Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK vrouwen | Sarina Wiegman loodst Engeland ook naar WK-finale - tegen Spanje op voor dubbelslag

Kevin van Nunen

Geupdate 16/08/2023 om 14:00 GMT+2

Sarina Wiegman maakte Engeland al Europees kampioen en blijft op koers om wereldkampioen te worden. De bondscoach plaatste zich met haar Lionesses voor de WK-finale door Australië te verslaan. Het werd 3-1 en daarmee is de missie van Wiegman bijna, maar nog niet helemaal voltooid.

Lauren Hemp of England celebrates with teammates Millie Bright and Keira Walsh after scoring her team's second goal during the FIFA Women's World Cup Australia & New Zealand.

Foto: Getty Images

Het is de vierde keer in vijf grote toernooien dat Wiegman als trainster de finale bereikt. Ze won het EK 2017 met de Oranje Vrouwen, verloor met diezelfde Leeuwinnen in 2019 de finale van het WK en kent nu dus succes met Engeland. De Europees kampioen hoopt een dubbelslag te voltooien.
Tussendoor lukte het alleen niet om op de Olympische Spelen eremetaal thuis te brengen. Wiegman was tijdens Tokyo 2020 met de Leeuwinnen niet opgewassen tegen de Verenigde Staten. Vervolgens maakte ze de overstap naar Engeland, met zeer veel succes kunnen we nu wel stellen. Eigenlijk was die overstap namelijk al geslaagd toen in de zomer van 2022 het EK werd gewonnen.

Mooie doelpunten

In de halve finale werd thuisland Australië een halt toegeroepen. Ella Toone opende met een fijne knal de score namens Engeland, maar ook Sam Kerr liet zien een prima pegel in huis te hebben. Zo stond het toch weer gelijk. Eventjes mochten de Matildas in Sydney dromen van het ultieme, een WK-finale in eigen land, maar de vreugde na de gelijkmaker was slechts van korte duur.
Lauren Hemp besliste anders en dompelde op die manier heel Australië in rouw, waarna Alessia Russo aan alle Engelse onzekerheid een einde maakte door de score op te voeren naar 1-3. De Matildas kunnen trots op zichzelf zijn dat ze zo ver kwamen. Wellicht worden ze derde, want er wordt een troostfinale tegen Zweden gespeeld en het lijkt wel duidelijk wie daar de meeste zin in heeft.

Zondag WK-finale tussen Engeland en Spanje

De knaller is natuurlijk Engeland - Spanje, want dat is in hetzelfde Stadium Australia het affiche van de finale van het WK vrouwenvoetbal 2023. Onderweg naar de Europese titel wonnen Wiegman en co voor eigen publiek na verlenging (2-1) van Spanje, nu staat de wereldtitel op het spel. Zowel voor Engeland als Spanje wordt het de eerste kans om wereldkampioen te worden.
De aftrap van de WK-finale voor vrouwen is zondag om 12:00 uur Nederlandse tijd.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van autosport tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie