Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

CL | Gakpo en Van Dijk op Anfield tegen titelverdediger Real Madrid, imponerend Napoli op bezoek in Frankfurt

Menno Waebeke

Geupdate 21/02/2023 om 10:28 GMT+1

Paris Saint-Germain en Bayern München openden vorige week de knock-outfase van de Champions League en dinsdagavond gaat de jacht op de cup met de grote oren vrolijk door. Liverpool neemt het met Cody Gakpo en Virgil van Dijk in eigen huis op tegen titelverdediger Real Madrid, terwijl de Italiaanse koploper Napoli naar Duitsland afreist voor een uitwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt.

Cody Gakpo lijkt met Liverpool net op tijd in vorm te zijn voor de kraker tegen Real Madrid.

Foto: Getty Images

Cody Gakpo kende een moeizame start bij zijn nieuwe ploeg Liverpool. De 23-jarige aanvaller maakte in de winterstop de overstap van PSV naar Anfield, maar lijkt in de laatste weken zijn vorm uit Eindhoven te hebben teruggevonden. Gakpo was in twee Premier League-duels op rij trefzeker en mag het nu laten zien tegen Real Madrid in de achtste finale van de Champions League.
De Eindhovenaar schoof maandag aan tijdens de persconferentie voorafgaand aan de Europese topper. Gakpo lijkt zich te hebben gevonden in zijn nieuwe rol als centrumspits. "Op het WK stond ik ook al meer centraal. Ik heb er met Klopp over gesproken en hij zei dat ik op beide posities uit de voeten kan."

Weg omhoog

Net als Gakpo heeft ook Liverpool de weg omhoog inmiddels weer een beetje gevonden. Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk keerde afgelopen zaterdag terug in het centrum van 'The Reds' en op St. James' Park werd knap met 0-2 gewonnen in het uitduel met Newcastle United.
Liverpool is met de overwinningen tegen Newcastle en Everton opgeklommen naar de achtste plaats in de Premier League. De achterstand op koploper Arsenal bedraagt nog steeds negentien punten, al heeft de ploeg van Jürgen Klopp nog een wedstrijd in te halen.
In de Champions League wist Liverpool dit jaar al iets meer te overtuigen. Er werd twee keer overtuigend gewonnen van Rangers en Ajax en ook groepswinnaar Napoli werd in de laatste speelronde met 2-0 aan de kant geschoven.

Titelverdediger

Ook Real Madrid kan niet tevreden zijn over de huidige stand in de nationale competitie. De Madrilenen werden vorig seizoen nog met grote afstand landskampioen, maar met een achterstand van acht punten op aartsrivaal Barcelona, lijkt Real een 36e titel heel vel wer weg.
In Europa viel er voor de Real Madrid-fans een stuk meer te genieten. De huidige titelverdediger pakte de eerste plaats in een groep met RB Leipzig, Shakhtar Donetsk en Celtic en is in de topper tegen Liverpool licht favoriet om door te stoten naar de kwartfinales.
De grote vraag is of Real het tegen Liverpool moet doen zonder zijn aanvalsleider Karim Benzema. De Fransman miste het uitduel met Osasuna wegens een spierblessure, maar trainer Carlo Ancelotti stelde de voetbalfans gerust. "Het ziet er goed uit, Karim heeft veel zin in de wedstrijd."
Vermoedelijke opstelling Liverpool: Alisson; Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson; Fabinho, Henderson, Bajcetic; Salah, Gakpo, Núñez.
Vermoedelijke opstelling Real Madrid: Courtois; Carvajal, Militão, Rudiger, Alaba; Ceballos, Camavinga, Modric; Valverde, Benzema, Vinicius Jr.

Europa League-winnaar

Op hetzelfde tijdstip begint ook Eintracht Frankfurt aan zijn achtste finale tegen Napoli. De Duitsers plaatsten zich als tweede voor de volgende ronde in de Champions League en hielden daarbij Sporting CP en Marseille onder zich. Met voormalig PSV'ers Mario Götze en Philipp Max is Frankfurt ook bezig met een degelijk seizoen in de competitie.
De ploeg uit Frankfurt am Main staat momenteel op een keurige zesde plaats in de Bundesliga, op slechts vijf punten van koplopers Bayern München, Borussia Dortmund en Union Berlin. Vorig jaar was Eintracht Frankfurt nog eindwinnaar in de Europa League, in de finale werd na strafschoppen het Rangers FC van Giovanni van Bronckhorst verslagen.

Indrukwekkend Napoli

Tegenstander Napoli is bezig met een indrukwekkend seizoen. De Italianen gaan soeverein aan kop in de Serie A met een voorsprong van vijftien punten op naaste belager Internazionale. Met het aantrekkelijke spel en uitblinkers Khvicha Kvaratskhelia en Victor Oshimen lijken de Napolitanen op weg naar de eerste Scudetto sinds 1990.
Ook in de Champions League maakt de formatie van trainer Luciano Spalletti indruk. Napoli won twee keer ruim van Ajax en vooral de 1-6-overwinning in de Johan Cruijff Arena maakte grote indruk op de voetbalwereld. Met zeven overwinning in de laatste zeven competitieduels is Napoli de grote favoriet in de achtste finale tegen Eintracht Frankfurt.
Vermoedelijke opstelling Eintracht Frankfurt: Trapp; Smolcic, N'Dicka, Tuta; Buta, Kamada, Sow, Max; Lindstrøm, Götze; Kolo Muani.
Vermoedelijke opstelling Napoli: Meret; Di Lorenzo, Kim, Rrahmani, Rui; Anguissa, Lobotka, Zielinski; Lozano, Osimhen, Kvaratskhelia.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie