Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

FA Cup | Stukje voetbalhistorie verdwijnt - geen replay meer, verlenging om winnaar aan te wijzen

Kevin van Nunen

Geupdate 18/04/2024 om 13:41 GMT+2

De Engelse voetbalkalender en met name het format van de FA Cup gaat op de schop. De aloude replay verdwijnt waardoor het per seizoen 2024/2025 niet meer gebeurt dat een extra wedstrijd noodzakelijk kan zijn. De FA voert deze wijziging door op verzoek van de grote clubs, die bezorgd zijn over de volle speelkalender.

Manchester City wint de FA Cup ten koste van stadgenoot Manchester United

Foto: Getty Images

De replays in de FA Cup stonden al langere tijd onder druk en per seizoen 2024/2025 is het dan zover: de replay wordt definitief geschrapt. Als de stand na negentig minuten in evenwicht is, volgt er een verlenging en eventueel een penaltyserie om direct een winnaar aan te wijzen.
Wedstrijden in de eerste tot en met de vierde ronde konden uitdraaien op een replay, wat soms voor prachtige taferelen zorgde. Slaagde een klein clubje erin om een grootmacht te bedwingen? Dan kon zomaar eens een volksverhuizing van supporters volgen, bijvoorbeeld naar Anfield of Old Trafford.

Verdwijnen replay kent nadelen

En lukte het andersom om in de allergrootste stadions gelijke tred te houden, dan kon het betreffende kleine clubje rekenen op een uitverkocht eigen huis voor de replay en was de penningmeester in de wolken met een prachtige recette. Dat is nu allemaal iets voor het verleden.
Ook de vijfde ronde van de FA Cup ondergaat een verandering. Die wordt niet langer midweeks, maar in het weekend gespeeld. Dit net als de befaamde vierde ronde, maar daarvan worden duels al verspreid tussen vrijdag, zaterdag, zondag en maandag om maar zoveel mogelijk wedstrijden op televisie te kunnen tonen.

Manchester Derby in finale FA Cup?

De FA Cup editie 2023/2024 is inmiddels alweer toe aan de halve finale. Die ronde staat dit weekend op het programma. Manchester City neemt het op tegen Chelsea en klein duimpje Coventry City staat tegenover Manchester United.
Een Manchester Derby als FA Cup-finale is dus een serieuze mogelijkheid.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport. Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel