Nations League | Invaller Joselu schiet Spanje met curieuze goal naar finale, Oranje treft Italië

Menno Waebeke

Geupdate 15/06/2023 om 22:56 GMT+2

Spanje heeft zich met een 2-1-overwinning op Italië geplaatst voor de finale in de Nations League. De Spanjaarden gingen voortvarend van start en kwamen in de derde minuut al op voorsprong via Yeremi Pino. Niet lang daarna kwam Italië echter alweer op gelijke hoogte na een benutte strafschop van Ciro Immobile. Invaller Joselu met een flipperkast-goal echter voor de Spaanse euforie.

Joselu schreeuwt het uit na zijn winnende treffer in de Nations League.

De twee ploegen schoten uit de startblokken in Enschede en de openingsfase was er dan ook eentje om te herinneren. Al in de derde minuut kwam Spanje op voorsprong nadat vleugelaanvaller Yeremi Pino profiteerde van een foutje van de ervaren Leonardo Bonucci en de 1-0 tegen de touwen schoot.
Slechts zeven minuten daarna volgde het antwoord van de Italianen al. De Spaanse debutant Robin Le Normand kreeg de bal ongelukkig tegen de hand en de Sloveense arbiter Slavko Vinčić legde de bal op de stip. Ciro Immobile pakte het cadeautje gretig uit en bracht zijn ploeg op gelijke hoogte.

Buitenspelgoal

Nog in de eerste helft leek Italië zelfs op voorsprong te komen toen Frattesi beheerst de Spaanse doelman Unai Simón verschalkte. De aanvaller van Sassuolo stond echter nipt buitenspel en dus werd het doelpunt afgekeurd. Voor rust probeerden beide ploegen nog voorzichtig op zoek te gaan naar de voorsprong, maar grote kansen bleven uit.
Kort na rust kreeg Spanje een uitgelezen kans om de 2-1 op het scorebord te zetten. Na een vlot lopende aanval kon Mikel Merino vrij inschieten, maar PSG-doelman Gianluigi Donnarumma hield zijn ploeg op de been, ook de rebound was niet aan de middenvelder besteed.

Gouden wissel

Een verlenging leek dan onvermijdelijk, maar dat was buiten invaller Joselu gerekend. De spits van RCD Espanyol stond precies op de goede plek nadat een schot van Rodri via twee Italiaanse verdedigers voor zijn voeten belandde. Het doelpunt rook naar buitenspel, maar in de herhaling bleek dat Joselu ruim aan de goede kant van de lijn stond.
Spanje plaatst zich door de overwinning voor de finale van de Nations League. Aanstaande zondag nemen zij het in de Rotterdamse Kuip op tegen Kroatië. Italië kan zijn verblijf in Enschede verlengen, want zij nemen het zondagmiddag in de Grolsch Veste tegen Oranje op in de strijd om plek drie.