Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

ECL | Emotionele zege Maccabi Tel Aviv bij eerste duel sinds de oorlog

Mathieu Hilgersom

Geupdate 10/11/2023 om 10:50 GMT+1

In Israël is voetbal sinds de oorlog allang niet meer belangrijk, laat staan veilig. De nationale competitie staat al ruim een maand stil en over hoe het verder moet met de clubs uit dit land in de Europese toernooien is nog veel onduidelijk. Op vreemde bodem kunnen deze teams in elk geval weer spelen. Donderdagavond kwam zowel Maccabi Tel Aviv als Maccabi Haifa voor het eerst weer in actie.

Maccabi Tel Aviv viert de treffer van Derrick Luckassen

Foto: Getty Images

Van een goede voorbereiding kan je niet spreken. Alle buitenlandse spelers vertrokken sinds de aanval van Hamas op Israël terug naar hun geboorteland. Pas dit weekend kwamen de teams voor het eerst in een maand tijd weer bij elkaar.
Maccabi Tel Aviv in Polen, omdat Conference League-tegenstander Zorja Loehansk vanwege de oorlog in Oekraïne ook al moest uitwijken. Maccabi Haifa op Cyprus, waar het voorlopig de thuiswedstrijden speelt.

Zware tijd

Eran Zahavi gaf in de aanloop naar de ontmoeting met Zorja Loehansk tijdens een persconferentie aan hoe hij de afgelopen maand heeft beleefd. "Onze wereld is stopgezet. Het is een hele zware tijd", tekende de NOS op.
De oorlog zorgde ervoor dat de PSV-spits is gaan relativeren. "Een term als vechten op het veld bestaat voor mij niet meer. We laten onze families achter, de mensen van wie we houden, om te gaan voetballen. Onze soldaten zijn daar voor ons aan het vechten. Wij voetballers vechten niet."
Toch gaf hij aan dat het belangrijk is dat hij met Maccabi Tel Aviv weer in actie komt. "Wanneer wij in Europa spelen, verdedigen we niet alleen de clubkleuren, maar het hele land."

Teamspirit

Hoe wrang ook, de gebeurtenissen hebben een positief effect gehad op de teamspirit. Als een hecht collectief won Maccabi Tel Aviv donderdag in Polen en dat bracht veel emoties met zich mee. Ex-PSV'er Derrick Luckassen opende de score met een fraaie hakbal.
Uiteindelijk won de club, waar ook Joris van Overeem een basisplaats had, de wedstrijd van Zorja Loehansk met 1-3. De ploeg bezet nu de tweede plaats in poule B van de Conference League, met vier punten minder dan AA Gent dat een wedstrijd meer heeft gespeeld.

Maccabi Haifa

Maccabi Haifa won donderdag niet van Villarreal. Abdoulaye Seck zette de club uit Israël, dat speelde in speciale shirts, voor rust nog wel op voorsprong, maar in de tweede helft stelden de Spanjaarden orde op zaken.
In de slotfase bezorgden Alex Baena en Alexander Sørloth (voormalig FC Groningen) Villarreal alsnog de winst. Met één punt uit drie wedstrijden staat Maccabi Haifa voor een zware klus om de volgende ronde te bereiken. Dat de club de Conference League weer heeft hervat, is echter al een overwinning op zich.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van tennis tot judo volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie