Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UECL | AZ wil eerste Europese bekerfinale sinds 1981 halen ten koste van West Ham - Preview

Douwe de Vries

Gepubliceerd 11/05/2023 om 13:49 GMT+2

In het London Stadium begint AZ vanavond met een duidelijke missie. De Alkmaarders willen zich voor het eerst sinds ruim veertig jaar weer plaatsen voor een Europese bekerfinale. West Ham United is de laatste hobbel die genomen moet worden in de halve finale van de Conference League.

Pascal Jansen tijdens de afsluitende training

Foto: Getty Images

Nieuw succes

Het UEFA Cup toernooi van 1980-1981 ging verloren tegen Ipswich Town. De finale werd destijds nog over twee wedstrijden gespeeld; in totaal won Ipswich met 5-4. Het team werd gecoacht door Duitser George Kessler en kende enkele legendarische spelers zoals Eddy Treijtel, John Metgod en Kees Kist.
De realiteit van vandaag de dag leert dat spelers zoals Beukema, Reijnders en Mijnans toen nog lang niet geboren waren. Ook zullen zij de bijna-finale van AZ tegen Sporting in 2005 waarschijnlijk niet bewust hebben meegemaakt. Een grote druk rust op de schouders van een nieuwe generatie voetballers tegen West Ham om de Alkmaarders naar nieuw Europees succes te leiden.

‘Halvefinale-bijltje’

De ploeg van David Moyes staat vijftiende in de Premier League. De Engelse laagvliever wist wel met 1-0 te winnen van Ten Hags Manchester United. AZ-trainer Pascal Jansen was aandachtig toeschouwer. “Ik heb een algemeen beeld van ze gekregen. Het was een goede wedstrijd, maar daarnaast vond ik United ook niet heel goed. West Ham heeft op elke positie wel power, maar dat is ook wel logisch als je in de Premier League speelt”, zei hij op de afsluitende persconferentie tegen AZ Media.
De huidige ploeg van West Ham United heeft al eerder met het ‘halvefinale-bijltje’ gehakt. In de vorige editie van de Europa League was Frankfurt te sterk om door te dringen tot de eindstrijd. “Een finale halen is voor elk team iets groots. Iedereen wil succesvol zijn, dat is erg moeilijk. Het was mooi om vorig jaar de halve finale te halen. We hopen dat we nu een stap verder kunnen zetten en de finale kunnen halen”, zei Moyes eerder deze week.
AZ bewandelde een lange weg naar de halve finale. In juli en augustus overleefde het drie voorrondes tegen respectievelijk Tuzla City, Dundee United en Gil Vicente. De Alkmaarders overleefden vervolgens de groep met Dnipro, Limassol en Vaduz. In de knock-out fase waren Lazio en Anderlecht een prooi voor de ploeg van Pascal Jansen.
picture

AZ viert feest na winst op Anderlecht

Foto: Eurosport

Vermoedelijke opstellingen

Bij de thuisploeg zijn de Tsjech Vladimír Coufal en Italiaan Gianluca Scamacca in ieder geval niet inzetbaar door blessures. Het meespelen van de Fransman Kurt Zouma is nog twijfelachtig. AZ moet het doen zonder de geschorste Milos Kerkez. Het kunnen inzetten van Karlsson, Martins Indi, Westerveld en De Wit is niet zeker. Jansen gaf in Londen aan dat de tegen Ajax uitgevallen Jens Odgaard wel gewoon kan spelen.
West Ham United-AZ start om 21.00 uur en staat onder leiding van de Turkse scheidsrechter Halil Umut Meler.
Vermoedelijke opstelling West Ham United: Fabiański; Cresswell, Aguerd, Ogbonna, Kehrer; Rice, Souček; Benrahma, Paquetá, Bowen; Antonio
Vermoedelijke opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Beukema, Hatzidiakos, Kerkez; Clasie, Reijnders; Odgaard, Mijnans, Van Brederode; Pavlidis

Waar volg je het sportnieuws?

Al het nieuws van voetbal tot judo en van schaatsen tot wielrennen volg je hier bij Eurosport.


Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie