Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

ECL | West Ham of Fiorentina? - Wie wint de Conference League en wordt de opvolger van AS Roma?

Maurits ten Kate

Geupdate 06/06/2023 om 13:34 GMT+2

West Ham United en Fiorentina staan woensdag in Praag tegenover elkaar in de finale van de Europa Conference League. Wie gaat er met de beker vandoor? Beide teams hebben een lange weg moeten afleggen om tot de finale te geraken. Gaat de paarse brigade van Sofyan Amrabat er met de beker vandoor of bekronen de Londenaren hun eerste Europese finale in 47 jaar met winst?

Michail Antonio of West Ham United celebrates with Declan Rice after scoring goal during the UEFA Europa Conference League

Foto: Getty Images

De Conference League was voor trainer David Moyes en zijn spelers een welkome afleiding tijdens een matig tot slecht Premier League-seizoen. Nu degradatie is afgewend, kan de focus van de 'The Hammers' volledig op de finale.
De laatste keer dat West Ham een grote prijs pakte, was in 1980. 'The Hammers' wonnen onder leiding van manager John Lyall de FA Cup voor 100.000 man op Wembley ten koste van Arsenal.
De Londenaren versloegen op hun weg naar de finale na de winterstop AEK Larnaca uit Cyprus, KAA Gent uit België en AZ uit eigen land. In het London Stadium had de ploeg van Pascal Jansen dankzij een goal van Tijjani Reijnders lange tijd de overhand, maar door een fout van doelman Matthew Ryan sloeg het momentum om in het voordeel van West Ham. Het duel in Londen eindigde in 2-1 en in Alkmaar verschalkte de ploeg van David Moyes de Alkmaarders in blessuretijd: 0-1.

Fiorentina

Voor Fiorentina staat er woensdag ook aardig wat op het spel. De ploeg uit Florence eindigde in de competitie op een teleurstellende achtste plaats, verloor de finale om de Coppa Italia van Internazionale en heeft dus geen recht op een plek in een Europese competitie.
Bij winst op West Ham is dat matige seizoen in een keer vergeten. De winnaar van het duel in Praag stroomt volgend seizoen namelijk direct door in de groepsfase van de Europa League, het tweede niveau in Europa. De 'Viola Gigliati' is er dus alles aan gelegen om deze finale te winnen.
'The Road to Prague' ging voor het team van coach Vincenzo Italiano redelijk crescendo. Bij de laatste 32 werd SC Braga makkelijk aan de kant gezet (0-4, 3-2), in de achtste finale had de equipe uit Florence weinig moeite met het Turkse Sivasspor (1-0, 1-4), in de kwartfinale was het Lech Poznan van trainer John van den Brom geen probleem (1-4, 2-3) en in de halve finale kregen de Italianen pas tegenstand van FC Basel (1-2, 1-3).

Smaakmakers

Beide teams hebben vanzelfsprekend een aantal smaakmakers die het dit seizoen goed gedaan hebben in de Conference League. Fiorentina zal woensdag goed moeten letten op spits Michail Antonio. De Jamaicaanse spits was dit Conference League-seizoen al goed voor zes goals. Ook middenvelders Said Benrahma en Declan Rice zijn spelers die voor veel gevaar kunnen zorgen.
Aan de kant van Fiorentina zijn de ogen gericht op spitsen Arthur Cabral en Luka Jovic. Cabral is topscorer van de Conference League met zeven goals en ook Jovic heeft tijdens de Europese campagne al aardig bijgedragen met zijn zes goals.
Daarnaast gaat de aandacht voor de Nederlandse kijker vanzelfsprekend uit naar Sofyan Amrabat. De Marokkaanse middenvelder was een van de revelaties van het WK en verwacht wordt dat de ex-speler van onder meer FC Utrecht en Feyenoord deze zomer een transfer gaat maken naar een grotere competitie. Een goede prestatie in een Europese finale kan het laatste zetje geven.
picture

Sergio Busquets en Sofyan Amrabat in duel met elkaar tijdens het afgelopen WK.

Foto: Getty Images

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

De wedstrijd van morgen begint om 21:00 uur. Direct na de wedstrijd lees je bij ons een uitgebreid wedstrijdverslag. Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie