Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Jupiler Pro League | Alles nog mogelijk in Belgische titelrace tussen Genk, Union, Antwerp en Club Brugge - een preview

Yannick Wezenbeek

Geupdate 03/05/2023 om 17:08 GMT+2

Nog vier ploegen strijden in de Belgische kampioenspoule om de felbegeerde titel in de Jupiler Pro League. KRC Genk leek lange tijd op weg naar de titel maar de klad kwam er op een gegeven moment in. Daar profiteerden Royal Antwerp en Union St Gilloise van waardoor dat de drie grootste kanshebbers zijn. Club Brugge blijft een outsider voor de titel.

KRC Genk - Union St Giloisse

Foto: Eurosport

KRC Genk leek hard op weg naar de vijfde landstitel in de clubhistorie maar vlak voordat het de kampioenspoule in ging, was de vorm verdwenen. In de laatste negen competitiewedstrijden werd maar drie keer gewonnen. Na 21 speelronden had de koploper nog een voorsprong van negen punten op de nummer twee en dertien op de nummer drie.
Daar was bij de start van de kampioenspoule niks meer van over. Union St. Gilloise eindigde gelijk met ‘De Smurfen’. Royal Antwerp was de twee concurrenten genaderd tot drie punten, wat in België nog maar twee punten betekent in de play-offs aangezien alle punten worden gehalveerd.

Drie kanshebbers

Dan hebben we de achterstand van Club Brugge nog niet benoemd, maar de titelverdediger kent een dramatisch jaar met al drie verschillende trainers. Het haalde op de laatste speeldag ternauwernood de kampioenspoule maar met een achterstand acht punten was Club al een outsider. Door een nederlaag afgelopen weekend tegen KRC Genk lijken ze definitief uitgeschakeld voor de titel.
Er blijven nog drie kanshebbers over en dat wordt dus smullen de komende weken. In onderlinge wedstrijden gaat bepaald worden wie kampioen van België wordt en ook de Champions League in mag gaan.
picture

Club Brugge haakte afgelopen weekend af door een nederlaag tegen KRC Genk

Foto: Eurosport

Eerste prijs Van Bommel

KRC Genk won de eerste wedstrijd van Club Brugge en hoopt op tijd weer in vorm te zijn. Maar het echte momentum lijkt bij Royal Antwerp van Mark van Bommel te liggen. Zij gingen vol vertrouwen de play-offs in. Van de laatste zeven competitiewedstrijden werden er zes gewonnen.
Daarnaast kreeg het nog een extra boost met de bekerwinst. Nog voordat de eerste wedstrijd in de kampioenspoule was gespeeld veroverde Antwerp de eerste prijs. In de finale werd KV Mechelen verslagen met 2-0. Vincent Janssen benutte een strafschop en ook Jurgen Ekkelenkamp, Calvin Stengs en Gyrano Kerk mochten aan de aftrap verschijnen.

Geen ‘one-season-wonder’

Union St. Gilloise zette net als Antwerp een mooie eindsprint in en eindigde als gedeeld koploper van de reguliere competitie. Het verhaal blijft bijzonder. De club promoveerde in 2021 en leek afgelopen jaar hard op weg naar de titel. Maar het moest in de kampioenspoule toch Club Brugge nipt voor zich dulden.
Gedacht werd aan een ‘one-season-wonder’, maar ook dit jaar gooit de club van Bart Nieuwkoop hoge ogen. Het wapen van de ploeg is dat er meerdere spelers doelpunten kunnen maken. Simon Adingra, Dante Vanzeir en Teddy Teuma zijn terug te vinden bovenaan de topscorerslijstjes.
De beslissing in de kampioenspoule laat door drie kanshebbers nog even op zich wachten. De laatste speelronde staat gepland in het eerste weekend van juni. Maar dat het spannend gaat worden, is een gegeven feit.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van Formule 1 tot veldrijden en van voetbal tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie