Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

CL | Gewijzigde en jeugdige elftallen van Arsenal en PSV spelen gelijk in ‘oefenwedstrijd'

Douwe de Vries

Geupdate 13/12/2023 om 11:00 GMT+1

In een wedstrijd die op sportief vlak nergens meer om ging, hebben de ‘B-elftallen’ voor een vermakelijke wedstrijd gezorgd in het Philips Stadion. Het zesde en laatste Champions League-groepsduel eindigde in 1-1. Arsenal kwam op voorsprong in de eerste helft via Nketiah. De Belg Yorbe Vertessen maakte de 1-1 in de 50e minuut.

De Belg Yorbe Vertessen scoorde de 1-1 tegen Arsenal

Foto: Getty Images

Een ‘des keizers baardje’ in de Champions League. Bestaan die wel? De Europese competitie heet niet voor niets 'kampioenenbal' en de bijbehorende miljoenenpremies zijn er natuurlijk ook nog. Daarnaast is er altijd de allure en het aanzien op internationaal niveau. Maar feitelijk ging de poulewedstrijd PSV-Arsenal sportief dus nergens meer over. De Londenaren en Eindhovenaren waren al geplaatst voor de volgende ronde, en ook de groepswinst stond al vast. Vooraf wilden trainers Mikel Arteta en Peter Bosz natuurlijk niets weten over een ‘veredelde oefenwedstrijd’. Een treffende uitspraak viel uit de mond van Bosz te noteren bij RTL 7 voorafgaand: “Je speelt in de Champions League. Tegen Arsenal. Punt.”

Meer motivatie heb je volgens hem niet nodig. Arteta sprak tegenover de officiële clubwebsite van Arsenal woorden van gelijke strekking: "Ik wil ook dat iedereen samen is, en iedereen samen de mentaliteit heeft om te winnen. Ik wil morgen in de guts van de spelers zien dat, hoewel de taak technisch gezien is volbracht, het nog niet helemaal klaar is. Onze plicht als vertegenwoordigers van Arsenal is om elke wedstrijd te winnen. Morgen hebben we een grote prestatie nodig tegen een team dat het ons zeer moeilijk gaat maken, zoals ze de afgelopen twee jaar hebben laten zien."

Revanche

Een ander aspect vanuit PSV-oogpunt was natuurlijk: revanche. Drie maanden geleden kreeg de stoommachine van Bosz met 4-0 klop. De kansloze avond in het Emriates Stadium liet de foutloze koploper van de Eredivisie toen te rade gaan: waar staan wij in topwedstrijden? De uitkomst na 20 september is duidelijk. PSV gaf in die kleine drie maanden vaak voetbaldemonstraties en groeide de ploeg met de week meer naar elkaar toe. Het resulteerde dus in een ongeslagen competitiestatus en door het Wonder van Sevilla overwinteren de Eindhovenaren voor het eerst sinds 2015 in de Champions League. Arsenal kent eveneens een goede start van het seizoen. In de Champions League verloor het alleen uit van Lens. In de Premier League staat het een puntje achter op Liverpool. Met het fraaie Arteta-voetbal maken de Gunners vaak net zoveel indruk als vorig seizoen.
De bespiegelingen vooraf resulteerden in toch wel wat opstellingswijzigingen. Zo was er een basisplaats voor spits Ricardo Pepi en kreeg de, de laatste weken sterk invallende, Armando Obispo een kans aan de aftrap. Bekende namen waren dan weer: doelman Walter Benítez, Obispo, Teze (teruggekeerd van een hoofdblessure) en Bakayoko. Ook Arsenal stond toch best wel gehusseld aan de aftrap. De trefzekere spelers in Londen Martin Ødegaard en Bukayo Saka werden gespaard. Ook bij de nummer twee van de Premier League kregen nodige jeugdtalenten een kans.

PSV slaat de klok

Van de ‘afwijkende teams’ toonde PSV zich in de beginfase het beste ingespeeld. Wisselspelers willen zich natuurlijk laten zien tegenover Bosz, en dat resulteerde in fijne aanvallen. Bij zo’n gevaarlijke eerste aanval hadden zowel Van Aanholt als Pepi kunnen scoren. Wonderbaarlijk genoeg verdween de bal niet achter Arsenal-doelman Aaron Ramsdale. Uit de corner die volgde was PSV opnieuw dichtbij 1-0: Obispo kopte maar net naast de paal. Alsof de thuisploeg gewoon in de vertrouwde formatie startte, bleef het maar kansen creëren. Alsof de voetbalmachine dus zo één op één was overgenomen op het veld. Bosz hanteert natuurlijk wel dezelfde voetbalprincipes, ook in een gewijzigd elftal, dus weet iedereen waar hij aan toe is.

De teruggekeerde Teze liet het ‘B-elftal’ bijna weer opnieuw juichen, toen een perfecte voorzet van zijn voet welhaast werd binnengekopt door Yorbe Vertessen. Net als in de Eredivisie ving PSV de tegenstander hoog op het veld op, zodat ook tegenstoten levensgevaarlijk waren. Een heerlijk afstandsschot van Bakayoko scheerde maar net over. De Egyptenaar Mohamed Elneny was voor Arsenal dan eindelijk eens gevaarlijk na bijna een halfuur voetballen: zijn bekeken schuiver van grote afstand eindigde tegen de paal.

Daarna was het weer PSV dat de klok sloeg met een schot van Pepi dat maar ternauwernood werd geblokt. Ondanks het veldoverwicht van PSV liet ‘Arsenal B’ wel een internationaal lesje effectiviteit zien. De eerste echt grote kans was raak: Eddie Nketiah schoof de bal achter Benítez, na een fraaie combinatie tussen Nelson en Cédric. Van slag was PSV allerminst en het bleef gewoon doorgaan met dapper en aanvallend kansen creëren. Alles wees erop dat de thuisploeg ook in de tweede vijfenveertig minuten gewoon op die voet verder zou gaan.

Leuk geldbedrag

Het ongewijzigde team ging inderdaad, aan de hand van een uitblinkende Malik Tillman, gewoon verder waar het mee bezig was. Tot twee keer toe wist hij Vertessen zeer fraai in stelling te brengen. De eerste keer schoof de Belgische buitenspeler maar weer net naast. De tweede Tillman-Vertessen combinatie was wel raak. Op aangeven van de Duits-Amerikaanse middenvelder kon de Belg raak krullen via de paal.
De meer dan verdiende gelijkmaker viel dus al vroeg in de tweede helft. Een achtervolgingswedstrijd werd het zo dus niet. Wie pakte het momentum? De vraag stellen was hem eigenlijk toch ook wel beantwoorden. PSV had net als in de eerste helft het meeste vertrouwen en dus de meest dreigende momenten. Zo raakte het opnieuw de paal via dit keer Saibari.

Krachten op?

En Arsenal? De Londenaren wekten opnieuw de indruk dat het wel goed zou komen via een momentje. Daarnaast bracht het smaakmaker Ødegaard om de standaardmomenten beter uit de verf te laten komen. En zo’n ‘momentje’ kwam er ook via de Deen. Op het moment dat Arsenal eigenlijk een tijd lang niets noemenswaardigs had gecreëerd, sneed Ødegaard fraai een vrije trap aan in de zestien. Gabriel Magalhães kopte raak na een weifelend optreden van de PSV-doelman. Het betekende niet 1-1 omdat Gabriel buitenspel stond. Bij nadere bestudering van de beelden bleek niet Gabriel, maar de Pool Jakub Kiwior de bal het laatste zetje te geven met het hoofd. Hij stond niet buitenspel.

De VAR draaide het besluit ook niet terug, dus kwam PSV goed weg. In de slotfase leken bij zowel PSV als Arsenal de krachten op te zijn. Toch kwam er nog een ongelofelijk grote kans voor de thuisploeg. Guus Til stond uit het niets alleen voor het Arsenal-doel, maar de ingevallen middenvelder had geen oog voor de volledig vrijstaande Pepi. Ook Arsenal was in de laatste fase van de wedstrijd nog dichtbij de winnende treffer. Een gelijkspel was het logische gevolg van een verrassend vermakelijk treffen. En het onbesliste ‘des keizers baardje’ leveren zowel Arsenal en PSV nog een leuk geldbedrag op van ruim een miljoen euro.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie