CL | PSV krijgt matig Borussia Dortmund ondanks twijfelachtige strafschop niet over de knie

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 20/02/2024 om 22:57 GMT+1

PSV is er in de heenwedstrijd van de achtste finales in de Champions League niet in geslaagd te winnen van Borussia Dortmund. De uitploeg kwam op voorsprong via oud-PSV’er Donyell Malen, waarna in de tweede helft een goedkope penalty aan de basis lag van de 1-1 gemaakt door Luuk de Jong. De ploeg van Peter Bosz zal vooral balen van het missen van een stortvloed aan kansen in de eerste 45 minuten.

Hummels kon zijn ogen niet geloven toen scheidsrechter Jovanovic een strafschop gaf

In een volgepakt Philips Stadion in Eindhoven troffen Eredivisie-koploper PSV – nog ongeslagen in eigen land dit seizoen – en nummer vier van de Bundesliga Borussia Dortmund elkaar in de achtste finales van de Champions League.
Peter Bosz koos voor een aanvallende opstelling: verdedigende middenvelder Jerdy Schouten werd een linie teruggeplaatst ten koste van André Ramalho, het middenveld bestond daardoor uit Joey Veerman, Ismael Saibari en Malik Tillman.

Als je zelf niet scoort…

Al vroeg in de wedstrijd lagen er voor PSV grote ruimtes in de Dortmund-verdediging, maar Saibari en Hirving Lozano maakten beiden foute keuzes en ontnamen de thuisploeg kansen op de voorsprong. Ook Tillman legde de bal niet op tijd af na een dure fout van Dortmund-back Ian Maatsen.
De Jong zette de in Duitsland geboren Amerikaan vervolgens alleen voor keeper Alexander Meyer, maar Tillman schoot naast. Het was wachten op een eerste kans van de Duitsers en die kwam er via oud-PSV’er Donyell Malen. Tillman, in de eerste helft met afstand de minste bij de Eindhovenaren, verloor de bal en de rechtsbuiten van Dortmund trof doel via het been van Sergiño Dest en de onderkant van de lat.
Ook een grote kans voor Johan Bakayoko trof geen doel en na wat gele kaarten kwam er een einde aan de eerste helft, waarbij PSV met een teleurgesteld gevoel richting de kleedkamers trok. Voorlopig was de effectiviteit bij Dortmund te zoeken.

Cadeautje uit Servië

Na rust werd PSV een eerste keer gevaarlijk via een van richting veranderd afstandschot van Veerman. Een kleine tien minuten in de tweede helft kreeg PSV uit het niets een strafschop, voor een sliding op Tillman van Dortmund-verdediger Mats Hummels.
Het had er alle schijn van dat deze gewoon op de bal was, maar scheidsrechter Srdjan Jovanovic en zijn video-assistentie lieten hem staan. Luuk de Jong tekende vanaf de stip voor de 1-1.
Vervolgens ging PSV op zoek naar de voorsprong en die kwam er na 75 minuten bijna, toen Bakayoko zijn directe tegenstander Maatsen uitkapte en een schot kon lossen. Dat bleek echter een rollertje in de handen van Meyer.

Eindhovens einde zonder energie

Bijna kwam er nog via een gelukje de 2-1 voor de Eindhovenaren; Veerman stuurde rechtsback Jordan Teze diep, diens voorzet kwam tegen het lichaam van Hummels terecht en de Duitser zag tot zijn geluk dat de door hem niet bedoelde bal in de handen van Meyer terecht kwam.
Een afstandsschot van Veerman in blessuretijd zeilde ver over het Dortmund-doel, waarna Jovanovic bij een eindstand van 1-1 voor het laatst op zijn fluitje blies. De return is over drie weken op 13 maart.