Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Voetbal | Kylian Mbappé en nationale ploeg reageren op rellen in Frankrijk - “Geweld is niet de oplossing”

Kevin van Nunen

Geupdate 01/07/2023 om 11:48 GMT+2

Een oplopend aantal steden in Frankrijk staat in brand als gevolg van rellen. In een poging de geest terug in de fles te krijgen, laat nu zelfs Kylian Mbappé van zich horen. De aanvaller en de rest van de nationale ploeg ‘Les Bleus’ doen een oproep om het geweld in hun land te stoppen. “We delen de gevoelens van pijn en verdriet, maar geweld is niet de oplossing.”

Kylian Mbappé a réagi à la mort tragique de Nahel

Foto: Getty Images

Er wordt in Frankrijk gereld, geplunderd, vernield en noem maar op. De onrust begon als reactie op het overlijden van de zeventienjarige Nahel, die in Nanterre weigerde te stoppen voor een verkeerscontrole en daarna door een agent in de borst werd geschoten. De dood van Nahel zorgde voor een schokgolf door heel het land, met als resultaat dat er nu al zeker vier dagen rellen zijn in verschillende steden.
De politie heeft de situatie niet onder controle en pakt uit met steeds serieuzer materieel, oproepen van president Emmanuel Macron richten ook niets uit en nu hoopt de Franse nationale voetbalploeg, onder aanvoering van grote ster Mbappé, met een oproep de geweldsgolf in te dammen.
Mbappé sprak zich kort na het overlijden van Nahel al uit (“Ik heb pijn aan mijn Frankrijk”) en de speler van Paris Saint-Germain was lang niet de enige. Denk aan acteur Omar Sy en nog een heleboel anderen, die slechte ervaringen hebben met de Franse politie, zich niet voor vol voelen aangezien en stellen “een broer” te hebben verloren. Vergeet niet dat ook de 24-jarige Mbappé is opgegroeid in een banlieue, Bondy om precies te zijn.

Mate van volkswoede valt niet te accepteren

“Net als alle Fransen zijn we geschokt door de brute dood van Nahel. Ten eerste zijn onze gedachten bij Nahal en zijn familie, aan wie we onze condoleances willen overbrengen. We zijn niet doof voor de omstandigheden waaronder dit overlijden heeft plaatsgevonden. Maar we zijn nu getuige van een mate van volkswoede die we niet kunnen accepteren”, aldus het statement van Mbappé en de Franse ploeg.
“Veel voetballers uit de Franse selectie zijn opgegroeid in dezelfde wijken als Nahel en daarom delen we het gevoel van pijn en verdriet. Maar geweld is niet de oplossing. Er zijn betere manieren om uiting te geven aan gevoelens, laten we de energie en concentratie daarop richten. Het geweld moet stoppen.”

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie