Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Nations League | Na Van Gaal passeert ook Koeman keeper Cillessen op moment suprême

Kevin van Nunen

Geupdate 29/05/2023 om 13:01 GMT+2

Jasper Cillessen is na een zwakke periode gepasseerd door bondscoach Ronald Koeman voor de eindstrijd van de Nations League. Dit blijkt uit het vrijgeven van de selectie door de KNVB. Cillessen greep eerder dit seizoen naast een plekje in de WK-selectie van toen nog Louis van Gaal.

Cillessen was na de winterstop regelmatig schuldig aan tegengoals en is niet nodig bij Oranje

Foto: Getty Images

De eindstrijd van de Nations League wordt afgewerkt in Nederland, in Enschede en Rotterdam om precies te zijn. Oranje neemt het in de halve finale op tegen Kroatië, de andere halve eindstrijd gaat tussen Spanje en Italië.
Je kunt in zekere zin dus spreken van een eindtoernooi en het is de tweede climax die Cillessen moet missen. Waar het nog behoorlijk verrassend was dat Van Gaal besloot om Cillessen links te laten liggen – er werd tussen de regels door aangevoerd dat hij een stoorzender binnen de selectie zou zijn – kan Koeman wijzen op een mindere periode van de doelman onder de lat bij NEC.

Bijlow en Noppert krijgen voorkeur

Cillessen speelde tijdens de slotfase van seizoen 2022/2023 een negatieve hoofdrol door enkele doelpunten te incasseren die op z’n minst onnodig leken. Zo liet hij een bal naast gaan, zo dacht de keeper althans, om die vervolgens in het net te zien ploffen. Ook maakte Cillessen tijdens Frankrijk – Nederland (4-0) in het kader van de EK-kwalificatie al geen beste indruk.
Koeman kiest in plaats van Cillessen voor een trio keepers bestaande uit Justin Bijlow, Mark Flekken en de van een blessure herstelde Andries Noppert. Opvallend is verder het selecteren van linksback Daley Blind, die met Bayern München weliswaar op wonderlijke wijze kampioen werd, maar vrijwel geen speelminuten meer kreeg toen het er écht om ging.

Eerst CL-finale voor Aké en Dumfries

Andere blikvangers binnen de selectie zijn Nathan Aké, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Xavi Simons, Frenkie de Jong en Memphis Depay. Voor Aké staat net als Denzel Dumfries eerst nog de finale van de Champions League op het programma, tussen Manchester City en Internazionale.
Tijjani Reijnders van AZ debuteert in de selectie van het Nederlands elftal, terwijl het opvallend valt te noemen dat vaste internationals als Steven Berghuis en Davy Klaassen ontbreken ten koste van Mats Wieffer, Joey Veerman en Georginio Wijnaldum.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie