Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Qatar 2022 | Betaalde nepsupporters moeten voor enthousiasme zorgen tijdens WK

Menno Waebeke

Geupdate 16/11/2022 om 14:24 GMT+1

Opmerkelijke beelden uit Qatar waar voor alle deelnemende landen een groep fans is ingehuurd om de WK-koorts in de oliestaat te simuleren. Locals, Indiërs en arbeidsmigranten worden ingezet voor de WK-propaganda van de Qatarese organisatie.

Ingehuurde fans van Argentinië juichen tijdens een van de optochten.

Foto: Eurosport

Dat er tijdens het WK voetbal van 2022 relatief een stuk minder supporters overvliegen vanaf alle deelnemende landen, lag vooraf al in de lijn der verwachting. De enorme kritiek op gastland Qatar en de hoge prijzen voor bijvoorbeeld vlucht en verblijf liggen daaraan ten grondslag.
De organisatie van het wereldkampioenschap heeft daar echter iets op bedacht: ingehuurde supporters. Filmpjes op social media laten zien dat enorme groepen supporters van onder andere Argentinië, Brazilië, België en Engeland al in de oliestaat zijn neergestreken.
Echte supporters van die landen zijn de opgedoste voetbalfans echter niet. Volgens het Franse persbureau AFP zijn de fans namelijk ingehuurd door Qatar zelf. In plaats van Argentijnen, Brazilianen, Belgen en Engelsen zijn het vaak lokale Qatarezen, Indiërs of arbeidsmigranten die feestvieren door de WK-steden.

It's coming home

Verschillende elementen uit de video's geven inderdaad weg dat de voetbalsupporters het land waarvoor ze juichen niet al jaren een warm hart toedragen. Zo wordt tijdens de Engelse parade het bekende WK-nummer 'It's coming home' volledig uit de maat ingezet en wanneer de Belgische fans gevraagd wordt wie hun favoriete speler is, antwoorden ze in koor 'Vincent Kompany!'.
De Belgische verdediger is echter al ruim twee jaar gestopt als speler en is momenteel hoofdtrainer van het Engelse Burnley. Het heeft er dus alle schijn van dat de organisatie in Qatar een sfeer wilt creëren, die er in feite helemaal niet is.

3000 Nederlandse fans

Of de sfeer van de echte supporters nog gaat komen, is ook nog maar de vraag. De KNVB verwacht tijdens de groepsduels van Oranje wel de steun van zo'n 3000 Nederlandse supporters.
Volgens de FIFA zijn er in totaal zelfs al bijna drie miljoen tickets verkocht. Daarmee komt het dicht in de buurt met de aantallen van het WK van 2018 in Rusland en gaat het zelfs over het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea en het WK van 1998 in Frankrijk heen.
Aanstaande zondag gaat het WK in Qatar van start. Gastland Qatar speelt om 17:00 uur Nederlandse tijd de openingswedstrijd tegen Ecuador. Precies 24 uur later neemt Oranje het in dezelfde poule op tegen Senegal.

Organisatie ontkent

De organisatie heeft inmiddels gereageerd op de berichtgeving rondom de nepsupporters. Zij ontkennen dat er mensen zijn ingehuurd om het toernooi in Qatar te promoten.
"Veel journalisten en commentatoren op social media vragen zich af of het wel echte fans zijn. We verwerpen deze beweringen, die teleurstellend en voorspelbaar zijn, grondig", klinkt het in een verklaring.

Waar volg je het WK-nieuws?

Al het nieuws rondom het Nederlands elftal en het WK voetbal in Qatar volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie