Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

CL | Kan Manchester City met Aké eerste Champions League-titel pakken ten koste van Inter en Dumfries?

Maurits ten Kate

Geupdate 08/06/2023 om 14:41 GMT+2

Zaterdagavond staat om 21:00 uur de Champions League-finale tussen Manchester City en Internazionale op het programma in het Atatürk Olimpiyat-stadion in Istanbul. Een spannende strijd tussen twee clubs die lange tijd geen Europese successen kenden. De ploeg van van Pep Guardiola kan zelfs voor het eerst een grote Europese prijs winnen, terwijl Inter het succes van 2010 hoopt te herhalen.

Edin Dzeko viert zijn goal in de halve finale van de Champions League tegen AC Miland met teamgenoten Nicolo Barella en Denzel Dumfries.

Foto: Getty Images

Van Manchester City wordt al jaren verwacht dat het een keer de Champions League gaat winnen. In 2021 was de ploeg van Pep Guardiola daar het dichtst bij, maar in de finale in Porto tegen Chelsea ging het mis voor het blauwe deel van Manchester. 0-1.
Ondertussen rijgt City de prijzen aaneen. Dit jaar wonnen de Citizens al de landstitel en ook de FA Cup werd veroverd, ten koste van stadsgenoot Manchester United. Maar één prijs ontbreekt vooralsnog in het tijdperk van Guardiola bij City. In voorgaande seizoenen ging het altijd wel ergens mis voor de Engelsen, maar nu lijken alle voorwaarden aanwezig om de cup met de grote oren dan eindelijk te pakken.
Qua sterspelers komt er bij City werkelijk geen einde aan, maar één man steelt al het hele jaar de show. Spits Erling Haaland is met 36 goals in de competitie en twaalf goals in de Champions League de beste aanvaller van dit seizoen. Naast het geweld van de Noor is middenvelder Kevin de Bruyne de ideale spelmaker en ook aanvoerder İlkay Gündoğan is de laatste maanden in de belangrijke wedstrijden erg belangrijk geweest, zo ook onlangs op Wembley in de FA Cup-finale tegen het Manchester United (2-1) van Erik Ten Hag.

Road to Istanbul

De weg naar de finale voor City was er niet eentje met heel veel obstakels. Al in de groepsfase ging het de Citizens voor de wind. In de poule met Sevilla, Kopenhagen en Dortmund eindigde City met 14 punten ruimschoots bovenaan.
Ook in de knockout-fase kende de Engelse kampioen weinig moeite. Allereerst werd Red Bull Leipzig met ruime cijfers aan de kant geschoven (1-1, 7-0), vervolgens moest Bayern München het ontgelden (3-0, 1-1) en ook Real Madrid maakte vooral in de return (1-1, 4-0) geen schijn van kans tegen de in bloedvorm verkerende Engelsen.
Die bloedvorm is vooral af te lezen aan de resultaten van de afgelopen maanden. Denk je het verlies tegen Brentford in de laatste speelronde van de Premier League even weg - City was twee weken daarvoor al kampioen - dan moet je terug tot aan begin februari voor de eerste nederlaag in alle competities. Guardiola heeft van zijn team een schijnbaar onverslaanbare vechtmachine gemaakt die door niets of niemand te kloppen lijkt.

Verrassing

Dat Inter de finale in Istanbul bereikt heeft mag toch echt wel een verrassing genoemd worden. De Nerazurri zijn vrij stilletjes door alle rondes heen gerold en kregen tot aan de halve finale niet de aandacht die andere teams misschien wel kregen. Wellicht kwam dit door een gebrek aan spectaculaire wedstrijden, waarin keeper André Onana regelmatig de nul hield.
Het team van Simone Inzaghi eindigde als tweede in de poule met Bayern München, FC Barcelona en Viktoria Plzen. In de achtste finales was Inter nipt te sterk voor FC Porto (1-0, 0-0). De kwartfinale tegen wederom een Portugese ploeg, ditmaal SC Benfica, werd in Lissabon al beslist (0-2, 3-3) en in de halve finale waren de blauw-zwarten te sterk voor stadsgenoot AC Milan (2-0, 0-1).
In tegenstelling tot Manchester City heeft Inter al drie keer de Champions League gewonnen. In 1964 en 1965 won de Nerazurri twee keer achter elkaar de Europacup I en in 2010 was het Inter onder leiding van José Mourinho en met Wesley Sneijder, Marco Matterazzi en Diego Milito in de finale te sterk voor het Bayern München van Louis van Gaal: 2-0.
picture

Aanvoerder Javier Zanetti viert het winnen van de Champions League in 2010. Rechts viert Wesley Sneijder het feestje mee.

Foto: Eurosport

Sterkhouders

Bij Inter zijn de ogen van de Nederlandse fans natuurlijk gericht op rechtsback Denzel Dumfries. De Nederlander is een vaste basisklant in het team van trainer SImone Inzaghi en ook in Italië dendert Dumfries meerdere keren per wedstrijd als een stoomtrein over de rechterkant.
De Kroaat Marcelo Brozović is aanvoerder en het cement tussen de stenen bij Inter. Aanvankelijk werd Brozović gehaald als aanvallende middenvelder, maar Luciano Spalletti, ex-trainer van Inter en tegenwoordig coach van Napoli, zag een rol als controlerende middenvelder weggelegd voor de 30-jarige Kroaat. Sindsdien is hij niet meer uit het elftal weg te denken.
Voorin heeft Inter ook een aantal bewezen doelpuntenmakers in dienst. Edin Džeko heeft zich in meerder Europese competities al bewezen, Romelu Lukaku is na een flopjaar bij Chelsea ook weer terug in topvorm en wereldkampioen Lautaro Martinez scoort er ook aardig op los voor de Nerazurri. Onlangs besliste de Argentijn met twee goals de finale van de Coppa Italia tegen Fiorentina.

Nederlanders

Naast Dumfries zijn er nog twee andere Nederlanders die zaterdag hun eerste Champions League-finale gaan beleven. De kans lijkt echter klein dat we een van die Nederlanders in het veld gaan zien.
Nathan Ake is de enige Nederlander in dienst bij Manchester City. De verdediger speelde dit seizoen veel onder Guardiola, maar raakte op het verkeerde moment geblesseerd. Tijdens het Premier League-duel met Leeds begin vorige maand viel de Nederlander uit, en pas in de FA Cup-finale kon Ake weer minuten maken voor City. De kans op een basisplaats in de finale lijkt daardoor klein. De laatste periode vervulde Manuel Akanji of Aymeric Laporte de rol van verdediger naast Ruben Dias.
De derde Nederlander die naar Istanbul afreist is Stefan de Vrij. De Nederlander kwam dit seizoen mondtjesmaat in actie bij Inter en lijkt alleen in actie te komen tegen kleinere teams in kleinere wedstrijden. De kans dat hij samen met Dumfries in de verdediging zal staan is dus niet groot.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Direct na de finale lees je op Eurosport.nl een uitgebreid verslag van de Champions League-finale tussen Manchester City en Inter Milan. Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie