ECL | Jarrod Bowen schiet West Ham United in laatste minuut langs Fiorentina in ontsierde finale

Yannick Wezenbeek

Gepubliceerd 07/06/2023 om 23:52 GMT+2

West Ham United heeft de UEFA Conference League gewonnen. In de finale tegen Fiorentina waren de Engelsen met 2-1 te sterk. De beslissing viel in de laatste minuut van de reguliere speeltijd. De finale werd nog even ontsierd door harde bekers en vapes die werden gegooid door de Engelse supporters naar Cristiano Biraghi.

Jarrod Bowen

De laatste prijs van West Ham United dateert uit 1980. Toen werd de FA Cup gewonnen. Daarna was het lang wachten op een nieuwe prijs. Om precies te zijn 43 jaar aangezien woensdagavond de Conference League werd veroverd.
In Praag waren de Engelsen met 2-1 te sterk voor Fiorentina dat op basis van het voetbal misschien wel meer verdiende.

Biraghi bekogeld

Een lelijke eerste helft werd nog lelijker door wangedrag van de West-Ham-supporters. Zij gooiden bekers en vapes naar Fiorentina-speler Cristiano Biraghi. De verdediger van de Italianen werd zo erg geraakt dat hij zelfs behandeld moest worden.
Het incident deed denken aan het moment van een paar maanden geleden in De Kuip. Toen Davy Klaassen werd bekogeld en ook bloedend van het veld ging. Het verschil met de Conference League finale was dat Biraghi op het veld behandeld werd, bandage kreeg en de wedstrijd daarna ‘gewoon’ weer verder ging.

El corte que le hicieron a Cristiano Biraghi en la final de la Conference League con un vaso lanzado desde la grada por los seguidores del West Ham.

VAR

De eerste helft was redelijk saai en leek ook in 0-0 te eindigen tot er vlak voor rust een doelpunt viel voor Fiorentina. Alleen na het raadplegen van de VAR werd het openingsdoelpunt van Luka Jovic afgekeurd wegens buitenspel.
In de tweede helft ging het hart van de voetballiefhebbers sneller kloppen. Er was spanning, intensiteit en het belangrijkste doelpunten. Na een uur spelen ging de bal op de stip. De videoscheidsrechter had hands gezien van uitgerekend Biraghi. De penalty werd benut door Said Benrahma.

Laatste minuut

Lang van de voorsprong kon West Ham United niet genieten. Want vijf minuten later was het Giacomo Bonaventura schoot Fiorentina langszij. Een verlenging leek aanstaande. Waar in de eerste helft de Italianen het spel wilde maken kon deze wedstrijd nog alle kanten op. Hij viel uiteindelijk in de 90e minuut de kant op van de club uit Londen.
Uit het niets vertrok Jarrod Bowen op weg naar het doel. Hij faalde oog in oog met doelman Pietro Terracciano niet en werd de matchwinner.