Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Premier League | Liverpool wil dat spreekkoren over stadionramp nu eindelijk stoppen

Mathieu Hilgersom

Geupdate 05/04/2023 om 11:06 GMT+2

De ramp in het Hillsborough-stadion waarbij 97 supporters van Liverpool om het leven kwamen, is inmiddels bijna 34 jaar geleden. Toch achtervolgt het de club nog altijd. Dit komt mede door kwetsende spreekkoren van de tegenstander. Ook dinsdag was het weer raak tegen Chelsea (0-0). De negentienvoudig kampioen is er helemaal klaar mee en heeft een dringende omroep gedaan om te stoppen.

Supporters van de tegenstanders proberen nog altijd de fans van Liverpool te raken

Foto: Getty Images

De paniekuitbraak in het Hillsborough-stadion in Sheffield, op 15 april 1989, is een zwarte bladzijde in de historie van Liverpool en de ergste ramp in de Engelse voetbalgeschiedenis. Door de stormloop van toeschouwers bij het FA Cup-duel met Nottingham Forest raakten mensen verdrukt of werden vertrapt. Het jongste slachtoffer was tien jaar, de oudste 67. Ook waren er meer dan 750 gewonden.
In eerste instantie kregen de supporters de schuld van het vreselijke ongeluk. In april 2016 concludeerde een commissie echter dat falend optreden van de politie de oorzaak was. Zes voormalig politiechefs en een advocaat van de politie zijn uiteindelijk in staat van beschuldiging gesteld.

Hekken

De ramp zorgde ervoor dat alle hekken in de Engelse stadions verdwenen. Ook betekende dit het einde van de staanplaatsen. Bij de ingang van Anfield Road herinnert een monument aan deze fatale dag.
Dat supporters van de tegenstanders met liederen over de ramp nog altijd de Liverpool-fans proberen te raken, is de club een doorn in het oog. Nadat afgelopen weekend de aanhang van Manchester City zich negatief liet horen, was het dinsdag weer raak tijdens de wedstrijd tegen Chelsea.

Statement

Na afloop van het competitieduel in Londen bracht Liverpool daarom een statement naar buiten. "Deze spreekkoren hebben een verschrikkelijke impact op iedereen die lijdt aan de gevolgen van voetbaltragedies. In hun belang moet dit zo snel mogelijk stoppen."
De organisatie achter de Premier League sluit zich daarbij aan. "Wij blijven benadrukken dat dit onacceptabel is. Wij geven het de hoogste prioriteit."
Ook Chelsea liet zich dinsdagavond horen. "Wij veroordelen de spreekkoren van een deel van onze supporters. Voor zulke hatelijke teksten is geen ruimte in het voetbal. Aan iedereen die zich gekwetst voelt, bieden wij onze excuses aan."

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van atletiek tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie