Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

League One | Sheffield Wednesday plaatst zich voor finale op Wembley na ongelofelijke comeback

Maurits ten Kate

Geupdate 19/05/2023 om 09:20 GMT+2

Sheffield Wednesday heeft zich op een historische manier geplaatst voor de play-offs om promotie naar het Championship. De ploeg van trainer Darren Moore verloor vorige week vrijdag de eerste van twee duels met Peterborough United met 4-0, maar produceerde in het eigen Hillsborough Stadium een comeback zoals nog nooit vertoond.

Liam Palmer

Foto: Getty Images

De club in het noorden van Engeland lag gedurende het seizoen op promotiekoers, totdat er richting het einde van het seizoen een flinke kink in de kabel kwam. Uiteindelijk eindigde 'The Owls' op 96 punten, maar dat was niet genoeg voor directe promotie.
Dat puntenaantal was echter ook historisch. Sinds de invoering van het driepuntensysteem was het nog niet voorgekomen dat een club met 96 punten niet direct promoveerde. Voor alles is echter een eerste keer, en Plymouth Argyle en Ipswich Town staken Wednesday net de loef af.
En dus restte de play-offs voor Wednesday om nog kans te maken op promotie naar de Championship, het tweede niveau van Engeland. Tegenstander in de halve finale was Peterborough United, dat in het reguliere seizoen op maar liefst 19 punten achterstand was geëindigd ten opzicht van Wednesday.

Historische comeback

De teleurstelling van het niet bewerkstelligen van directe promotie was in het heenduel in Peterborough nog aardig zichtbaar. Wednesday was geen schim van zichzelf en werd van het kastje naar de muur gestuurd door de nummer zes van League One, het derde niveau in Engeland. In het Weston Homes Stadium eindigde de wedstrijd in een 4-0 overwinning voor Peterborough.
De return op Hillsborough leek dus een formaliteit. Nog nooit was er een team teruggekomen van een 4-0 nederlaag in het heenduel, maar vanaf de eerste minuut was het duidelijk dat Wednesday daar verandering in ging brengen. Een penalty in de achtste minuut werd benut door spits Michael Smith en na iets meer dan twintig minuten was de helft van de schade door een intikker van Lee Gregory al weggepoetst .
In de tweede helft klopte Wednesday hevig op de deur bij Peterborough, maar het duurde pas tot de 71e minuut voordat de 3-0 van Reece James erin lag. Om een verlenging af te dwingen moest er nog een keer gescoord worden en dat gebeurde in de allerlaatste seconde. Clublegende Liam Palmer gleed de bal binnen na een voor het doel teruggekopte bal van Aiden Flint en het feest was compleet.

Verlenging en penalties

Een verlenging volgde, en Peterborugh leek daarin een beslissende goal te maken, al was het een speler van Wednesday die 'The Posh' aan die goal hielp. Een vrije trap werd in eigen doel gekopt door Lee Gregory, en dus moesten de Owls weer in de aanvalsmodus.
Om wederom een goal te forceren ging Wednesday er weer vol voor en de verdiende goal kwam er ook. Callum Paterson had twee keer nodig om de bal achter Peterborough-keeper Will Norris te krijgen, maar dat maakte niemand op HIllsborough uit.
Penalties moesten gaan bepalen welk team zich op mocht gaan maken voor een trip naar de finale op maandag 29 mei op Wembley. Peterborough-verdediger Dan Butler werd daarin de schlemiel. Hij miste als enige zijn penalty. Jack Hunt schoot voor Wednesday koeltjes de beslissende penalty binnen en dus was de comeback compleet. Een ouderwetse pitch invasion volgde. Het seizoen leek voorbij voor Wednesday, maar dankzij een moeder aller comebacks gaat het nog even door.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel