Süper Lig | Bizar! Voorzitter Ankaragücü slaat scheidsrechter neer, Turkse competitie stilgelegd

Wian Slendebroek

Geupdate 12/12/2023 om 11:05 GMT+1

Een opvallend moment maandagavond in de Turkse competitie. Na de wedstrijd tussen Ankaragücü en Rizespor (1-1) is de scheidsrechter neergeslagen. Niet door een boze hooligan, of een speler met een kort lontje, maar door de voorzitter van Ankaragücü. De scheidsrechter in kwestie, Halil Umut Meler, moest met een ambulance het stadion verlaten. De voorzitter is gearresteerd.

Faruk Koca, voorzitter van Ankaragucu, slaat scheidsrechter Halil Umut Meler

Voor de club uit Ankara verliep de wedstrijd niet zoals gehoopt. De club kwam in de eerste helft op voorsprong, maar moest na 50 minuten ook een rode kaart van Ali Sowe incasseren. Van hem werd eerder in de wedstrijd een goal afgekeurd. Diep in de blessuretijd, in de 97e minuut, kreeg de thuisploeg ook nog een tegengoal. Al die tegenslagen kon het bestuur van Ankaragücü blijkbaar niet verdragen.
Nadat de scheids de wedstrijd beëindigde stormde voorzitter Faruk Koca het veld op. Die gaf de scheidsrechter een klap in het gezicht, waarna scheidsrechter Meler op de grond valt. Daarna lijkt de voorzitter ook nog een paar schoppen uit te delen.

Gehavend

Scheidsrechter Meler moest, duidelijk gehavend, met een ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd.
Voorzitter Koca en twee handlangers zijn gearresteerd, meldde de minister van Binnenlandse Zaken gisteravond in een tv-uitzending. President Recip Erdogan vindt de aanval verwerpelijk: “Sport betekent vrede en broederschap. Sport is onverenigbaar met geweld. We zullen nooit toestaan ​​dat er geweld plaatsvindt in de Turkse sport”, meldde hij op X.

Sancties

Naar verwachting worden er niet alleen door justitie sancties opgelegd aan de club. Ook de Turkse voetbalbond zegt te kijken naar volgende stappen. Voorlopig is de competitie stilgelegd. “De gerelateerde club, de clubvoorzitter, clubfunctionarissen en iedereen die zich schuldig heeft gemaakt aan het aanvallen van scheidsrechter Umut Meler zullen in de sterkst mogelijke bewoordingen worden gestraft”, liet de voetbalbond TFF weten in een reactie.
De Turkse competitie is voorlopig in ieder geval stilgelegd. Fenerbahçe en Galatasaray delen na vijftien speelronden de koppositie, met het doelsaldo als enige kleine verschil. Ankaragücü en Rizespor staan in de middenmoot.