CL | Nabeschouwing - Sologoal pijlsnelle Adeyemi verrast sterrenensemble Chelsea, Benfica te sterk voor Club Brugge

Menno Waebeke

Geupdate 16/02/2023 om 12:18 GMT+1

Chelsea gaf de afgelopen transferperiode ruim 300 miljoen euro uit, maar bewees afgelopen woensdag opnieuw dat een zak geld geen wedstrijden kan winnen. De Blues verslikten zich tijdens de achtste finale van de Champions League in Borussia Dortmund. Roger Schmidt won met zijn Benfica eenvoudig met 2-0 uit bij het Belgische Club Brugge.

Karim Adeyemi viert zijn cruciale goal in de achtste finale tegen Chelsea.

Chelsea begon - met Hakim Ziyech in de basis - als favoriet aan de achtste finale tegen Borussia Dortmund. In het Signal Iduna Park kwam Chelsea zelfs op een 0-1-voorsprong, maar Thiago Silva sloeg de bal met zijn hand achter Gregor Kobel en het doelpunt werd terecht afgekeurd.
Halverwege de eerste helft was ook Dortmund voor het eerst echt gevaarlijk. Sébastien Haller werd goed bediend door Julian Brandt, maar de Ivoriaan schoot de bal hard in het zijnet. Haller herstelde aan het begin van dit jaar van teelbalkanker en keerde voor het eerst terug in de Champions League. Vorig seizoen was hij voor Ajax nog elf keer trefzeker in het kampioenenbal.

Félix dichtbij

In een gelijkopgaande eerste helft lukte het Chelsea niet om tot grote kansen te komen, totdat winteraankoop João Félix - die wordt gehuurd van Atlético Madrid - de bal op een presenteerblaadje kreeg van Kai Havertz. De Portugees speelde de bal vrij voor zijn linker, maar stifte de bal op de lat.
De ploeg van Graham Potter maakte ook in het begin van de tweede helft de grootste aanspraak op de voorsprong. Reece James schoot een vrije trap op de vuisten van Kobel en diezelfde James vond enkele minuten later opnieuw de doelman van Borussia Dortmund op zijn weg.

Ongelofelijke counter

Na ruim een uur spelen kreeg Chelsea dan toch zelf het deksel op de neus. Karim Adeyemi pikte de bal op na een hoekschop van de Londenaren, liet Enzo Fernández op snelheid zijn hielen zien, omspeelde knap doelman Kepa Arrizabalaga en prikte koeltjes de 1-0 tegen de touwen.
In het laatste kwartier was Chelsea een aantal keer dicht bij de gelijkmaker, maar een inzet van Kalidou Koulibaly werd door Emre Can van de lijn gehaald en uitblinker Kobel trad nog enkele keren redden op na pogingen van Ziyech en Fernández. Dortmund hield echter stand en verschaft zichzelf een uitstekende uitgangspositie voor de return op Stamford Bridge.

Benfica eenvoudig langs Club

Tegelijkertijd werd zo'n 300 kilometer verderop de achtste finale tussen Club Brugge en Benfica afgewerkt. De Belgen begonnen met Oranje-international Noa Lang en Bjorn Meijer in de basis tegen de Portugese koploper die onder leiding staat van voormalig PSV-trainer Roger Schmidt.
In de openingsfase was het Club Brugge die brutaal het initiatief greep, Lang was dreigend met een afstandsschot, maar zijn poging zeilde hoog over het doel van Odysseas Vlachodimos. Kort voor rust leek de thuisploeg zelfs even op voorsprong te komen toen Denis Odoi de 1-0 binnenkopte, maar de Ghanees stond nipt buitenspel.
In de tweede helft werd Benfica - met Fredrik Aursnes in de basis - flink geholpen door Brugge-verdediger Jack Hendry die Goncalo Ramos onderuit tikte. Joao Mario ging achter de verdiende strafschop staan en schoot met enig fortuin de Portugezen op voorsprong. In de slotfase was het invaller en oud-Ajacied David Neres die de voorsprong verdubbelde en Club Brugge een zware opgave bezorgd voor de terugwedstrijd in Lissabon.