Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Premier League | Haaland breekt 28 jaar oud doelpuntenrecord van Alan Shearer en Andy Cole

Dave Kornuyt

Geupdate 05/05/2023 om 12:33 GMT+2

Voor het eerst sinds het ontstaan van de Premier League in 1992 heeft een speler meer dan 34 doelpunten gemaakt. Erling Haaland maakte gisteren zijn 35ste doelpunt van het seizoen tegen West Ham United en brak daarmee het record van Alan Shearer en Andy Cole.

Manchester City's Erling Haaland celebrates

Foto: Getty Images

In de 70ste minuut stuurde Jack Grealish met een slim steekballetje Erling Haaland de diepte in. De Noor kwam oog in oog met West Ham-doelman Ortega en verschalkte hem met een prachtig stiftballetje. Haaland schreef historie: nog nooit maakte een speler net als hij 35 doelpunten in een Premier League seizoen.
Het record was voorheen in handen van Andy Cole die in 1993-1994 voor Newcastle United 34 keer scoorde en Alan Shearer die in 1994-1995 hetzelfde deed voor Blackburn Rovers. Saillant detail is dat de twee Engelsmannen veel meer wedstrijden nodig hadden om dat record te bereiken. De Premier League bestond op dat moment uit 22 ploegen en werden er dus 42 wedstrijden gespeeld.
Door het mindere aantal van 38 wedstrijden leek het record voor altijd onhaalbaar geworden, totdat Haaland naar de Premier League vertrok. De Noor had zelfs slechts 31 wedstrijden nodig om woensdagavond tegen West Ham United (3-0) de 35 aan te tikken.
Door de overwinning op de Londenaren gaat Manchester City Arsenal nu definitief voorbij en lijkt af te stevenen op de derde titel op rij. Dat terwijl de ploeg van Pep Guardiola lange tijd ver achterstond op Arsenal. De laatste weken heeft het team van Mikel Arteta een vormcrisis en haalde The Citizens ze weer in.

Nog geen record allertijden

Zoals als eerder al geschreven bestaat de Premier League pas sinds 1992, daarvoor ging het hoogste Engelse niveau onder de naam First Division door het leven. Om de all-time records te verbreken moet Haaland daarom nog even doorgaan met scoren.
Om het record van Manchester City te verbreken heeft de Noorse superspits nog drie doelpunten nodig. Tommy Johnson scoorde in het seizoen 1928-1929 38 doelpunten. Om het absolute record te verbreken moet Haaland nog meer dan vier doelpunten per wedstrijd maken. Everton-spits Dixie Dean zette het record in 1927-1928 namelijk op het ongelooflijke aantal van 60 treffers.
Met een speech bedankte Haaland zijn medespelers voor het record:
WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?
Al het laatste sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie