vreemde actie van de voorzitter, maar ook zijn vreemde reactie. Dit waren de woorden van Rubiales in Spaanse media: “Laten we geen aandacht schenken aan idioten die iets vinden van een kus. Het was een moment tussen twee vrienden die iets te vieren hebben. Het was niet slecht bedoeld. We zijn hier niet voor allerlei onzin. Schenk geen aandacht aan idioten die onze tijd willen verspillen.”

Reactie Spaanse minister van Gelijkheid

Tot de idioten die zogenaamd tijd willen verspillen aan het incident behoort onder meer Irene Montero, de Spaanse minister van Gelijkheid. “Als dit gebeurt terwijl heel Spanje toekijkt, wat gebeurt er dan wel niet buiten het zicht? Seksueel geweld tegen vrouwen moet stoppen. Dit is een vorm van aanranding. We moeten niet doen alsof dit normaal is.”
“Het is heel simpel: er wordt pas gezoend als twee mensen dat allebei willen. Alleen ‘ja’ is ja. Het gaat niet om een grote of kleine overtreding, maar om het feit dat er, zonder instemming, een grens wordt overschreden. Het is noodzakelijk om te benoemen wat er is gebeurd, want alleen op die manier kunnen we er een einde aan maken.”

Carmona op de wang gezoend

Niet veel later zoende Rubiales ook doelpuntenmaakster Olga Carmona nog op de wang. Carmona was op dat moment druk met juichen voor een camera en leek er niet al te veel aandacht aan te besteden. Alsof de hele situatie nog niet vervelend genoeg is, speelt er sowieso al van alles rondom de Spaanse selectie.
Een flinke groep speelsters stelde zich niet meer beschikbaar om te voetballen onder bondscoach Jorge Vilda. Er werd aangedrongen op een vertrek van Vida, maar zo ver wilde de Spaanse bond niet gaan. Dit zou van alles te maken hebben met allerlei onderlinge persoonlijke lijntjes. Ondanks alle onderlinge problemen slaagde Spanje erin om wereldkampioen te worden.
Maar zelfs de festiviteiten worden nu ontsierd door randzaken, waar ongetwijfeld het laatste woord nog niet over is gezegd. Zo kwam Rubiales ook nog de kleedkamer binnen van de Spaanse vrouwen, waar hij een trip naar Ibiza in het vooruitzicht stelde, maar ook aankondigde daar met Hermoso te gaan trouwen.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het nieuws van voetbal tot wielrennen en van atletiek tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie