Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Qatar 2022 | Speciale fanzones om nuchter te worden voor dronken supporters tijdens WK

Menno Waebeke

Geupdate 14/10/2022 om 13:56 GMT+2

Er komen speciale gebieden voor dronken supporters om te nuchteren dat meldt de CEO van het WK in Qatar, Nasser Al Khater. Het land heeft namelijk strenge wetgeving omtrent het kopen en consumeren van alcohol.

Oranje-supporters tijdens EURO 2020 in Boedapest.

Foto: Getty Images

Tijdens het wereldkampioenschap in Qatar wordt er wel bier geschonken, maar er zijn strenge regels. Zo wordt pas vanaf drie uur voor de wedstrijd gestart met het verkoop van alcohol, maar is het binnen een uur van de aftrap weer verboden. De organisatie wil daarmee voorkomen dat supporters onder invloed op de tribunes zitten.
Om daaraan bij te dragen, komen er volgens CEO Al Khater dan ook speciale zones om te ontnuchteren. "Ik weet dat daar inderdaad plannen voor zijn, mensen kunnen daar nuchter worden als ze overdreven veel hebben gedronken", meldt hij aan Sky News.
Het is een van de vele controverses rondom het 'Winter-WK' in Qatar. Zo zijn er bij de bouw van de stadions, volgens onderzoek van The Guardian, 6500 arbeidsmigranten overleden, maar ook de LHBTIQ+-rechten in het land zijn onderdeel van gesprek.

Hand in hand

Amnesty International meldt dat er op 'homoseksueel gedrag' in het openbaar drie jaar celstraf staat, voor seksueel contact staat zelfs een maximum van zeven jaar. Volgens Al Khater hoeven fans zich absoluut geen zorgen te maken tijdens het WK.
"Iedereen is welkom hier en iedereen moet zich veilig voelen wanneer zij naar Qatar afreizen", hij voegt daaraan toe dat homoseksuele fans gewoon hand in hand kunnen lopen.

Tijdelijke versoepeling

Vermoedelijk wordt er in de speciale fanzones tijdens het toernooi tijdelijk sterk afgeweken van de reguliere wetgeving in het land. Er zijn geen tekenen dat er ook na het WK veranderingen gaan plaatsvinden voor de rechten van de LHBTIQ+-gemeenschap.
Het WK in Qatar begint op zondag 20 november met de openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador. Een dag later speelt het Nederlands Elftal zijn eerste groepswedstrijd tegen Senegal.

Volg het WK-nieuws

Al het nieuws rondom het Nederlands Elftal op het WK in Qatar volg je dit najaar hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie